-
Content Count
2,383 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
149
Reputation Activity
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Η Bayer Ελλάς δίνει νέα ζωή στη Β. Εύβοια, σε συνεργασία με τη We4all
Η Bayer Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει τις δράσεις της για ενα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και την κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και επιτυχημένης συνεργασίας της με την οργάνωση We4all, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η φύτευση 1.500 καρποφόρων δέντρων και μελισσοκομικών φυτών σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, με τη συμμετοχή εργαζομένων της Bayer και παρουσία της We4all και των τοπικών αρχών.
Η We4all είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός, που επικεντρώνεται στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Μέρος των δράσεών της είναι η δενδροφύτευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι περιβαλλοντικές δράσεις με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στην πρόσφατη συνεργασία της Bayer Ελλάς με την We4all, φυτεύθηκαν 1.500 καρποφόρα δέντρα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, αλλά και τις πρόσφατες πλημύρες. Στόχος της δράσης ήταν να να αποκατασταθεί πρωτίστως το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και η αγροτική παραγωγή, η οποία είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Η δράση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική προστασία της πληγείσας περιοχής και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της και για τις επόμενες γενιές.
“Για δεύτερη χρονιά με τη στήριξη της Bayer Ελλάς έχουμε φέρει στην Κοινότητα των Ροβιών της Βόρειας Εύβοιας πάνω από 1500 δασικά δενδρύλλια, τα οποία είναι συμβατά με το τοπικό οικοσύστημα, καθώς είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν στη Βόρεια Εύβοια,
ενώ και ο τυφώνας Daniel έπληξε την Κοινότητα των Ροβιών, όπου με τις καταστροφικές πλημμύρες ξεριζώθηκαν πολλά από τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Τα γεγονότα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές κοινότητες της Εύβοιας, καθώς επαγγέλματα όπως οι ελαιοπαραγωγοί, οι ρετσινάδες και οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ως We4all και με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς, βοηθάμε αυτές τις κοινότητες, τους ανθρώπους και το περιβάλλον να ανακάμψουν και ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματα της Κοινότητας για παροχή βοήθειας”, δήλωσε η κ. Τζώρτζια Ψαρουδάκη, Διευθύντρια ΕΚΕ της We4all.
Ο κ. Θοδωρής Κέρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών, τόνισε στην ομιλία του: “Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, δεν υπάρχει πράσινο πουθενά, με αποτέλεσμα τα τέσσερα ποτάμια που περνάνε μέσα από το χωριό να ξηλώνουν και να πλημμυρίζουν τα πάντα. Ευχαριστούμε τη We4all και την Bayer Ελλάς για την έμπρακτη υποστήριξή τους και ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι ευγενείς προσπάθειες ώστε να έχουμε την ευτυχία να ξαναπρασινίσουμε την Κοινότητά μας.»
“Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ξεκινώντας από τη φωτιά του Αυγούστου, εκατομμύρια στρέμματα και δάση χάθηκαν. Ήμασταν ένα μέρος αγροτικό και τουριστικό. Έχουμε όμως χάσει τη χαρά μας και τη σιγουριά μας. Ευχαριστούμε την Bayer Ελλάς για τη συμβολή της και τη We4all που μεσολάβησε για αυτή τη δωρεά. Οι κινήσεις αυτές μας γεμίζουν χαρά και μας δίνουν ελπίδα για να συνεχίσουμε. Θέλουμε έναν τόπο που να κατοικείται από ανθρώπους χαρούμενους που να εργάζονται για αυτόν” ανέφερε η κ. Κατερίνα Μαμούχα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Ροβιών.
Από το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, μέσα από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, στοχεύει στο να συμβάλλει στην ευημερία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη.
Όπως δήλωσε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Συμμετοχής «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε για 3η χρονιά την Β. Εύβοια, σε συνεργασία με την We4all, αλλά και άλλες οργανώσεις, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, ώστε ο τόπος να είναι πλέον κατάλληλος για τους κατοίκους του σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε στο πλάι σας, όσο υπάρχει τέτοια ανάγκη!»
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Η ταχύτητα περπατήματος 4 km την ώρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Το περπάτημα με ταχύτητα 4 ή περισσότερων χιλιομέτρων την ώρα συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, προτείνει μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.
Επιπλέον, όσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα πάνω από 4 km/ώρα, τόσο χαμηλότερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος. Kάθε 1 km αύξηση στην ταχύτητα σχετίζεται με 9% μείωση του κινδύνου, προτείνουν τα ευρήματα.
Αν και η τακτική έξοδος για μια βόλτα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δεν είναι ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι η βέλτιστη ταχύτητα για την αποτροπή της νόσου, λένε οι ερευνητές.
Ο παγκόσμιος αριθμός ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 είναι σήμερα 537 εκατομμύρια, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 783 εκατομμύρια έως το 2045, επομένως μια απλή και φθηνή σωματική δραστηριότητα που συνδέεται επίσης με πολλά άλλα κοινωνικά, ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι εύκολη και να βοηθήσει να αποτραπεί η ασθένεια, προσθέτουν.
Αναζήτησαν σχετικές μακροπρόθεσμες μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάιο του 2023 και βρήκαν 10 που ήταν επιλέξιμες για συμπερίληψη. Όλες είχαν δημοσιευτεί μεταξύ 1999 και 2022 και περιλάμβαναν περιόδους παρακολούθησης που κυμαίνονταν από 3 έως 11 χρόνια για συνολικά 508.121 ενήλικες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των αποτελεσμάτων έδειξε ότι σε σύγκριση με το περπάτημα με λιγότερα από 2-3 χλμ./ώρα, μια ταχύτητα 3–5 χλμ./ώρα συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιερώνεται στο περπάτημα. Ομοίως, το αρκετά γρήγορο περπάτημα με ταχύτητα 5-6 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το περίπατο. Το πολύ γρήγορο περπάτημα ή το βάδισμα με ταχύτητα πάνω από 6 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο περίπου 39%.
Κάθε 1 χλμ./ώρα αύξηση της ταχύτητας περπατήματος συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, με το ελάχιστο όριο των 4 χλμ/ώρα ίσο με 87 βήματα/λεπτό για τους άνδρες και 100 βήματα/λεπτό για τις γυναίκες, υποδεικνύουν τα ευρήματα.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τρεις μελέτες αξιολογήθηκαν ήταν μετρίου κινδύνου μεροληψίας, ενώ οι άλλες επτά αξιολογήθηκαν ως σοβαρού κινδύνου. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η αντίστροφη αιτιότητα, σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη ταχύτητα περπατήματος μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι και να έχουν καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και καλύτερη συνολική κατάσταση υγείας. Τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται υπό το φως αυτών των περιορισμών, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Πολυεπίπεδη συνεργασία ΠΑΔΑ και Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»
Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, ο Πρύτανης του ΠΑ.Δ.Α., Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής με τον Αναπλ. Διοικητή του Γ.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» κ. Σαράντο Ευσταθόπουλο
υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» την Παρασκευή 24/11/2023, επισφραγίζοντας έτσι την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το εν λόγω Σύμφωνο αφορά σε σημαντικές πολυεπίπεδες συνέργειες που διασυνδέουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον με τον κλινικό χώρο, με σκοπό την προαγωγή του εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου στον τομέα της Υγείας, και της παροχής σύγχρονης εκπαίδευσης στα στελέχη των νοσοκομείων.
Άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci – Ασφαλής Νοσηλευτική Φροντίδα Ασθενών», μια πρωτοβουλία του Ιατρού κ. Όθωνα Μανωλάκου και με επιστημονική υπεύθυνη την Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής Γεωργία Τουλιά – Τσάβαλου.
Κοινός στόχος των διοικήσεων του Νοσοκομείου Μεταξά και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο σχεδιασμός και η ίδρυση Πρότυπου Κέντρου Ρομποτικής Χειρουργικής!
Προβλέπεται να δρομολογηθούν και άλλες δράσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και την κατάρτιση σύγχρονων νοσηλευτών, με απώτερο στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ίδρυσης πανεπιστημιακής κλινικής εντός του Γ.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, σημείωσε ότι με μεγάλη χαρά συνυπογράφει το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Αναπλ. Διοικητή του Γ.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» κ. Σαράντο Ευσταθόπουλο, καθώς η απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων και εν γένει του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξαρτώνται καίρια από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη στελέχωση με εξειδικευμένους νοσηλευτές.
Με τα Ακαδημαϊκά Τμήματα που θεραπεύουν τον τομέα Υγείας, το ΠΑ.Δ.Α., είναι σε θέση και έχει τη βούληση να συνδράμει στη βελτίωση της λειτουργικότητας των νοσοκομείων με σκοπό την προσφορά ουσιωδών και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον ασθενή και την προαγωγή της κοινωνικής ωφελιμότητας.
