Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Κλινική δοκιμή δεν βρήκε όφελος από τις ενέσεις πλάσματος πλούσιων σε αιμοπετάλια

Recommended Posts

atthroplastikh-782x440-1.jpg

hellen15.gif

Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια έχουν γίνει μια δημοφιλής μορφή θεραπείας για επώδυνες αρθρώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι καλύτερες από το εικονικό φάρμακο για τη μείωση του πόνου στα γόνατα.

Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια δεν είναι καλύτερες από το εικονικό φάρμακο για τη μείωση του πόνου στο γόνατο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος, σύμφωνα με μια αυστραλιανή κλινική δοκιμή με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο Πανεπιστήμιο Monash.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα χρησιμοποιεί μια συγκέντρωση των αιμοπεταλίων του ίδιου του ασθενούς που εγχέεται απευθείας στην άρθρωση με στόχο να βοηθήσει στη μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο και να βελτιώσει τον χόνδρο της άρθρωσης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, συνέκρινε μια σειρά τριών εβδομάδων ενέσεων πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια με ενέσεις φυσιολογικού ορού τριών εβδομάδων, το οποίο λειτούργησε ως εικονικό φάρμακο για τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες και οι γιατροί που έκαναν την ένεση δεν γνώριζαν εάν υπήρχε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή φυσιολογικό ορό στη σύριγγα κατά τη διάρκεια των ενέσεων. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τα επίπεδα πόνου και την υγεία του χόνδρου για 12 μήνες.

Ενώ οι συμμετέχοντες που έλαβαν ενέσεις πλάσματος πλούσιες σε αιμοπετάλια είχαν σημαντική βελτίωση στον πόνο στο γόνατό τους σε διάστημα 12 μηνών, το επίπεδο βελτίωσης αντιστοιχούσε με εκείνους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δεν εντοπίστηκαν διαφορές στις μαγνητικές τομογραφίες και στις δύο ομάδες.

«Διεξάγαμε τη μελέτη επειδή υπάρχουν επί του παρόντος περιορισμένα στοιχεία υψηλής ποιότητας σχετικά με το εάν οι ενέσεις πλάσματος πλούσιων σε αιμοπετάλια έχουν ή όχι οφέλη για άτομα με επώδυνη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Τα αποτελέσματά μας δεν υποστηρίζουν τη χρήση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια για άτομα με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Kim Bennell του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Ο καθηγητής Bennell συμβουλεύει τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος να χρησιμοποιούν θεραπείες όπως η άσκηση και, εάν είναι πάνω από ένα υγιές εύρος βάρους, η απώλεια βάρους για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χάντερ, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί αναπηρία. «Απαιτείται επειγόντως ο εντοπισμός νέων θεραπειών ικανών να βελτιώσουν τα συμπτώματα και τη δομή στην οστεοαρθρίτιδα. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη θεραπεία που δοκιμάστηκε σε αυτή τη μελέτη, το PRP, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και είναι συνήθως δαπανηρή, φαίνεται να είναι αναποτελεσματική».


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...