Jump to content
Sign in to follow this  
SKY™

Τι είναι ο αισθητήρας λάμδα (αισθητήρας οξυγόνου - Ο2)

Recommended Posts

csm-ntk-oxygen-ota4n-5a1-a2678b1011.webp

lamkt10.png

Η NGK SPARK PLUG, o κορυφαίος ειδικός ανάφλεξης και αισθητήρων στον κόσμο, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής αισθητήρων λάμδα, τόσο του εξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης όσο και της δευτερογενούς αγοράς - aftermarket. Για τους λάτρεις της μοτοσικλέτας, η NTK Vehicle Electronics διαθέτει πάνω από 70 κωδικούς, ειδικά σχεδιασμένους για εφαρμογές μοτοσικλετών. Ας εξετάσουμε τον ρόλο που παίζουν αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά και εύκολα στην τοποθέτηση εξαρτήματα στην οικολογική και αποδοτική οδήγηση.

Τι είναι ο αισθητήρας λάμδα (αισθητήρας οξυγόνου -  Ο2)

Ο αισθητήρας λάμδα, γνωστός και ως «αισθητήρας οξυγόνου», εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για τον καταλύτη, παρέχοντας συνεχή μέτρηση της αναλογίας αέρα-καυσίμου. Το βέλτιστο μείγμα αέρα προς καύσιμο για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι αυτό που έχει αναλογία 14,7 μερών αέρα προς 1 μέρος καυσίμου: αυτός ο συγκεκριμένος συνδυασμός αέρα-καυσίμου ονομάζεται «λάμδα». Αυτή η αναλογία, ωστόσο, δεν είναι αυτόματα εγγυημένη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αισθητήρες λάμδα παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο.

Στις μοτοσικλέτες, ο αισθητήρας λάμδα είναι συνήθως εγκατεστημένος στο σύστημα εξάτμισης (πριν ή και μετά τον καταλύτη) και μετρά το ποσοστό οξυγόνου στο σύστημα. Στη συνέχεια, μεταφέρει τις πληροφορίες στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU).

Συχνά, το μείγμα αέρα-καυσίμου είναι είτε πολύ πλούσιο είτε πολύ φτωχό για να κάνει σωστά τη δουλειά του ο καταλύτης. Εάν το μείγμα είναι πολύ πλούσιο, το σύστημα εξάτμισης δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο, ενώ εάν το μείγμα είναι πολύ φτωχό, υπάρχει πάρα πολύ οξυγόνο. Η αποτελεσματική λειτουργία του καταλύτη δεν είναι δυνατή σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Το κύκλωμα ελέγχου: Φτωχό μείγμα Πλούσιο μείγμα niterra_ntk_oxygensensor_controlcircuit_leanmixture.png niterra_ntk_oxygensensor_controlcircuit_richmixture.png niterra_ntk_oxygensensor_controlcircuit.png

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο αισθητήρας οξυγόνου αναμεταδίδει τα ευρήματά του στην ECU, η οποία στη συνέχεια προσαρμόζει το μείγμα αέρα-καυσίμου όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναλογία 14,7. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πιο αποτελεσματική καύση, η οποία όχι μόνο ωφελεί το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές, αλλά εξοικονομεί καύσιμο και μειώνει τη φθορά του κινητήρα.

Συμπτώματα ελαττωματικού αισθητήρα οξυγόνου

Ένας ελαττωματικός ή χαλασμένος αισθητήρας λάμδα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ενώ ένας αισθητήρας λάμδα πρέπει να αντικατασταθεί λόγω φυσιολογικής φθοράς με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην ανάγκη για πρόωρη αντικατάσταση, ωστόσο μπορούν να αποφευχθούν.

Οι συνήθεις αιτίες αστοχίας των αισθητήρων λάμδα συμβαίνουν όταν έρχεται σε επαφή με:

Πρόσθετα καυσίμου: Οι αισθητήρες λάμδα μπορεί να καταστραφούν από πρόσθετα καυσίμου που μερικές φορές περιέχονται στο καύσιμο ή να προστίθενται επιπλέον από τον οδηγό. Επομένως, συνιστάται η αποφυγή χρήσης πρόσθετων καυσίμων ή καυσίμων που τα περιέχουν.

