Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Τα παιδιά με καταπιεστικούς γονείς κινδυνεύουν από κατάθλιψη

Recommended Posts

J16ueFj.jpg

aetos10.png

Τα παιδιά που πιέζονται πολύ από τους γονείς τους να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις είναι πιο επιρρεπή να εξελιχθούν σε άτομα που ασκούν υπερβολική αυτοκριτική ή να γίνουν αγχώδη και καταθλιπτικά άτομα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγήτη του Τμήματος Ψυχολογίας, Ράιαν Χονγκ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια, παιδιά ηλικίας επτά ετών από 10 σχολεία της Σιγκαπούρης και τους γονείς τους.

Η παρεμβατικότητα των γονέων στην ζωή των παιδιών μετρήθηκε μέσω ενός παιχνιδιού, όπου το παιδί έπρεπε υπό την επίβλεψη του γονιού να φτιάξει ορισμένα παζλ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο γονιός χαρακτηριζόταν ως πολύ πιεστικός όταν παρενέβαινε στην δραστηριότητα του παιδιού και εν τέλει αναλάμβανε να φτιάξει αυτός/αυτή τα παζλ.

Ανάλογα τεστ αξιολόγησης διενεργήθηκαν κάθε χρόνο σε γονείς και παιδιά και κάθε φορά οι ερευνητές κατέγραφαν ενδείξεις δυσπροσαρμοστικής τελειομανίας και αυτοκριτικής συμπεριφοράς στα παιδιά.

Οι επιστήμονες εν τέλει διαπίστωσαν ότι, τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν πολύ παρεμβατικοί, είχαν υψηλές ακαδημαϊκές απαιτήσεις ή αντιδρούσαν υπερβολικά σε λάθη των παιδιών, τότε εκείνα είχαν αυξημένο κίνδυνο να ασκούν υπερβολική αυτοκριτική.

Επίσης, παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έκαναν υπερβολική αυτοκριτική είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους ή συμπτωμάτων κατάθλιψης, αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η γονική πίεση προκαλεί άγχος ή κατάθλιψη.

«Όταν οι γονείς παρεμβαίνουν πολύ στη ζωή των παιδιών τους ίσως εκείνα να πιστεύουν πως ότι κι αν κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοβούνται μήπως κάνουν και το παραμικρό λάθος και να κατηγορούν τους εαυτούς τους που δεν είναι τέλεια. Με την πάροδο του χρόνου τέτοια συμπεριφορά, γνωστή ως δυσπροσαρμοστική τελειομανία, μπορεί να είναι επιζήμια για την ζωή του παιδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και ακόμα και αυτοκτονας σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις» σχολιάζει ο Δρ Χονγκ.

Ο ερευνητής συμπληρώνει ακόμα ότι η μελέτη αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που δίνει έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία, όπου οι γονείς μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τα παιδιά τους.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά για καλούς βαθμούς, αλλά να δημιουργούν τις συνθήκες για μάθηση, κάτι που περιλαμβάνει και λάθη.


Πηγή:  Ηealth

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...