Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά ανά ηλικία

Recommended Posts

J1es7t9.jpg

aetos10.png

Το νερό στα παιδιά καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την παιδική ηλικία αφού τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, όταν ασχολούνται με κάποια δραστηριότητα, πολύ συχνά δεν καταναλώνουν υγρά επειδή απλώς το ξεχνούν. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναγνωρίζονται τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης (κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, μυϊκή αδυναμία και ζαλάδα) και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, τόσο στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς όσο και στο σπίτι από τους γονείς. 


Πόσα ποτήρια υγρών πρέπει να καταναλώνονται από τα παιδιά, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες (εκτός του νερού που προσλαμβάνουν από τα τρόφιμα); 

Για τα μικρότερα παιδιά περίπου 4-5 ποτήρια υγρών μπορεί να είναι αρκετά, ενώ τα πολύ μεγαλύτερα, όπως οι έφηβοι, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνουν μέχρι και 10 ποτήρια (κάθε ποτήρι αντιστοιχεί σε 200-250ml υγρών). 

Ένας γενικός κανόνας, που φαίνεται να εξασφαλίζει επάρκεια στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 5-8 ποτήρια υγρών και να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών (τρόφιμα πλούσια σε νερό). 

Όταν τα παιδιά είναι δραστήρια, θα πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον νερό πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το τέλος της άσκησης, ειδικά όταν ασκούνται σε θερμό περιβάλλον . Ο στόχος είναι να καταναλώνονται περίπου 1,5-2 ποτήρια υγρών για κάθε 15-20 λεπτά άσκησης. 

Ποια είναι τα ιδανικά υγρά/ποτά για παιδιά;


Παρόλο που όλα τα υγρά/ποτά μπορούν να χρησιμεύσουν για την ενυδάτωση των παιδιών συστήνεται να λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες και άλλα απαραίτητα στοιχεία, αλλά και σε ενέργεια, σάκχαρα και καφεΐνη. 

Η κατανάλωση νερού είναι μια πολύ καλή επιλογή για την ενυδάτωση των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας και σε θερμό περιβάλλον. Το νερό ενυδατώνει χωρίς να παρέχει ενέργεια ή να βλάπτει την οδοντική υγιεινή. 

Το γάλα αποτελεί, επίσης, μια καλή επιλογή για τα παιδιά και προσφέρει εκτός από ενυδάτωση και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β.

Από την άλλη πλευρά, ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που μπορεί να προσφέρουν νερό για την ενυδάτωση των παιδιών, μπορεί παράλληλα να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τερηδόνας, εάν καταναλώνονται συχνά. Τέτοια είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλά και οι χυμοί, ειδικά όσοι έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Για το λόγο αυτό συστήνεται να δίνεται προσοχή στις ετικέτες των χυμών και να προτιμώνται οι χυμοί που αναγράφουν ότι είναι 100% φυσικοί. 

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, παρόλο που προσφέρουν νερό χωρίς να παρέχουν ενέργεια, δεν αποτελούν καλή επιλογή για την ενυδάτωση των παιδιών καθώς περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, αρκετά ποτά από τις κατηγορίες των αναψυκτικών και των χυμών, μπορεί να είναι ελαφρώς όξινα και να προκαλέσουν διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών, εάν καταναλώνονται συχνά. 

Τέλος, τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές και ορισμένα ενεργειακά ποτά, έχουν μια ήπια διεγερτική δράση, η οποία μπορεί να κάνει ευερέθιστα τα παιδιά, και για αυτό δεν συστήνεται να καταναλώνονται στην παιδική ηλικία.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...