Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Τα θρεπτικά συστατικά κατευθύνουν τη λειτουργία των βλαστοκυττάρων του εντέρου και επηρεάζουν τη γήρανση

Recommended Posts

JEC6cUg.jpg

aetos10.png

Η ικανότητα των εντερικών βλαστοκυττάρων να διατηρούν την κυτταρική ισορροπία στο έντερο μειώνεται με τη γήρανση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό δράσης μεταξύ της προσαρμογής των θρεπτικών συστατικών των εντερικών βλαστοκυττάρων και της γήρανσης. Το εύρημα μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν αναζητούνται τρόποι διατήρησης της λειτουργικής ικανότητας του γερασμένου εντέρου.

Η κυτταρική ισορροπία του εντέρου ρυθμίζεται προσεκτικά και επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τη διατροφή: η άφθονη διατροφή αυξάνει τον συνολικό αριθμό των κυττάρων στο έντερο, ενώ η νηστεία μειώνει τον αριθμό τους. Ο σχετικός αριθμός διαφορετικών τύπων κυττάρων αλλάζει επίσης ανάλογα με την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών.

Τα ερωτήματα σχετικά με το πώς η κατάσταση διατροφής του εντέρου ελέγχει τη διαίρεση και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων και πώς η προσαρμογή των βλαστικών κυττάρων στα θρεπτικά συστατικά αλλάζει κατά τη διάρκεια της γήρανσης δεν έχουν απαντηθεί πλήρως.

Η προσαρμογή των θρεπτικών συστατικών αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά καθοδηγούν τη λειτουργία των κυττάρων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εντόπισαν έναν νέο ρυθμιστικό μηχανισμό που κατευθύνει τη διαφοροποίηση των εντερικών βλαστοκυττάρων υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες θρεπτικών συστατικών.

Η κυτταρική σηματοδότηση που ενεργοποιείται από θρεπτικά συστατικά αυξάνει το μέγεθος των βλαστοκυττάρων στο έντερο της μύγας. Το μέγεθος των βλαστοκυττάρων, με τη σειρά του, ελέγχει τον τύπο κυττάρου στον οποίο διαφοροποιούνται τα βλαστοκύτταρα.

Για τη λειτουργία των βλαστοκυττάρων, είναι απαραίτητη η ευέλικτη ρύθμιση του μεγέθους τους. Με άλλα λόγια, το μέγεθος των κυττάρων αυξάνεται ή μειώνεται δυναμικά, ανάλογα με τις διατροφικές συνθήκες. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στα βλαστοκύτταρα να διαφοροποιούνται σύμφωνα με την επικρατούσα κατάσταση θρεπτικών συστατικών.

Χρησιμοποιώντας απεικόνιση κυττάρων σε όλο το έντερο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσαρμογή των θρεπτικών συστατικών του μεγέθους των βλαστοκυττάρων και η προκύπτουσα διαφοροποίηση ποικίλλουν σε διαφορετικές περιοχές του εντέρου.

«Οι παρατηρήσεις μας αποδεικνύουν ότι η ρύθμιση των εντερικών βλαστοκυττάρων είναι πολύ πιο συγκεκριμένη για την περιοχή από ό,τι είχε γίνει κατανοητό. Αυτό μπορεί να σχετίζεται, για παράδειγμα, με το πώς σκεφτόμαστε τους παθογενετικούς μηχανισμούς των εντερικών ασθενειών», λέει ο Jaakko Mattila, από τη Σχολή Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ικανότητα των εντερικών βλαστοκυττάρων να αντιδρούν σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση θρεπτικών συστατικών μειώνεται σημαντικά στα ηλικιωμένα ζώα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι, σε μεγαλύτερα ζώα, τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου είναι συνεχώς μεγάλα σε μέγεθος, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να διαφοροποιούνται.

Με τη γήρανση, η ευέλικτη ρύθμιση του μεγέθους των βλαστοκυττάρων διατηρήθηκε σημαντικά καλύτερα σε ζώα που είχαν κρατηθεί σε καθεστώς διατροφής που είναι γνωστό ως διαλείπουσα νηστεία.


Πηγή:  Ηealth

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...