Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Η δίαιτα κέτο προστατεύει από τις επιληπτικές κρίσεις

Recommended Posts

782x440-1.png

hellen15.gif

Η κετογονική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες είναι κάτι περισσότερο από μια μοντέρνα τακτική απώλειας βάρους. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με επιληψία.

Σε μια νέα μελέτη του UCLA (University of California, Los Angeles) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές που προκαλεί η διατροφή στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου -τα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που ζουν στην πεπτική οδό- μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι των επιληπτικών κρίσεων στα ποντίκια.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η λειτουργία του μικροβιώματος αλλάζει από τη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που ενσωματώνουν αυτές τις ευεργετικές αλλαγές αποφεύγοντας ορισμένα μειονεκτήματα της δίαιτας, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Gregory Lum, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο της καθηγήτριας του UCLA, Elaine Hsiao.

Η κετογονική δίαιτα δεν συνιστάται ως κύρια επιλογή κατά των επιληπτικών κρίσεων, επειδή οι ασθενείς συχνά αποστρέφονται τις δραστικές αλλαγές στην πρόσληψη τροφής ή δυσκολεύονται να παραμείνουν στη δίαιτα λόγω των αυστηρών απαιτήσεων και των πιθανών παρενεργειών όπως, ναυτία, δυσκοιλιότητα και κόπωση.

Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από το εργαστήριο της Hsiao είχε βρει ότι σε ένα μοντέλο ποντικού που εκτράφηκε για να μιμείται την επιληψία, τα ποντίκια που τρέφονταν με κετογονική δίαιτα είχαν σημαντικά λιγότερες κρίσεις από τα ποντίκια που τρέφονταν με τυπική δίαιτα. 

Ο Lum έκανε αυτό το ερευνητικό βήμα παραπέρα, μελετώντας πώς το μικροβίωμα του εντέρου μεταβάλλεται ευεργετικά σε παιδιά με επιληψία που ξεκινούν θεραπεία με κετογονική δίαιτα. Για το σκοπό αυτό, μεταμόσχευσε δείγματα κοπράνων από παιδιατρικούς ασθενείς με επιληψία που ακολουθούσαν δίαιτα σε ποντίκια για να μετρήσει εάν η μικροχλωρίδα του εντέρου που σχετίζεται με τη διατροφή θα προστατεύει τα ποντίκια από επιληπτικές κρίσεις.

Τα δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ketogenic Diet Therapy του UCLA από 10 παιδιατρικούς ασθενείς με επιληψία που δεν ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή κατά των επιληπτικών κρίσεων και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με την κετογονική δίαιτα. Τα δείγματα ελήφθησαν τόσο πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα όσο και μετά από ένα μήνα στη δίαιτα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έλαβαν μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ασθενείς που συλλέχθηκαν μετά από ένα μήνα στη δίαιτα ήταν πιο ανθεκτικά σε επιληπτικές κρίσεις από ποντίκια που έλαβαν μεταμοσχεύσεις κοπράνων προ-κετογονικής δίαιτας.

Είναι σημαντικό ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι στους παιδιατρικούς ασθενείς, η κετογονική δίαιτα άλλαξε τις βασικές λειτουργίες του μικροβιώματος του εντέρου που σχετίζονται με την οξείδωση των λιπαρών οξέων και τον μεταβολισμό των αμινοξέων -και ότι αυτές οι αλλαγές διατηρήθηκαν όταν τα κόπρανα μεταμοσχεύθηκαν στα ποντίκια.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...