Ο Αναπλ. Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά«ΜΕΤΑΞΑ» κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, αναφερόμενος στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, σημείωσε ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί ιστορική στιγμή για το Νοσοκομείο Μεταξά.
Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, τόσο του ιδίου όσο και όλων των στελεχών του Νοσοκομείου, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Πρύτανη του ΠΑ.Δ.Α. κ. Καλδή για την καθοριστική συμβολή του στην επίσπευση των διαδικασιών, ενώ τόνισε πως αποτελεί κοινό όραμα η ίδρυση του πρώτου Δημόσιου Πρότυπου Κέντρου Ρομποτικής Χειρουργικής!
Αφίσα του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci – Ασφαλής Νοσηλευτική Φροντίδα Ασθενών»
Ο κ. Ευσταθόπουλος υπογράμμισε ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη συνολική αναβάθμιση του Νοσοκομείου Μεταξά σε όλα τα επίπεδα, με μοναδικό στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλότατου επιπέδου.
Υπηρεσίες υγείας από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως θα γίνει και μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci – Ασφαλής Νοσηλευτική Φροντίδα Ασθενών», το οποίο θα παρέχει για πρώτη φορά στη χώρα μας, επίσημη κρατική πιστοποίηση στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο Αναπλ. Διοικητής τόνισε ότι το εν λόγω Σύμφωνο Συνεργασίας αποτελεί υπεραξία και είναι μια win-win διαδικασία για όλους, που θα προσφέρει σημαντικές δεξιότητες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σε τεχνολογίες αιχμής, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές επ’ ωφελεία των ασθενών.
Την ικανοποίησή και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση του Συμφώνου Συνεργασίας εξέφρασαν οι συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές, που μετά την υπογραφή του είχαν συνάντηση εργασίας. Από πλευράς ΠΑ.Δ.Α., συμμετείχε η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Καθηγήτρια Βασιλική Κεφαλά, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Καθηγήτρια Μάρθα Κελέση-Σταυροπούλου, η Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής Γεωργία Τουλιά – Τσάβαλου και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής, Δημήτριος Παπαγεωργίου. Από πλευράς του Γ.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» συμμετείχαν η κ. Αικατερίνη Μανούσου, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η κ. Πελαγία Μπατίκα, Υποδιευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ο Ιατρός κ. Παναγιώτης Μανίκης, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος, η κ. Ελένη Πέτρακα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ποιότητας, Έρευνας και Εκπαίδευσης και ο Ιατρός κ. Όθωνας Μανωλάκος.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Ένας εγκεφαλικά νεκρός στη Γαλλία από πειραματικό φάρμακο
Έξι άνθρωποι, από τους οποίους ο ένας είναι εγκεφαλικά νεκρός, νοσηλεύονται έπειτα από ένα «σοβαρό ατύχημα» έπειτα από τη λήψη πειραματικού φαρμάκου στη δυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Υγείας.
Το «ατύχημα» συνέβη χθες και οι υπόλοιποι πέντε που νοσηλεύονται είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ασθενείς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρεν έπειτα από τη λήψη ενός πειραματικού φαρμάκου στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ιδιωτικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα Ouest France.
Το υπουργείο ενημερώθηκε χθες βράδυ για το ατύχημα αυτό που συνέβη στη διάρκεια της «δοκιμής ενός φαρμάκου που ελήφθη από το στόμα και η παρασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό εργαστήριο».
Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή αυτή ενημερώθηκαν. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον αριθμό των προσώπων αυτών.
Το γαλλικό υπουργείο Υγείας δεν διευκρίνισε το είδος του φαρμάκου.
Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, πρόκειται για ένα αναλγητικό, το οποίο περιέχει κανναβινοειδή. Αυτά απαντώνται στη φύση κυρίως στην κάνναβη, αλλά μπορεί να παραχθούν και συνθετικά.
Το ατύχημα συνέβη στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής του σταδίου 1, δηλ. σε υγιείς εθελοντές, «με σκοπό να εκτιμηθεί η ασφάλεια χρήσης, η ανοχή, τα φορμακολογικό προφίλ αυτού του φαρμάκου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Υγείας.
Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα «για ακούσια πρόκληση τραυμάτων άνω των τριών μηνών» στον τομέα της υγείας.
Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ζήτησε από τη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS) «να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στον οργανισμό, στα μέσα και στις συνθήκες παρέμβασης» του εργαστηρίου «στην πραγματοποίηση της κλινικής δοκιμής».
Εξάλλου, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) αποφάσισε να προχωρήσει σε «τεχνική επιθεώρηση στην εγκατάσταση πραγματοποίησης αυτών των κλινικών δοκιμών».
Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στη Ρεν, όπου το απόγευμα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Η υπουργός δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη «να ριχθεί άπλετο φως και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για αυτό το δραματικό ατύχημα».
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, με την ευγενική υποστήριξη της Becton Dickinson Hellas A.E. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, κ. Rene Fortelny, ενώ τον επιστημονικό συντονισμό της εκπαιδευτικής δράσης ανέλαβε ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝ «Αττικόν», κ. Εμμανουήλ Πικουλής.
Η διήμερη επιστημονική εκδήλωση περιελάβανε διαλέξεις αναφορικά με τις σύγχρονες τεχνικές ανοίγματος και σύγκλεισης κοιλιακού τοιχώματος, καθώς και πρακτική εξάσκηση των τεχνικών αυτών σε ομοιώματα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στην πράξη στις ορθές τεχνικές σύγκλεισης της λαπαροτομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις τεχνικές σύγκλεισης κοιλιακού τοιχώματος με ενίσχυση της γραμμής συρραφής, μέσω της τοποθέτησης βιοσυνθετικού, πλήρως απορροφήσιμου πλέγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαρκώς αυξανόμενος αριθμός δημοσιεύσεων υποστηρίζει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της προφυλακτικής χρήσης πλέγματος στην πρόληψη εμφάνισης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, ιδίως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
«Ως BD ΕΛΛΑΣ διαχρονικά επενδύουμε στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των συνεργατών μας, θέτοντας στις προτεραιότητές μας το να τους ενημερώνουμε για τις νεότερες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο αντικείμενό τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τους συντελεστές αυτού του επιτυχημένου εκπαιδευτικού σεμιναρίου, τους καθηγητές, Fortelny και Πικουλή, οι οποίοι επί δύο μέρες μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες μυστικά και συμβουλές από την πολυετή εμπειρία τους στη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης. Η BD διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια πλεγμάτων για χειρουργικές επεμβάσεις κήλης, έχοντας ως στόχο να στηρίζει πάντα με σύγχρονα και αποδεδειγμένης κλινικής απόδοσης υλικά το καθημερινό κλινικό έργο των χειρουργών που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους», δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Becton Dickinson Hellas A.E, κ. Μανώλης Τριποδιανός, αναφερόμενος στη σημασία του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου.
Σχετικά με την Becton Dickinson Hellas A.E
Η BD είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού παγκοσμίως και προάγει τον χώρο της υγείας βελτιώνοντας τη διάγνωση και την παροχή φροντίδας. Η BD βοηθάει τους πελάτες της να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, να μειώσουν τα κόστη, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, να βελτιώσουν την ασφάλεια και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Το 2017, η BD καλωσόρισε την C. R. Bard και τα προϊόντα της στην οικογένεια της BD.
Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Ανακάλυψη συνδέει το στρες με τη συναισθηματική διατροφή
Εάν είχατε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό σας ή έχετε υποστεί εκφοβισμό, πιθανότατα το έχετε νιώσει -μια ψυχολογική αντίδραση σε μια απειλή που ονομάζεται απάντηση μάχης ή φυγής. Ο καρδιακός σας ρυθμός ανεβαίνει, το άγχος σας κατακλύζει και μπορεί να τρέμετε ή να ιδρώσετε.
Αλλά ώρες αφότου περάσει αυτό το στρες, μπορεί να αισθανθείτε μια άλλη αντίδραση -μια ισχυρή επιθυμία για εύγευστο φαγητό, αυτό το εξαιρετικά επεξεργασμένο, πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη που γνωρίζετε ότι δεν είναι καλό για την υγεία σας. Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και την ένταση και να προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου. Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού μετά από μια αλληλεπίδραση που προκαλεί στρες είναι γνωστή σε πολλούς από εμάς και στους επιστήμονες.
Αλλά το πώς μια απειλή σηματοδοτεί τον εγκέφαλό σας ότι θέλει τροφή είναι άγνωστο. Τώρα, επιστήμονες από Βιρτζίνια Tech εντόπισε ένα μόριο που βρέθηκε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος και συνδέεται με αλλαγές που οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία. Η Sora Shin, επίκουρη καθηγήτρια στο Fralin Biomedical Research Institute στο Virginia Tech, και η ερευνητική της ομάδα περιέγραψαν την ανακάλυψη σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
«Δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε και έχουμε ορισμένες σωματικές ανάγκες», είπε η Shin. «Όποτε αγχωνόμαστε ή νιώθουμε κάποια απειλή, τότε αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το διατροφικό μας κίνητρο. Πιστεύουμε ότι αυτό το μόριο είναι ο ένοχος».
Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους ερευνώντας ένα μικρό μόριο που ονομάζεται Proenkephalin. Αυτό το μόριο είναι κοινό σε πολλά μέρη του εγκεφάλου, αλλά λίγη έρευνα είχε εξετάσει τον ρόλο του στον υποθάλαμο. Η Shin υποψιάστηκε ότι έπαιζε ρόλο στο στρες και στο φαγητό επειδή ο υποθάλαμος είναι ένα κέντρο για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς.
Το εργαστήριο εξέθεσε ποντίκια σε μυρωδιά περιττωμάτων γάτας. Η μυρωδιά ενός φυσικού αρπακτικού προκάλεσε μια απάντηση απειλής στα ποντίκια και 24 ώρες αργότερα, τα ποντίκια εμφάνισαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση, συμπεριφορά υπερφαγίας και οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους έδειξαν ευαισθησία στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο του μορίου στη διατροφή που προκαλείται από το στρες, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους ίδιους νευρώνες τεχνητά, με φως, διεγείροντας ένα γενετικά κωδικοποιημένο μόριο που εκφράζεται στη μεμβράνη του νευρωνικού κυττάρου, χωρίς το άρωμα του αρπακτικού, και είδαν παρόμοια απόκριση. Επιπλέον, όταν εξέθεσαν τα ποντίκια στη μυρωδιά της γάτας και ησύχασαν την αντίδραση των νευρώνων που εκφράζουν αυτό το μόριο με την ίδια τεχνική, τα ποντίκια δεν έδειξαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση και δεν έτρωγαν υπερβολικά.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού
Η αύξηση του σωματικού βάρους και η απώλεια βάρους δεν είναι τόσο απλά όσο υπονοεί το «θερμίδες μπαίνουν-θερμίδες βγαίνουν», δεδομένου ότι αμέτρητοι παράγοντες επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία εντόπισαν ένα γονίδιο που μπορεί να χρησιμεύσει ως κύριος ρυθμιστής της αποθήκευσης λίπους κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα αποκάλυψαν ότι αυτό το γονίδιο μπορεί να είναι το κλειδί για το μέγεθος του λιπώδους ιστού του σώματος.
Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον διαβίωσης και πολλά άλλα. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει επίσης σαφώς ρόλο, αλλά η γενετική βάση του σωματικού βάρους εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή.
«Το λίπος είναι ένας μοναδικός ιστός που ρυθμίζεται από διάφορους διατροφικούς, ορμονικούς και μοριακούς παράγοντες», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jihoon Shin. «Ωστόσο, μια ενοποιημένη γενετική βάση για τη ρύθμισή του παραμένει ακόμα μη κατανοητή».
Για τον εντοπισμό γενετικών παραγόντων που ευθύνονται για την εναπόθεση του λίπους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα γονιδιακής έκφρασης από λιπώδη ιστό σε σύγκριση με άλλους τύπους ιστού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το HSP47, ένας ειδικός για το κολλαγόνο μοριακός συνοδός, είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας των επιπέδων σωματικού λίπους.
«Το HSP47 εκφράζεται σε υψηλά επίπεδα στον λιπώδη ιστό και αυξάνεται με την παχυσαρκία και τη μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής, αντίθετα, το επίπεδο έκφρασής του μειώνεται με τη νηστεία, την άσκηση, τον περιορισμό των θερμίδων, τη βαριατρική χειρουργική και την καχεξία (wasting disease)», εξηγεί ο Iichiro Shimomura, ανώτερος συγγραφέας. «Επιπλέον, η έκφραση του HSP47 συσχετίζεται στενά με τη μάζα λίπους, τον δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο μέσης και την περιφέρεια του ισχίου».
Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την αποθήκευση λίπους, αυξάνει τα επίπεδα έκφρασης του HSP47, ενώ αντίστροφα, τα γλυκοκορτικοειδή μειώνουν τα επίπεδα έκφρασης του HSP47. Η υψηλή ή χαμηλή έκφραση του HSP47 συνδέθηκε με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.
«Τα ευρήματα από τη μελέτη μας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το HSP47 στον καθορισμό της ποσότητας σωματικού λίπους ενός ατόμου υπό κανονικές συνθήκες και ως απάντηση σε διάφορους παράγοντες όπως η ασθένεια ή αλλαγή των επιπέδων ορμονών», λέει ο Jihoon Shin, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in ΠΣΦ: Έντονη δυσαρέσκεια για συνέντευξη του Προέδρου του ΕΟΦ
Ο νέος Προέδρος του ΕΟΦ καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, ανέφερε ότι οι παράλληλες εξαγωγές είναι ο σοβαρότερο λόγος των ελλείψεων των φαρμάκων και ότι είναι η “μάστιγα” που “υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος”.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονή δυσαρέσκειά του, για γι’ αυτή τη συνέντευξη του κ. Μανωλόπουλου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά τα εξής:
Μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκληση τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού. Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γι’ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών(πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή OZEMPIC). Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που είχαμε απευθύνει και στην προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού και οι οποίες φυσικά παραμένουν αναπάντητες: Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23 ; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή ..πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην Ελληνική αγορά? Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων ; Ζητάμε από τον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου μας. Χαρακτηρισμοί οι οποίοι προσβάλουν την υπόληψη των επιχειρήσεων μας αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους μας δέον όπως αποφεύγονται . Καλό θα ήταν να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο προτού τουλάχιστον ακούσει τους εκπροσώπους του. Επίσης τον προτρέπουμε να διαβάσει έρευνα που διεξήχθει σε 12 χώρες της ΕΕ , εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα. Η εν λόγω έρευνα (https://affordablemedicines.eu/wp-content/uploads/2020/01/Causes-of-supply-disruptions-across-Europe_GIRP-July-20192.pdf), καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές (δηλαδή από τα Υπουργεία Υγείας και τους αντίστοιχους με τον ΕΟΦ Οργανισμούς) και στην οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in “Τo Ταξίδι του Φαρμάκου”: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το workshop της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος/Ε.Σ.Α.Ε., έχοντας πάντα ως έναν από τους στόχους της την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των Μελών της, πραγματοποίησε στις 18 Νοεμβρίου 2023 υβριδικό πιλοτικό τεχνικό Workshop, με θέμα «Το ταξίδι του Φαρμάκου», με εκπαιδευτές από τον EMA, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ, τον ΙΦΕΤ, καθώς και από τη βιομηχανία, με την ευγενική υποστήριξη των Εταιρειών ASTRAZENECA Μ.Α.Ε. και SANOFI – AVENTIS Α.E.&B.Ε.
Ζητούμενο της εκδήλωσης, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν 47 εκπρόσωποι Συλλόγων Σπανίων Ασθενών, 17 εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων, όπως και οι νέες ομάδες Ασθενών της Ε.Σ.Α.Ε που βρίσκονται στο στάδιο ίδρυσης Συλλόγων, ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις οδούς ανάπτυξης φαρμάκων, και πρόσβασης σε αυτά στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη κατάρτιση για μία πιο αποδοτική συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό, τη βιομηχανία και τις εθνικές αρχές, πάντα με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης σε αυτά για τα άτομα που ζουν με Σπάνιες Παθήσεις.
To Workshop κάλυψε θεματικά την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τα Σπάνια Νοσήματα, τις κλινικές δοκιμές, με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν, την αξία των δεδομένων υγείας, το Κανονιστικό Πλαίσιο που οριοθετεί τα μονοπάτια πρόσβασης και αποζημίωσης, αλλά και τον ρόλο των ασθενών στα διάφορα στάδια του ταξιδιού του φαρμάκου.
Έδωσε, επίσης, την ευκαιρία να γίνει το πρώτο βήμα χαρτογράφησης των αναγκών της κοινότητας, αλλά και ενοποίησης της διάσπαρτης γνώσης, επιτρέποντας παράλληλα να μπουν οι βάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού και των προτεραιοτήτων της Ε.Σ.Α.Ε., αλλά και της Σπάνιας Κοινότητας συνολικά στην πρόσβαση στην Καινοτομία.
Τις ομιλίες άνοιξε ο κος Ιωάννης Μαργαρός, Access & Value Demonstration Lead Greece/Cyprus/Malta, Takeda, μιλώντας για την Προκλινική έρευνα στις Νέες Τεχνολογίες και στα Ορφανά Φάρμακα, ενώ ο κος Κωνσταντίνος Πουλημένος, Country Lead, Country Clinical Operations, Roche Hellas, πήρε τη σκυτάλη για να μιλήσει για την Κλινική Έρευνα, όπως και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την κλινική ανάπτυξη στις Σπάνιες Ασθένειες.
