Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Εκδρομή στο Πήλιο τώρα: Η φιλοξενία δεν χάθηκε στις λάσπες

Recommended Posts

075-economou-notitle210917-npc-W1.jpg

lamkt10.png
 
Όποιος έχει πατήσει το πόδι του στο Πήλιο, έστω μια φορά, σίγουρα θα σκέφτεται πολύ ετούτο τον τόπο αυτές τις μέρες. Τις εικόνες της καταστροφής, των ξεριζωμένων δέντρων, των φουσκωμένων ποταμών και των λασπωμένων χωριών δεν τις ξεχνά κανείς έτσι εύκολα.

Στενάχωρο να βλέπεις την όμορφη πλατεία του χωριού όπου βρέθηκες το καλοκαίρι και απόλαυσες το τσιπουράκι σου, ενώ τα πιτσιρίκια έπαιζαν ανέμελα κάτω απ’ τον ίσκιο του αιωνόβιου πλάτανου, να στέκει τώρα τραυματισμένη, με γκρεμισμένες πεζούλες, άδεια τραπέζια και κενές καρέκλες.

Γιατί αυτό το καλοκαίρι τέλειωσε ξαφνικά για το Πήλιο, χωρίς καλά καλά να το καταλάβει κανένας μας. Και βρεθήκαμε εμείς, οι άνθρωποί του, από τη μια μέρα στην άλλη, να μετράμε πληγές, καταστροφές και κακό που ο τόπος μας δεν είχε ξαναδεί.

Και μετά; Εικόνες στενάχωρες και απογοητευτικές γέμισαν τις οθόνες μας και τότε ήταν που εμείς οι ντόπιοι αποφασίσαμε με δουλειά πολλή, με τα φτυάρια και τις αξίνες στα χέρια, να βάλουμε τάξη στο βουνό μας και να του δώσουμε πίσω ζωή. Με ατέλειωτη δουλειά, με πείσμα και όρεξη, μέρα με τη μέρα το Πήλιο έγινε και συνεχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο λειτουργικό και επισκέψιμο. Σπίτι-σπίτι, καλντερίμι-καλντερίμι, χωριό-χωριό, το Πήλιό μας επιστρέφει στην κανονικότητά του.

Τα ταβερνάκια έστρωσαν τραπέζια, οι ξενώνες ετοιμάστηκαν, οι δρόμοι πλύθηκαν, τα χώματα μαζεύτηκαν και τα περισσότερα χωριά του Πηλίου είναι έτοιμα.

Εκδρομή στο Πήλιο τώρα: Η φιλοξενία δεν χάθηκε στις λάσπες-1

Τσαγκαράδα (Φωτογραφία: Νικόλας Μάστορας)

Έτοιμα για σένα, αγαπημένε ταξιδιώτη. Εσένα, που στέκεσαι με τη μηχανή σου κι αγναντεύεις τον Παγασητικό από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Εσένα, που έχεις κάνει τούτο το βουνό δεύτερη πατρίδα σου. Εσένα που διαλέγεις κάθε καλοκαίρι να μείνεις στον καθαρό ξενώνα της κυρίας Ελένης και να τρως στο ταβερνάκι του κυρ Αντώνη. Εσένα που ξέρεις τα μονοπάτια  και τις πηγές του. Εσένα, το Πήλιο σε καλεί.

Μπορει οι παραλίες να μην θυμίζουν απόλυτα αυτές που άφησες πίσω σου φεύγοντας το καλοκαίρι που μας πέρασε, μα είναι πανέμορφες ακόμα κι έτσι, γεμάτες θαλασσόξυλα που ξέβρασε η θάλασσα, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μπορεί οι ρεματιές να άλλαξαν μορφή με τεράστιους βράχους να έχουν βρει τη θέση τους αλλού, τα νερά να κυλούν από άλλες μεριές, τα δέντρα να έχουν βγάλει στην επιφάνεια ρίζες που τα χώματα άλλοτε σκέπαζαν. Μπορεί οι δρόμοι να ξαναφτιάχνονται και τα γεφύρια να ξαναστήνονται.