Σιλικόνη: Η επαφή με τη σιλικόνη κλείνει την πορώδη κεραμική επιφάνεια του αισθητήρα. Αυτό εμποδίζει τη μεταφορά ιόντων, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται τάση. Το αντισκωριακό λάδι και το γράσο κινητήρα είναι κοινές πηγές μόλυνσης από σιλικόνη. Ένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη αυτού του τύπου μόλυνσης είναι η χρήση προϊόντων χωρίς σιλικόνη, όπως γράσο αισθητήρων λάμδα. Όλοι οι αισθητήρες NTK Vehicle Electronics πωλούνται σε σφραγισμένη, πλαστική συσκευασία, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα μόλυνσης.

Αποθέσεις άνθρακα (αιθάλη): Οι αποθέσεις μπορεί να εμφανιστούν τόσο στο προστατευτικό καπάκι, όσο και στο στοιχείο του αισθητήρα. Αυτό θα κάνει τον αισθητήρα να υπολειτουργεί και τελικά να αστοχήσει. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή της πρόκλησης αποθέσεων άνθρακα, διαφορετικά και ο νέος αισθητήρας θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.

Αντικατάσταση αισθητήρα Λάμδα

Παρακολουθήστε το βίντεό μας για το πώς να αντικαταστήσετε σωστά έναν αισθητήρα λάμδα σε ένα αυτοκίνητο:

Αντικατάσταση αισθητήρα Λάμδα σε μοτοσικλέτα

Είτε πρόκειται για μόλυνση, είτε απλώς για γήρανση, η τοποθέτηση ενός νέου αισθητήρα λάμδα είναι συχνά ένα απαραίτητο βήμα συντήρησης για τους μοτοσικλετιστές. Παρόλο που ο αισθητήρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, η αντικατάστασή του είναι μια εύκολη διαδικασία. Γενικά, συνιστάται να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία εάν προκύψουν ζητήματα όπως το σφίξιμο του σπειρώματος, ωστόσο η αντικατάσταση ενός αισθητήρα λάμδα είναι κάτι που μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον αναβάτη.

Οι ενδείξεις ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον αισθητήρα στη μοτοσικλέτα σας περιλαμβάνουν: αναμμένη προειδοποιητική λυχνία «check engine light», υψηλή κατανάλωση καυσίμου, ρετάρισμα και ακανόνιστο ρελαντί. Στην περίπτωση της μοτοσικλετίστριας Valerie Hoppe, Specialist Brand Communication Aftermarket της NGK SPARK PLUG EUROPE GmbH, η οποία αντικατέστησε τον αισθητήρα λάμδα στη μοτοσικλέτα της χωρίς καμία επαγγελματική βοήθεια, η μοτοσικλέτα της εμφάνισε ένα κωδικό βλάβης που αναφέρεται στον αισθητήρα λάμδα.

«Η τιμή της αντικατάστασής του από επαγγελματία και η σχετικά μεγάλη απόσταση από ένα αξιόπιστο συνεργείο ήταν οι κύριοι λόγοι που αποφάσισα να το κάνω μόνη μου», λέει. Αν και δεν ήταν «μηχανικός από χόμπι», η Valerie δεν πτοήθηκε από το να πραγματοποιήσει την αντικατάσταση μόνη της. «Πειράζω τη μοτοσικλέτα μου των 125cc από τότε που ήμουν 16, οπότε ήμουν σίγουρη ότι μπορούσα να το κάνω», λέει.

«Είναι πολύ γρήγορο και απλό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την φίσα, να ξεβιδώσετε τον αισθητήρα, να βιδώσετε έναν νέο αισθητήρα, να επανατοποθετήσετε την φίσα και είστε έτοιμοι, έχετε ξανά έναν πλήρως λειτουργικό αισθητήρα οξυγόνου!», λέει με περηφάνια. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές ρύπων, τα πλεονεκτήματα της απόδοσης του κινητήρα, καθώς και το πόσο απλή είναι η αντικατάστασή του, ο αισθητήρας λάμδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της εύκολης οδήγησης.


hellen12.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...