Στη συνέχεια, η κα Κυριακή Τζογάνη, Senior Scientific Administrator, European Medicines Agency, Orphan Medicines Office, περιέγραψε τις τρέχουσες ρυθμιστικές οδούς για τα Ορφανά Φάρμακα, ενώ η κα Ελένη Κατσομίτη, Κλινική Αξιολογήτρια – Τμήμα Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης ΕΟΦ, Μέλος της Παιδιατρικής Επιτροπής ΕΜΑ, αναφέρθηκε στις Διαδρομές Πρόσβασης των Ορφανών Φαρμάκων στην Ελλάδα.
Από τη μεριά της, η κα Χαρά Κανή, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων στη Διεύθυνση Φαρμάκου, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μίλησε για τις Διαδρομές αποζημίωσης των Ορφανών Φαρμάκων στη χώρα μας, και η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Associate Director Value Access, Health Policy & RWE, IQVIA Hellas, παρουσίασε όλους τους λόγους για τους οποίους τα δεδομένα των ασθενών έχουν μεγάλη αξία στο ταξίδι του φαρμάκου.
Τέλος, η κα Γιώτα Κοτσεκίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, AstraZeneca, ο κος Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA, και ο κος Ιωάννης Σωτηρίου, τέως Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ, υπογράμμισαν τον ρόλο των Οργανώσεων Ασθενών στη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα.
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος ευχαριστεί όλους τους ομιλητές και όλες τις ομιλήτριες, τους υποστηρικτές της διοργάνωσης, αλλά και τους συμμετέχοντες που, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, πήραν μέρος σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική εκδήλωση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις σε Κλινικές Έρευνες και Θεραπείες.
Η συγκεκριμένη δράση εγκαινίασε με τον τρόπο αυτόν έναν νέο κύκλο συνεργασιών ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο την καταγραφή και ικανοποίηση των ακάλυπτων αναγκών των Οργανώσεων και των ασθενών με Σπάνια Νοσήματα στην Ελλάδα.
Λίγα λόγια για την Ε.Σ.Α.Ε. και τα Σπάνια Νοσήματα
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι σπάνιες ασθένειες πλήττουν το 6% του πληθυσμού της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές τους, υπάρχουν στη χώρα μας περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από σπάνιες ασθένειες.
Η Ε.Σ.Α.Ε συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 για να αναδείξει τη σοβαρότητα και την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των Παθήσεων, με βασικό αίτημα «Κανένας Σπάνιος Ασθενής να μη μείνει πίσω», που αποτελεί και στόχο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα
Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μοριακό μονοπάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane στις ΗΠΑ.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», εντοπίστηκε ότι μια γνωστή ογκοκατασταλτική πρωτεΐνη που ονομάζεται RBM10, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα καταστέλλοντας τη λειτουργία της c-Myc, πρωτεΐνης που οδηγεί στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων όταν υπερεκφράζεται.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η RBM10 συνεργάζεται με δύο ριβοσωμικές πρωτεΐνες (RPL5 και RPL11) για την αποσταθεροποίηση της c-Myc και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που εντοπίζουν μια σχέση αναστολής του καρκίνου μεταξύ των πρωτεϊνών.
Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μεταλλαγμένη μορφή του RBM10 που συχνά απαντάται σε καρκίνους του πνεύμονα, χάνει την ικανότητα να καταστέλλει την c-Myc, δεν συνδέεται με τις ριβοσωμικές πρωτεΐνες RPL5 και RPL11 και τελικά προωθεί την ανάπτυξη του όγκου αντί να την καταστέλλει.
Όπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουά Λου, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου αντικαρκινικού φαρμάκου και σε μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Εκστρατεία δήμων και ιατρικής κοινότητας για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια
Δεύτερη ενημερωτική εκστρατεία ξεκινά για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σε δήμους.
Φέτος, θα πραγματοποιηθεί σε 26 δήμους, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, που θα συμμετάσχουν.
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, θα διατρέξουν την Ελληνική περιφέρεια, από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως την Μονεμβασιά, με ομιλίες, προβολές, διανομή ενημερωτικού υλικού, και κυρίως, προσωπική συζήτηση με τους πολίτες για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους όσον αφορά την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και για τη σημασία των εμβολίων.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Ι. Μπασκόζος: Προτεραιότητα η μικροβιακή αντοχή στα νοσοκομεία
Το τεράστιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών από την κοινωνία, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου με την Επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.
Κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των επιτροπών επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.
Επιπλέον θα προωθηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο η υποχρεωτική εκπαίδευση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τέλος αποφασίσθηκε η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.
Στη συνάντηση τονίστηκε η δέσμευση του υπουργείου Υγείας για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Γιατί το δέρμα στις θηλές έχει διαφορετικό χρώμα
Ίσως δεν είναι και από τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν έχει δηλαδή το ίδιο εκτόπισμα με το αιώνιο «τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος;», ωστόσο κάποιοι από εμάς έχουν αυτή την απορία: Γιατί ορισμένα σημεία του σώματός μας έχουν διαφορετικό χρώμα; Γιατί, για παράδειγμα, το δέρμα γύρω από τις θηλές και τα γεννητικά όργανα έχουν διαφορετικό χρώμα; Υπάρχει κάποιος λόγος; Εξυπηρετεί κάτι; Η απάντηση είναι «όχι», όπως εξηγεί και ένας δερματολόγος.
Σύμφωνα με την Independent, όπως εξηγεί η Δρ. Lindsey Bordone, δερματολόγος στο Columbia University Medical Center στη Νέα Υόρκη, η διαφορά οφείλεται σε ένα συνδυασμό δυο πραγμάτων: Της μελανίνης και των ορμονών. Όταν ένας άνθρωπος μπει στην εφηβεία, η αύξηση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης δημιουργεί τη μελανίνη. Το αμινοξύ δίνει επίσης το χρώμα στα μαλλιά μας. Αυτό κάνει το δέρμα στις θηλές και τα γεννητικά όργανα να γίνεται πιο σκούρο.
Το φαινόμενο, γράφει η εφημερίδα, εξηγεί και το γιατί τα παιδιά που έχουν ξανθά μαλλιά αποκτούν πιο σκούρα μαλλιά όσο μεγαλώνουν.
Επιπλέον, η επιδερμίδα μιας γυναίκας γίνεται πιο σκούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τους ίδιους λόγους.
Πάντως, η Δρ. προειδοποιεί ότι το σκούρο δέρμα μπορεί να είναι και σύμπτωμα διαβήτη-μια πάθηση γνωστή και ως μελανίζουσα ακάνθωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία που συνήθως παρουσιάζεται σε υπέρβαρους ενώ εξασθενεί σε όσους επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Τα συμπτώματα είναι η ανάπτυξη πιο σκούρων περιοχών στην περιοχή γύρω από τον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Υπουργείο Υγείας: Οι ελλείψεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία οφείλεται στην μεταβατική περίοδο
Στην μεταβατική περίοδο κατά την οποία επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, όπως τα ογκολογικά, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποδίδει το υπουργείο Υγείας τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την έλλειψη τους σε κάποια νοσοκομεία.
Από την 1η Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας και τονίζει ότι "με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται», να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ".
Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Διευκρινίζει δε, ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.
Ήδη, όπως διευκρινίζει η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο Υγείας με συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΕΟΠΥΥ, έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς. Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές - υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων, έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Αρθροσκόπηση Ώμου: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις;
Η τεχνολογία και η επιστήμη της Ιατρικής προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, φέρνοντας επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τραυματισμοί και ασθένειες.
«Μία από τις πλέον προηγμένες τεχνικές στον χώρο της Ορθοπαιδικής είναι η αρθροσκόπηση, μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική που έχει αναδειχθεί ως προτιμώμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ρήξεων του στροφικού πετάλου στον ώμο», ο κ. Ιωάννης Φερούσης Διευθυντής Ορθοπαιδικός Metropolitan Hospital.
Τι είναι το στροφικό πέταλο;
Πρόκειται για μία ομάδα τεσσάρων μυών που συμβάλλουν καθοριστικά στην κίνηση του ώμου. Οι ρήξεις των τενόντων αυτών των μυών λέγονται ρήξεις του στροφικού πετάλου ή ρήξεις των στροφέων του ώμου και προκαλούν πόνο και περιορισμένη κίνηση στην άρθρωση. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενή και απεικονιστικές μεθόδους, συνήθως με μαγνητική τομογραφία.
