Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Τι ανέφερε στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ ο Άδ. Γεωργιάδης για τη φαρμακευτική δαπάνη και τα γενόσημα

Recommended Posts

JEdudRR.jpg

aetos10.png

Μια σειρά από αλλαγές στο θέμα της διαχείρισης και δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του κατά την ετήσια κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ανέφερε ότι τα στοιχεία που αφορούν το 2023 είναι πολύ αρνητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά με μια σοβαρή αύξηση προϋπολογισμού στο φάρμακο για το τρέχον έτος και συγχρόνως νέα μέτρα εκεί που τα παλαιά δεν έχουν σημειώσει επιτυχία.

Επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα προχωρήσουν, ακόμα και εάν ο ίδιος ενδέχεται να χάσει ψήφους, πρακτική που είχε ακολουθήσει και παλαιότερα στο υπουργείο Υγείας. Αυτό που έχει σημασία κατά τον υπουργό είναι να ξαναρυθμίσει το όλο σύστημα το οποίο είχε απορρυθμιστεί, καθώς το μέτρο του clawback δεν μπορεί να καταργηθεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αυξηθεί η διείσδυση γενοσήμων στην αγορά πάνω από το 40% όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας δεν φτάνουμε καν το 30%.

Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να βοηθήσουν  γιατροί, φαρμακοβιομηχανία και φαρμακοποιοί. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθεί κατά 80 εκατ. ετησίως η δαπάνη για τα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να έχει ο Έλληνας ασθενής πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Ο υπουργός ανέφερε πως σύντομα θα υπάρξει αύξηση της τιμής των φαρμάκων κάτω από 10 ευρώ, ώστε να ανακοπεί η απόσυρση φθηνών φαρμάκων και υποκατάσταση τους από άλλα ακριβότερα. Παράλληλα, μετά από εξέταση, μια σειρά από φάρμακα θα τεθούν εκτός θετικής λίστας και θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα.

Όσον αφορά το νοσοκομειακό φάρμακο, ο υπουργός τόνισε ότι θα μπει «φρένο» στις παραγγελίες των νοσοκομείων με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών, οι οποίοι έχουν διογκωθεί, με αποτέλεσμα, ενώ το 2014 με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία είχαμε δαπάνη στα 600 εκατ. ευρώ, σήμερα φτάσαμε στο 1,4 δισ. ευρώ.

Ένα άλλο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η πάταξη της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Οι συνταγές θα σφραγίζονται στο εξής μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, θα γίνονται συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και θα εφαρμόζονται κλειστοί  προϋπολογισμοί για να υπάρχει ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον στον χώρο του φαρμάκου.

Στην ανάγκη σταδιακής αύξησης της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με μέτρα συγκράτησής της αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι ενώ υπάρχει σύμπνοια με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο τι πρέπει να γίνει, το κενό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 10-12 χρόνια είναι πολύ μεγάλο.

Συγκεκριμένα, το 2012 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ήταν 4,3 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Πολιτείας 3,6 δισ. ευρώ. Το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 7,1 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Πολιτείας είναι μόλις 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά τα τελευταία 11 χρόνια μεγάλωσε 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%.


Πηγή:  Ηealth

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...