Jump to content
Sign in to follow this  
AETOS™

Πώς συνδέεται η διατροφή με την ημικρανία

Recommended Posts

152-0.jpg

hellen15.gif

Η εμφάνιση ημικρανίας αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων με περίπλοκη παθοφυσιολογία, η οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται κατά ένα ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας, καθώς φαίνεται ότι τόσο οι γευματικές συνήθειες, όσο και τα επίπεδα υδάτωσης παίζουν κάποιο ρόλο, ενώ από την άλλη, πιθανότατα υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση ημικρανίας σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία.

Παρακάτω, θα δείτε ποιες διαιτητικές συνήθειες αλλά και ποια τρόφιμα ή συστατικά των τροφίμων έχουν συνδεθεί με την εν λόγω διαταραχή:

Παράλειψη γευμάτων. Η πολύωρη νηστεία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή ημικρανία. Γι’ αυτό, συστήνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, τα οποία να μην απέχουν χρονικά μεταξύ τους περισσότερο από 4 ώρες.

Αλκοόλ. Αν και τα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα, φαίνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ημικρανίας, ενώ η δράση του κόκκινου κρασιού πιθανόν να είναι περισσότερο επιβαρυντική.

Καφεΐνη. Τόσο η αυξημένη πρόσληψη, όσο και η στέρηση καφεΐνης σε άτομα που την καταναλώνουν συστηματικά, έχουν συσχετισθεί με την ημικρανία, λόγω της αγγειοσυσταλτικής της δράσης.

Σοκολάτα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την εκδήλωση ημικρανίας, γεγονός που αποδίδεται σε συστατικά όπως η θεοβρωμίνη, η καφεΐνη και ορισμένες αμίνες που περιέχει.

Αφυδάτωση. Η εμφάνιση ακόμη και ήπιας αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας, ενώ παράλληλα, έχει φανεί πως η έγκαιρη πρόσληψη υγρών -κατά το πρώτο μισάωρο εμφάνισης των συμπτωμάτων- μπορεί να δράσει βοηθητικά.

Παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα. H κατανάλωσή τους είναι πιθανό να οδηγήσει σε εμφάνιση πονοκεφάλου, προκαλώντας σύσπαση των αγγείων που βρίσκονται γύρω από το στόμα και το λαιμό.

Τυρί. Τα τυριά, και ειδικότερα τα ώριμα, έχουν συσχετισθεί με την εκδήλωση ημικρανίας, λόγω της τυραμίνης που περιέχουν. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είναι τα φασόλια, τα κουκιά, τα αποξηραμένα φρούτα και ορισμένα προϊόντα ζύμωσης, όπως η μπύρα και τα λαχανικά τουρσί.

Γλουταμινικό μονονάτριο. Έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ημικρανίας σε άτομα με ευαισθησία. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε συσκευασμένα τρόφιμα, ενώ υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό έχουν τα προϊόντα σόγιας, τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Νιτρώδη άλατα. Περιέχονται κυρίως σε αλλαντικά και προ-μαγειρεμένα τρόφιμα κι έχει φανεί ότι μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα της βιβλιογραφίας είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα, κι επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ερμηνεία τους. Έτσι, είναι σημαντικό η ευαισθησία σε κάθε τρόφιμο ή συστατικό να εξετάζεται σε ατομικό επίπεδο, καθώς μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ασθενών.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση ενός τροφίμου δεν αποτελεί αιτία αλλά αποτέλεσμα της ημικρανίας, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως είναι πιθανό να παρουσιάζεται έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα (για παράδειγμα σοκολάτα) σε πρώιμο στάδιο της κρίσης, δηλαδή έως και 48 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...