Γιατί η αρθροσκοπική αποκατάσταση;
«Παραδοσιακά, οι χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο απαιτούσαν μεγάλες τομές και μακρόχρονη ανάρρωση. Αντίθετα, η αρθροσκοπική συρραφή των τενόντων γίνεται μέσω μικρών τομών, χρησιμοποιώντας έναν λεπτό σωλήνα με μια κάμερα στην άκρη, το αρθροσκόπιο. Ο ελάχιστα τραυματικός χαρακτήρας της τεχνικής αυτής μειώνει σημαντικά τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή και στις αθλητικές τους δραστηριότητες σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με παραδοσιακές τεχνικές» τονίζει ο ειδικός και προσθέτει:
«Πέρα όμως από τα ανωτέρω, η αρθροσκοπική τεχνική ενισχύει σημαντικά την ακρίβεια της επέμβασης. Η χρήση του αρθροσκοπίου προσφέρει μια καθαρή και υψηλής ευκρίνειας εικόνα της περιοχής, με σημαντική μεγέθυνση επιτρέποντας στον χειρουργό να εργαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης οι ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές έχουν συνδεθεί με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών», επισημαίνει.
Διαδικασία της Επέμβασης
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των εργαλείων. Η κάμερα μεταδίδει εικόνες σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, βοηθώντας τον χειρουργό να καθοδηγήσει τα εργαλεία, να αναγνωρίσει με ακρίβεια τα ειδικά χαρακτηριστικά της ρήξης και να την επιδιορθώσει με μέγιστη ακρίβεια. Ο ασθενής δεν πονά καθόλου τόσο κατά την διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετά από αυτό.
Μετεγχειρητική Αποκατάσταση και Φυσιοθεραπεία
Η αποκατάσταση από μια αρθροσκοπική συρραφή των στροφέων του ώμου περιλαμβάνει ανάρτηση του άκρου για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και μετά φυσιοθεραπεία. Η φυσιοθεραπεία είναι κρίσιμη για την επαναφορά της πλήρους λειτουργικότητας του ώμου, με εξατομικευμένες ασκήσεις και τεχνικές.
Συμπεράσματα
«Η αρθροσκοπική συρραφή αποτελεί σήμερα την προτιμώμενη μέθοδο για την αποκατάσταση των ρήξεων του στροφικού πετάλου στον ώμο. Χάρη στην ελάχιστη παρεμβατικότητα, την ακρίβεια και τη γρήγορη αποκατάσταση, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές και γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα», καταλήγει ο κ. Φερούσης.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Η βλάβη του σμάλτου των δοντιών μπορεί να προκληθεί από αυτοάνοση αντίδραση
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η βλάβη του σμάλτου των δοντιών που είναι συχνή στην κοιλιοκάκη μπορεί να προκληθεί από μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλείται από πρωτεΐνες του εντέρου ή των τροφίμων.
Το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας συμμετείχε στη διεθνή συλλογική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Nature.
Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ των αναπτυξιακών διαταραχών του σμάλτου των δοντιών που παρατηρούνται σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη, και της εμφάνισης αυτοαντισωμάτων κατά των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό του υγιούς σμάλτου των δοντιών.
Η κοιλιοκάκη είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα σήμερα, που αναπτύσσεται κυρίως στην παιδική ηλικία και επηρεάζει 1 στα 100 άτομα.
Το ένζυμο της πρωτεΐνης τρανσγλουταμινάση 2 του λεπτού εντέρου (TGM2) παίζει βασικό ρόλο στην πρόκληση κοιλιοκάκης τροποποιώντας την πρωτεΐνη γλιαδίνη, συστατικό της διατροφικής γλουτένης στο έντερο. Το ανοσοποιητικό σύστημα των προσβεβλημένων ατόμων αντιδρά στο σύμπλεγμα του ενζύμου/γλιαδίνης και παράγει αυτοαντισώματα εναντίον και των δύο αυτών πρωτεϊνών. Η εμφάνιση αντισωμάτων κατά της TGM2 είναι τόσο ειδική για τη νόσο που χρησιμοποιείται επίσης για τον έλεγχο για κοιλιοκάκη.
Αν και το κύριο σύμπτωμα της κοιλιοκάκης είναι η φλεγμονή του εντέρου, είναι γνωστό ότι στα παιδιά που προσβάλλονται από τη νόσο, το σμάλτο των δοντιών συχνά αποτυγχάνει να αναπτυχθεί σωστά. Συχνά, ο οδοντίατρος του παιδιού είναι ο πρώτος που υποπτεύεται κοιλιοκάκη.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστευόταν ότι οι οδοντικές εκδηλώσεις στην κοιλιοκάκη οφείλονταν κυρίως στη δυσαπορρόφηση που σχετίζεται με τη φλεγμονή του εντέρου.
Ωστόσο, η παρούσα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι τα ελαττώματα στο σχηματισμό του σμάλτου μπορεί να προκληθούν από αντισώματα που παράγονται κατά των πρωτεϊνών στο έντερο ή στη διατροφή, με τη σύνδεση με πρωτεΐνες που ελέγχουν την ανάπτυξη του σμάλτου των δοντιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες του σμάλτου των δοντιών έχουν παρόμοιες θέσεις δέσμευσης για αντισώματα όπως, για παράδειγμα, το ένζυμο TGM2 και η πρωτεΐνη κάπα-καζεΐνη στο αγελαδινό γάλα.
Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από την Τσεχική Δημοκρατία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία που παρακολούθησαν 48 ενήλικες και 21 παιδιά με κοιλιοκάκη, καθώς και 28 ασθενείς με μια άλλη αυτοάνοση νόσο, την APS1.
Η ανοσοαπόκριση που σχετίζεται με τη βλάβη του σμάλτου μελετήθηκε επίσης σε ζωικά μοντέλα. Ο Szabolcs Felszeghy από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας συνέβαλε στη μελέτη δείχνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα αντισώματα κατά της TGM2 σε ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορούν να συνδεθούν με τις πρωτεΐνες του σμάλτου των δοντιών και έτσι να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των δοντιών.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Μπορεί μόνο ένα αμινοξύ να σχετίζεται με την υγιή γήρανση;
Μια μελέτη σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Metabolism, δείχνει ότι η μείωση της ποσότητας ενός μόνο αμινοξέος που ονομάζεται ισολευκίνη μπορεί, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, να τα κάνει πιο αδύνατα και λιγότερο ευπαθή καθώς γερνούν και να μειώσουν τον καρκίνο και προβλήματα του προστάτη. Όλα αυτά ενώ τα ποντίκια έτρωγαν περισσότερες θερμίδες.
«Μας αρέσει να λέμε ότι μια θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα», λέει ο Dudley Lamming, καθηγητής και ερευνητής μεταβολισμού στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν. «Διαφορετικά συστατικά της διατροφής έχουν αξία και αντίκτυπο πέρα από τη λειτουργία τους ως θερμίδα, και έχουμε ψάξει για ένα συστατικό που πολλοί άνθρωποι μπορεί να τρώνε πάρα πολύ».
Ο Lamming είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Metabolism, και δείχνει ότι η μείωση της ποσότητας ενός μόνο αμινοξέος που ονομάζεται ισολευκίνη μπορεί, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής τους, να τα κάνει πιο αδύνατα και λιγότερο ευπαθή, και γερνώντας να μειώνουν τα προβλήματα καρκίνου και προστάτη, ενώ τα ποντίκια έτρωγαν περισσότερες θερμίδες.
Σε παλαιότερη έρευνα, δεδομένα από το UW-Madison’s Survey of the Health of Wisconsin έδειξαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής με υψηλότερες μετρήσεις δείκτη μάζας σώματος τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ισολευκίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που πρέπει να τρώμε όλοι. Η ισολευκίνη είναι άφθονη σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, την πρωτεΐνη σόγιας και πολλά είδη κρέατος.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις του αμινοξέος στην υγεία, ο Lamming και οι συνεργάτες του από διάφορους κλάδους στο UW-Madison τάισαν γενετικά διαφορετικά ποντίκια είτε με μια ισορροπημένη δίαιτα ελέγχου, είτε μια χαμηλή δίαιτα πρωτεϊνών -σε μια ομάδα περίπου 20 αμινοξέων- είτε μια δίαιτα σχεδιασμένη για να κόψει τα δύο τρίτα της ισολευκίνης. Τα ποντίκια, που ξεκίνησαν τη μελέτη σε ηλικία περίπου 6 μηνών (ισοδυναμεί με ένα άτομο 30 ετών) έτρωγαν όσο ήθελαν.
«Πολύ γρήγορα, είδαμε τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα μειωμένης ισολευκίνης να χάνουν το λίπος -το σώμα τους έγινε πιο αδύνατο, έχασαν λίπος», λέει ο Lamming, ενώ τα σώματα των ποντικών στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα έγιναν επίσης πιο αδύνατα αρχικά, αλλά τελικά ανέκτησε βάρος και λίπος.
Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα χαμηλής ισολευκίνης έζησαν περισσότερο -κατά μέσο όρο 33% περισσότερο για τα αρσενικά και 7% περισσότερο για τα θηλυκά. Και, με βάση 26 μετρήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων που κυμαίνονται από τη μυϊκή δύναμη και αντοχή έως τη χρήση της ουράς και ακόμη και την απώλεια μαλλιών, τα ποντίκια χαμηλής ισολευκίνης ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ζωής τους.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Θρίλερ με την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα – Φόβοι για μια νέα πανδημία
Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση πνευμονίας που παρατηρείται στην Κίνα αυτή την περίοδο, παρότι το Υπουργείο Υγείας της χώρας διαβεβαιώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών οφείλεται στη γρίπη και σε άλλα γνωστά παθογόνα και όχι σε έναν νέο ιό.
«Οι πρόσφατες μαζικές λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται από επικάλυψη κοινών ιών, όπως ο ιός της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο αδενοϊός, καθώς και από βακτήρια όπως το mycoplasma pneumoniae, που είναι ένας κοινός ένοχος για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας συνέστησε στους πολίτες να φορούν μάσκες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολεία και γηροκομεία.
Ο ΠΟΥ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ζήτησε επίσημα από την Κίνα να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μια δυνητικά ανησυχητική αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και των συστάδων πνευμονίας στα παιδιά, μετά το κακό προηγούμενο με τη νόσο Covid-19.
Μαγιορκίνης: Η πνευμονία που χτυπά τα παιδιά στην Κίνα έχει περίεργα συμπτώματα
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της Κίνας όμως, οι εικόνες που προκύπτουν από τα νοσοκομεία της χώρας και τα συμπτώματα που παρατηρούνται στους ασθενείς – που είναι κυρίως παιδιά – κάνουν τους ειδικούς να ανησυχούν για μια νέα πανδημία.
«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».
Επανέλαβε την εκδοχή των κινεζικών αρχών, που λένε ότι «κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί και να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα».
Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία γιατί το μυκόπλασμα αυτό απ’ ό,τι φαίνεται είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο όπως φαίνεται στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».
Επιπλέον, πρόσθεσε «ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως είμαστε σε επιφυλακή. Βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».
Ερωτηθείς για την έξαρση κοξάκι σε ορισμένες περιοχές ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη «κοπρανοστοματική οδό», σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από την κοξάκι».
Τέλος, ο γνωστός καθηγητής υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν», τονίζοντας όμως πως οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Η σύγχρονη διαχείριση των ασθενών με φλεγμονώδες αρθρίτιδες απαιτεί την εστίαση στις συννοσηρότητες
Οι γυναίκες με ρευματική νόσο μπορούν να γεννήσουν υγιή τέκνα. Η επίπτωση της ινομυαλγίας στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική είναι 4-5 %. Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα βασικά μηνύματα που τόνισαν οι ομιλητές του webinar που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛΕΑΝΑ με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Viatris.
Η συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων κατά την διάρκεια της κύησης είναι περίπλοκη, και η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη συμβατότητά τους, συχνά οδηγεί σε παραπληροφόρηση των ασθενών και σε απόσυρση/άρνηση θεραπειών που αποδεδειγμένα οδηγούν σε βελτίωση της νόσου και αυξάνουν τις πιθανότητες μιας ομαλής κύησης, τόνισε ο κος Ευριπιδης Καλτσονούδης, Ρευματολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ Ρευματολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.
Από την άλλη πλευρά η ενεργός ρευματική νόσος συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα της κύηση, και παρά το γεγονός ότι οι αποδείξεις της ασφάλειας των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται συνεχώς. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των ασθενών δεν ενημερώνεται ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεών τους.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σταθμίζεται, από τη μια ο κίνδυνος ενεργού φλεγμονής της μητέρας χωρίς θεραπεία για 9 μήνες, και από την άλλη η πιθανή βλάβη λόγω της έκθεσης του εμβρύου στο φάρμακο. Η αλληλουχία, κύηση – τοκετός – θηλασμός δυνητικά οδηγεί σε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και στις μισές περίπου περιπτώσεις η νόσος θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στις άλλες μισές είναι πιθανό να επιδεινωθεί ο πόνος και η δυσλειτουργία.
Έτσι, και με κατάλληλο προγραμματισμό, οι περισσότερες γυναίκες με ρευματική νόσο μπορούν να γεννήσουν υγιή τέκνα. Όσο μικρότερη η ενεργότητα της νόσου τόσο πιο εύκολη η επίτευξη εγκυμοσύνης και η καλύτερη έκβαση αυτής. Σε περίπτωση μη επαρκώς ελεγχόμενης νόσου, τίθεται η ανάγκη επιλογής κατάλληλου και συμβατού με την εγκυμοσύνη θεραπευτικού σχήματος ώστε να διατηρηθεί η χαμηλή ενεργότητα της νόσου και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που συλλέχθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ασφάλειας για πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη ρευματολογία. Τέλος, παραμένουν άλυτα ερωτήματα που αφορούν την μακροχρόνια παρακολούθηση των εμβρύων μετά από έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες ή και άλλα αντιρευματικά φάρμακα κατέληξε ο κος Καλτσονούδης.
Η καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων των ασθενών με φλεγμονώδες αρθρίτιδες είναι γεμάτη από προκλήσεις επεσήμανε η κα Άννα Κανδύλη, Ρευματολόγος. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι εμβολιασμοί, όπως και η ουσιαστική επικοινωνία με τον ασθενή είναι μερικές από αυτές.
Η σύγχρονη διαχείριση των ασθενών με φλεγμονώδες αρθρίτιδες απαιτεί να εστιάσουμε στον ασθενή με πιθανές συννοσηρότητες και όχι μόνο στο ίδιο το νόσημα. Απαιτείται ολοκληρωμένη αρχική εκτίμηση και παρακολούθηση των συννοσηρότητων καθώς επίθεση και η επίτευξη ξεκάθαρων στόχων. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση του αυξημένου σωματικού βάρους με χειρότερες εκβάσεις των ασθενών με φλεγμονώδες αρθρίτιδες.
Πώς διαχειριζόμαστε τους ασθενείς: Με σωματική άσκηση, σωστή διατροφή,ξεκούραση και τακτικός έλεγχο τόνισε η κα Άννα Κανδύλη.
Η ινομυαλγία έχει ιδιαίτερη παθοφυσιολογία εμπλέκοντας μηχανισμούς όπως η κεντρική ενίσχυση-ευαισθητοποίηση (central amplification-sensitization) των επώδυνων ερεθισμάτων από την περιφέρεια εξήγησε ο ο κος Νέστορας Αυγουστίδης, Ρευματολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Ρευματολογική Κλινική Π.Α.Γ.Ν.Η. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: Χρόνιο διάχυτο πόνο, έντονη δυσκαμψία, κόπωση, διαταραχές ύπνου και γνωσιακές διαταραχές.
Η επίπτωση της ινομυαλγίας στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική είναι 4-5 % Η ινομυαλγία είναι σημαντική συννοσηρότητα των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Πιο συχνά εμφανίζεται σε ασθενείς με Sjogren, ΣΕΛ και ΡΑ. Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα και δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την διάγνωση της Ινομυαλγίας
Χρειάζεται ένας βασικός έλεγχος για τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων με παρόμοια κλινική εικόνα. Δεν βοηθάνε στην διάγνωση οι πολλαπλές απεικονίσεις με μαγνητική τομογραφία και ο εκτεταμένος ανοσολογικός έλεγχος. Είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τον χρόνιο πόνο και την ινομυαλγία. Η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Πολύ σημαντικό για την θεραπεία να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον όγδοο σε συχνότητα και τον έβδομο σε θνητότητα καρκίνο σε γυναίκες παγκοσμίως καθώς ευθύνεται για πάνω από 300 000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.
Περίπου το 1.1 % των γυναικών θα διαγνωσθούν με καρκίνο των ωοθηκών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ευτυχώς τόσο η επίπτωση όσο και η θνητότητα τείνουν να πέφτουν κατά τα τελευταία έτη (κατά 3.2% και 2.8% κάθε έτος αντίστοιχα).
Πιο συγκεκριμένα, η επιβίωση έχει επιμηκυνθεί αρκετά τα τελευταία έτη αφού η 5ετής επιβίωση που άγγιζε μόλις το 35% των ασθενών την προηγούμενη δεκαετία, πλέον αφορά πάνω το από 50%. Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση αυτής της νεοπλασίας.
Η βελτίωση αυτή της επιβίωσης στον καρκίνο των ωοθηκών είναι αποτέλεσμα των σύγχρονων τεχνικών χειρουργικής αντιμετώπισης και των νέων θεραπειών. Όσον αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση, αυτή ενδείκνυται ως αρχική αντιμετώπιση όταν από τον προεγχειρητικό έλεγχο ο εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος χειρουργός θεωρεί ότι μπορεί να εξαιρεθεί σχεδόν όλη η νόσος.
Σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου που δεν είναι πλήρως εξαιρέσιμη από την αρχή, είναι δυνατή η χορήγηση εισαγωγικής χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα και η χειρουργική αντιμετώπιση σε δεύτερο χρόνο. (μελέτες CHORUS trial, EORTC 55971). Ωστόσο, πλέον έχουμε στην διάθεσή μας και ένα επιπλέον όπλο, αυτό του χειρουργείου με ταυτόχρονα ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία (HIPEC).
Η HIPEC είναι ο πλήρης καθαρισμός της κοιλιάς μετά το χειρουργείο με την χορήγηση χημειοθεραπείας σε υψηλή θερμοκρασία που στοχεύει στην εξάλειψη των εναπομεινάντων καρκινικών εντοπίσεων που δεν είναι ορατές για να εξαιρεθούν. Αρχικά αφαιρούνται χειρουργικά όλες οι περιτοναϊκές εμφυτεύσεις της νόσου, οι καρκινικές εντοπίσεις δηλαδή που βρίσκονται προσκολλημένες στη μεμβράνη που επενδύει την εσωτερική επιφάνεια της κοιλιάς, το περιτόναιο.
Εν συνεχεία με την μέθοδο HIPEC γίνεται διεγχειρητικά χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όσα καρκινικά κύτταρα έχουν εμφυτευτεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Μελέτες όπως η GOG-172 trial και η OVIHIPEC-1 έχουν δείξει όφελος από την προσθήκη της HIPEC τόσο ως προς τη συνολική επιβίωση όσο και ως προς το διάστημα μέχρι την υποτροπή. Το όφελος από την HIPEC είναι το μέγιστο στις περιπτώσεις που έχει επιτευχθεί προηγουμένως πλήρης εξαίρεση της νόσου χειρουργικά.
Και στην συστηματική θεραπεία τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία έτη. Πλέον σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών πρέπει να γίνεται έλεγχος για μεταλλάξεις στα BRCA γονίδια αλλά και για έλλειψη στο σύστημα επιδιόρθωσης βλαβών του DΝA, τον ομόλογο ανασυνδυασμό (homologous recombination, HR).
Αν και μέχρι πρότινος ήταν γνωστή η αναγκαιότητα του γονιδιακού ελέγχου για κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2 που αφορούν περίπου το 15% των ασθενών, πλέον γνωρίζουμε πως είναι απαραίτητος και ο έλεγχος για ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού (HRD – Homologous Recombination Deficiency).
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του μηχανισμού αυτού, όπως μπορεί να συμβεί σε μεταλλάξεις στα BRCA γονίδια, αυξάνεται η αστάθεια του γονιδιώματος και υπάρχει προδιάθεση για καρκινογένεση. Μία στις 2 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών (48%) παρουσιάζουν ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού ενώ μία στις 4 γυναίκες θα φέρει μετάλλαξη BRCA1/2 είτε κληρονομική (germline) είτε επίκτητη στον όγκο (somatic). Έχει φανεί από μελέτες όπως η PAOLA-1 και η PRIMA πως ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών που παρουσιάζουν ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού ωφελούνται περισσότερο από τα νέα φάρμακα, τους PARP αναστολείς, οι οποίοι έχουν αλλάξει πλέον τη θεραπευτική αντιμετώπιση του νοσήματος. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένος πλέον o έλεγχος και για ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού (HRD) μέσω εγκεκριμένων γονιδιακών εξετάσεων.
Σε ασθενείς με θετικό αποτέλεσμα, η θεραπεία με PARP αναστολείς επιμηκύνει και το διάστημα μέχρι την υποτροπή και τη συνολική επιβίωση. Σχεδόν οι μισές ασθενείς (46%) που έλαβαν PARP αναστολείς μετά τη χημειοθεραπεία με πλατίνα δεν έχουν υποτροπιάσει στα πέντε έτη έναντι μόλις του 20% των ασθενών που δεν έλαβαν τη θεραπεία. Αλλά και η πενταετής επιβίωση ήταν 65% σε ασθενείς με ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού που έλαβαν θεραπεία με PARP αναστολείς σύμφωνα με τη μελέτη PAOLA-1 – κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό εάν αναλογιστούμε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω από 50%.
Συμπερασματικά, ο καρκίνος των ωοθηκών πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά και θεραπευτικά σε εξειδικευμένα γυναικολογικά δέντρα με εμπειρία ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Οι τροφές "σύμμαχος" κατά της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως την φτωχή δίαιτα, την απουσία της άσκησης, ακόμα και το άγχος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, προσθέτοντας λίγες φυτικές ίνες παραπάνω στην διατροφή σας μπορεί να κινητοποιήσει την κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει αυτό το συστατικό με αποτέλεσμα να το αποβάλει και να κινητοποιεί το έντερο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συνήθως γεμάτα από τέτοιου είδους συστατικά, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν το έντερό σας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ιατρικής, οι άντρες πρέπει να καταναλώνουν 38 γραμμάρια φυτικές ίνες κάθε μέρα και οι γυναίκες 25 γραμμάρια.
Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν, όταν τα πράγματα δεν έρχονται τόσο φυσικά όσο θα θέλατε. Αν και συνήθως η το να μην είναι κανείς τακτικός στην τουαλέτα δεν είναι ανησυχητικό, εάν το πρόβλημα επιμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, είναι η ώρα να δείτε κάποιον ειδικό.
Σμέουρα
Όλοι οι καρποί από την οικογένεια των βατόμουρων είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αλλά τα σμέουρα ξεχωρίζουν. Κρατήστε ένα μικρό σακουλάκι στο ψυγείο και φάτε τα είτε σκέτα ή μέσα στην πρωινή σας βρώμη.
Καφές
Σίγουρα πίνετε κάθε πρωί μία κούπα με καφέ για να ξυπνήσετε, αφού η καφεΐνη ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σας και σας προετοιμάζει για την μέρα που ακολουθεί. Δεν είναι αυτό το μόνο θετικό της καφεΐνης όμως, αφού ενεργοποιεί το έντερό σας και κάνει τα πράγματα να «κυλήσουν». Προσοχή στην υπερκατανάλωση του καφέ που μπορεί να σας στείλει στην τουαλέτα με διάρροια. Δύο με τρεις κούπες καφέ κάθε μέρα αρκούν.
Νερό
Η αφυδάτωση είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που έχει κάποιος δυσκοιλιότητα. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, ήρθε ο καιρός να ξεκινήσετε, ειδικά αν γυμνάζεστε ή αν έχει ζέστη.
Πορτοκάλια
Αντικαταστήστε τον ημερήσιο χυμό σας για ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Ένα ολόκληρο πορτοκάλι έχει λίγο περισσότερα από 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ ο χυμός του δεν έχει σχεδόν καθόλου.
Δαμάσκηνα
Τα μίντια έχουν προσπαθήσει να βγάλουν από τα δαμάσκηνα το στίγμα που κουβαλούν λόγω της αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, αλλά κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται για το γεγονός ότι προσπαθεί να βοηθήσει το έντερό του να λειτουργεί ομαλά. Τα δαμάσκηνα βοηθούν πραγματικά κάποιον που δυσκολεύεται να πάει στην τουαλέτα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο δαμάσκηνο περιέχει 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Άλλα αποξηραμένα φρούτα που έχουν παρόμοια οφέλη είναι τα βερίκοκα.
Ποπ κορν
Αυτό το σνακ μπορεί να βοηθήσει την καλή λειτουργία του εντέρου σας. Αν παραλείψετε το βούτυρο και το αλάτι, μπορεί να γίνει ένα υγιεινό σνακ.
Λιναρόσπορος
Το σώμα μας δεν μπορεί να χωνέψει ολόκληρο τον λιναρόσπορο, οπότε αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας θα σας χαρίσει την βοήθεια που έχετε αν΄γκη. Μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο περιέχει 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και μόνο 37 θερμίδες . Επιπλέον, περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα, που έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην κατάθλιψη και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Καστανό ρύζι
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, έρευνα που έγινε το 2007 διαπίστωσε ότι οι Γιαπωνέζες που έτρωγαν καστανό ρύζι είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα. Το καστανό ρύχι είναι πιο υγιεινό από το λευκό, επειδή περιέχει περισσότερη βιταμίνη Β, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα.
Σπανάκι
Ο Ποπάι δεν προσπαθούσε τυχαία να προωθήσει το σπανάκι , αφού εκτός ότι βοηθά τους μυς να «χτιστούν», βοηθούν και το έντερο. Μία κούπα βρασμένο σπανάκι περιέχει 4 γραμμάρια σε φυτικές ίνες και περισσότερο από 150mg μαγνήσιο.
Γιαούρτι
Τα προβιοτικά του γιαουρτιού βελτιώνουν την σταθερότητα αλλά και τη συχνότητα με την οποία επισκέπτεστε την τουαλέτα.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Τέλος στις σαλάτες: Η super δίαιτα της σοκολάτας και της μπριζόλας
Ακολουθώντας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε, τονίζει καθηγητής διατροφολογίας στο Χάρβαρντ.