Εκδρομή στο Πήλιο τώρα: Η φιλοξενία δεν χάθηκε στις λάσπες-2

Μηλιές (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Αυτό το νέο Πήλιο σε καλεί. Και περισσότερο από όλα, σε καλούν οι άνθρωποί του.

Εσύ που μας γνωρίζεις, εσύ να είσαι ο επισκέπτης που θα μας δώσει ξανά τη χαρά του καλωσορίσματος, τη χαρά να σε υποδεχτούμε με γλυκό του κουταλιού κάστανο και ντόπιο τσίπουρο. Εσύ να ξαναζωντανέψεις τις πλατείες μας και τα αρχοντικά μας. Να ξαναγευθείς τη φασολάδα στη Ζαγορά, το σπετζοφάι στις Μηλιές, το γαλοτύρι στον Άγιο Βλάση. Να αγοράσεις μέλι και βότανα από την Πορταριά.  Να αγναντέψεις τη θέα από τη πλατεία Χατζίνη στον Άγιο Λαυρέντη ή από το μοναστήρι στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Να μάθεις να ανοίγεις φύλλο στην Πορταριά και να στρώνεις μπακλαβά στη Βυζίτσα. Να ζωντανέψεις με το δροσερό νερό των Σταγιατών, να περπατήσεις στις Πινακάτες. Να μάθεις για το ελαιόλαδο και το κρασί στην Αργαλαστή. Να απολαύσεις τη γαλήνη της θάλασσας στις φθινοπωρινές παραλίες στον Άι Γιάννη και στο Παπά Νερό. Να επισκεφθείς τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο στις Μηλιές, την πλατεία χωρίς αυτοκίνητα και φασαρία στον Λαύκο, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό, τον αρχαιότερο πλάτανο στην Τσαγκαράδα. Να ανάψεις ένα κεράκι στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον Μυλοπόταμο και να πιεις μπόλικο τσίπουρο στη γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι.

Ίσως κάποια από τα αγαπημένα σου μέρη, αυτή τη φορά, να μην μπορέσεις να τα επισκεφτείς. Ακόμα παλεύουμε με τις φαγάνες και τα φορτηγά. Αλλά στο επόμενο ταξίδι σου, κι αυτά έτοιμα θα είναι.

Σε περιμένουμε. 

* Η Αγγελική Βογδάνου είναι σύμβουλος φιλοξενίας, διοργανώτρια εμπειριών και travel planner. Ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Πήλιο. 

Εκδρομή στο Πήλιο τώρα: Η φιλοξενία δεν χάθηκε στις λάσπες-3

Τσαγκαράδα (Φωτογραφία: Νικόλας Μάστορας)

Χρήσιμες πληροφορίες

Για όλους όσους θα αποφασίσουν να έρθουν στο Πήλιο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως τα περισσότερα ημιορεινά και ορεινά χωριά του βουνού μας είναι προσβάσιμα και επισκέψιμα, ενώ οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Κάποιες από τις παραλίες, είτε στην πλευρά του Αιγαίου είτε στην πλευρά του Παγασητικού κόλπου, είναι επίσης προσβάσιμες. Ορισμένες προσφέρουν μάλιστα υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας.

Το περιπατητικό δίκτυο έχει υποστεί ορισμένες ζημιές κατά τόπους, γι’ αυτό καλό είναι όσοι λατρεύουν τα μονοπάτια του Πηλίου, πριν ξεκινήσουν, να ενημερωθούν από τους κατοίκους των χωριών για την κατάσταση κάθε διαδρομής.

Το οδικό δίκτυο του Πηλίου, στο μεγαλύτερο μέρος του, λειτουργεί κανονικά. Είναι πιθανό να χρειαστεί να κινηθείτε με μικρές ταχύτητες στα σημεία όπου γίνονται παράλληλες εργασίες. (Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσει κανείς ακόμα περισσότερο το μαγευτικό τοπίο του βουνού!)

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να συγκεντρώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την οδική διαδρομή που έχετε επιλέξει, προκειμένου να σχεδιάσετε καλύτερα το ταξίδι σας.


Πηγή:  ΑΠΕ - ΜΠΕ

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...