Ξεχάστε τις σαλάτες, τα σέλινα, τα καρότα και τους χυμούς αν θέλετε να αδυνατίσετε. Η διατροφή της μπριζόλας και της σοκολάτας είναι πιο αποτελεσματική, λέει κορυφαίος ακαδημαϊκός.
Οι περισσότερες δίαιτες είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», επειδή είναι πάρα πολύ αυστηρές και δεν περιέχουν αρκετό λίπος, αναφέρει ο διατροφολόγος καθηγητής του Χάρβαρντ Δρ. Ντέιβιντ Λούντβιχ.
«Οι παραδοσιακές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, στις οποίες τα λίπη αντικαθίστανται από υδατάνθρακες και σάκχαρα, ουσιαστικά τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο πείνας βάζοντας το σώμα μας σε «κατάσταση ασιτίας», λέει.
Στο τέλος το σώμα αντιδρά, ξεπερνώντας ακόμη και την πιο ατσάλινη θέληση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συσσωρεύουν ξανά όλο το βάρος που έχασαν, οδηγώντας σε μια δίαιτα γιογιό.
Μιλώντας στην «The Mail» της Κυριακής, ο Δρ Λούντβιχ, λέει ότι οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες που διαδόθηκαν από το 1970 έχουν «τροφοδοτήσει όχι μόνο την επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά συνέβαλαν και στην διάδοση της καρδιαγγειακής νόσου».
«Η θεωρία ότι τα λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται διά ροπάλου ήταν βαθύτατα λανθασμένη», είπε, προσθέτοντας: «Ακολουθώντας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε.»
Όσοι έκαναν αυστηρή δίαιτα έχαναν λιγότερο
Μέσα σε 20 χρόνια έρευνας, ο Λούντβιχ προσπάθησε να καταργήσει το δόγμα των εξαντλητικών διατροφών.
Μέσα από μια μελέτη του 2012 οι ίδιοι άνθρωποι έκαψαν 325 θερμίδες λιγότερες την ημέρα όταν έκαναν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, από ότι όταν ακολουθούσαν μέτριας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες μεσογειακού στιλ που περιέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μας σταματούσε να καίει θερμίδες και λίπος, όταν η τροφή ήταν λιγοστή και οι άνθρωποι έπρεπε να τραφούν για την επιβίωση.
Το μυστικό ήταν, να τρώνε «πλούσια» γεύματα τα οποία τροφοδοτούσαν το σώμα σωστά και κρατούσαν την πείνα μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παραδείγματα γευμάτων που ο ίδιος και η σύζυγός του η οποία είναι σεφ, προτείνουν είναι πίτες με αρνάκι, μπριζόλες με σαλάτες.
Μην παραλείπετε το γλυκό
Ακόμα, δεν πρέπει να παραλείπετε το επιδόρπιο, ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει σοκολάτα (η οποία θα είναι μαύρη) και δεν θα έχει ζάχαρη.
Τι πρέπει να αποφεύγετε
Ο γιατρός προσθέτει ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που οδηγούν στην αποθήκευση θερμίδων στα λιπώδη κύτταρα, είπε.
Ο Δρ. Aseem Malhotra, καρδιολόγος του σύμβουλος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, χαιρέτισε την προσέγγιση του Δρ. Λούντβιχ λέγοντας:
«Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιατρική, και κατά την άποψή μου, έχει πυροδοτήσει την επιδημία της παχυσαρκίας. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μετράμε θερμίδες και να φάμε πραγματικό φαγητό».
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Τελικά ο αέρας μας παχαίνει;
Αμφιλεγόμενες έρευνες ισχυρίζονται ότι αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλουν στην παχυσαρκία και σε καρδιακές παθήσεις.
Η ιδέα ότι ο αέρας μπορεί να μας παχαίνει ακούγεται κάπως γελοία, αλλά κάποιες έρευνες αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό. Δύο άνθρωποι μπορεί να τρώνε τις ίδιες ποσότητες φαγητού και να κάνουν τις ίδιες σωματικές ασκήσεις και κάποιος από τους δύο παρόλα αυτά να εξακολουθεί να παίρνει βάρος. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε έναν λανθάνοντα μεταβολισμό, ο οποίος μπορεί να δημιουργήθηκε λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών.
Ειδικά, το καυσαέριο και ο καπνός από τα τσιγάρα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που οδηγούν στη σταδιακή ανικανότητα του σώματος να καίει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
Πηγή: usatoday.com-bbc
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in ΚΕΕΛΠΝΟ: Τρεις οι θάνατοι από την εποχική γρίπη
Σε περίοδο επιτήρησης για τη εποχική γρίπη, η οποία ευθύνεται μέχρι στιγμής για τρεις θανάτους και 31 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επιστήμονες του οποίου εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς παρατηρούν φέτος την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης στις 27 Δεκεμβρίου, στις 09 Ιανουαρίου και στις 11 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών που κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα και για άλλους δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας.
Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγιας Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού Η1Ν1. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.
«Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ο ιός Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) να είναι «μεταλλαγμένος», εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.
Πηγή: NeaDiatrofis
-
AETOS™ got a reaction from Blue Fox™ in Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην Ακράτεια;
Ακράτεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων μικρής ή και μεγάλης ποσότητας. Πιο συχνά εμφανίζουν ακράτεια οι γυναίκες, τρεις στις δέκα γυναίκες την παρουσιάζουν.
Η ακράτεια δεν πρέπει να είναι συνδεμένη με την τρίτη ηλικία. Αντίθετα, εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα μέσης ηλικίας. Είναι μια κατάσταση αρκετά άβολη, που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ζωή του ατόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική και ηθική καταπόνηση του ασθενούς.
Είδη ακράτειας:
Ακράτεια υπερχείλισης, όπου η κύστη δε λειτουργεί σωστά, λόγω κάποιας παθολογίας του σφικτήρα. Ακράτεια μυϊκής υπερέντασης, όπου υπάρχει μικρή απώλεια ούρων μετά από φτέρνισμα, βήχα, ή γέλιου. Λειτουργική ακράτεια, όταν το άτομο δεν προλαβαίνει να πάει τουαλέτα. Αντανακλαστική ακράτεια, λόγω προβλημάτων των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη κύστη. Φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση πυελικού εδάφους.
Η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα είδη της ακράτειας αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και στην ακράτεια υπερχείλισης. Η φυσικοθεραπεία έρχεται να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις με τις ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι μια πολυσύνθετη δομή, οι μύες της οποίας στηρίζουν τα όργανα της πυέλου. Μέσω της φυσικοθεραπείας θα ενισχύσουμε τους μύες της πυέλου που είναι υπεύθυνοι για την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
Ασκήσεις Kegel:
Είναι πλέον γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους- βοηθούν στο πυελικό έδαφος και στην ακράτεια του ουροποιητικού συστήματος.
Η ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και ακράτεια μυϊκής υπερχείλισης μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ασκήσεις Κegel όπου σταθεροποιούνται και ενδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους.
Η ακράτεια οφείλεται σε χαλάρωση μυών της ουρήθρας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του μηχανισμού ούρησης. Μέσω της ενδυνάμωσης των μυών επομένως, επανεκπαιδεύουμε τους μύες της πυελικής ζώνης.
Από τη θεωρία στην πράξη: Πως μπορώ να ενδυναμώσω τους μύες της πυέλου;
Οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι λίγο δύσκολες στην αρχή για να τις καταλάβουμε, αλλά με τις κατάλληλες συμβουλές μπορεί ο ασθενής εύκολα να τις εφαρμόσει.
Πάντα πριν την εφαρμογή των ασκήσεων ο ασθενής θα πρέπει να έχει αδειάσει την κύστη του και να έχει πάρει τη κατάλληλη στάση για την άσκηση, όπου είναι ξαπλωτή με τα πόδια ανοιχτά και λυγισμένα.
Στις ασκήσεις Kegel αυτό στο οποίο πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι να είμαστε επικεντρωμένοι στη πύελό μας και να παράγουμε συσπάσεις μέσα στον κόλπο (για τη γυναίκα) και στον προστάτη (για τον άντρα). Επίσης, έχει βρεθεί ότι όταν είμαστε σε βαθύ κάθισμα κατά την επαναφορά μας αυτοί οι μύες λειτουργούν, οπότε καλό θα είναι στην καθημερινότητα του ασθενούς πέρα από τις ασκήσεις σε ξαπλωτή θέση να κάνει και μερικές επαναλήψεις σε βαθύ κάθισμα. Ακόμη κι όταν ο ασθενής προσπαθεί να διακόψει την ούρηση κατά τη διάρκειά της για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να ενδυναμώσει τους σφικτήρες μύες της περιοχής.
Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Καλό είναι επομένως, να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή σας για ένα σωστό ασκησιολόγιο και να συνεργάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Πηγή: mednutrition