Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Η Χειρουργική προσφέρει οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Recommended Posts

image-40-782x440-1.jpg

hellen10.png

Η συμβολή της χειρουργικής στην αντιμετώπιση περιστατικών κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ανεκτίμητη. Η αξία της πλέον είναι ανεκτίμητη, λόγω της τεράστιας αύξησης περιστατικών της νόσου που ονομάζεται παχυσαρκία παγκοσμίως.

Spuropoulos.jpg

«Η παχυσαρκία όπως πολλοί πιστεύουν δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου αισθητικού μοντέλου. Είναι πια αποδεδειγμένα μια σοβαρή νόσος η οποία θέτει σε ρίσκο την ευζωία του ατόμου, παγιδεύοντάς το σε έναν ατέρμονο κύκλο προβλημάτων και ταλαιπωρίας» τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής / Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.).

 Αντιμετωπίζεται οριστικά η παχυσαρκία;

«Όταν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή εμφανίζει παχυσαρκία πρώτου και δευτέρου βαθμού, η αρχική προσέγγιση συνήθως είναι συντηρητική. Συγκεκριμένα, προτείνονται αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως είναι η διατροφή και η ένταξη της άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ελάττωση του σωματικού βάρους έως και 20%. Σε περιπτώσεις όμως που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ιδίως σε παχυσαρκία μεγαλύτερου βαθμού ή επί πολλών συν-νοσηροτήτων, τότε η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η χειρουργική», επισημαίνει ο ειδικός.

Οι σύγχρονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Οι πλέον σύγχρονες επεμβάσεις που διενεργούνται για την οριστική και ασφαλή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι: 

Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι/sleeve): Σε αυτή την επέμβαση αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Στόχος είναι ο περιορισμός της λήψης τροφής και η πρόκληση ανορεξίας μέσω ορμονικών μηχανισμών. Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Δημιουργείται ένας γαστρικός θύλακος μέσω του οποίου προωθείται η τροφή στο περιφερικό λεπτό έντερο. Στόχος της επέμβασης είναι ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου και κατ΄ επέκταση της απορρόφησης θερμίδων. Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB): Δημιουργείται ένας επιμήκης γαστρικός θύλακος ο οποίος συνδέεται περιφερικά με το λεπτό έντερο. Στόχος της επέμβασης είναι η πρόκληση ελάχιστης απορρόφησης θερμίδων. Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI: Πρόκειται για επεμβάσεις δυσαπορροφητικού τύπου. Στόχος εδώ είναι η μεγιστοποίηση της δυσαπορρόφησης θερμίδων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του αποκλεισμού μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου. Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η επανεγχείρηση της παχυσαρκίας. Οι συνηθέστεροι λόγοι μπορεί να είναι η κακή τεχνική στην πρώτη επέμβαση και η εμφάνιση επιπλοκών.

Τι να περιμένω μετά από μία επέμβαση παχυσαρκίας;

Μετά από μια σύγχρονη επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από εξειδικευμένο χειρουργό, «μπορείτε να κερδίσετε ξανά τη ζωή σας», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος αναφέροντας τα οφέλη μιας τέτοιας χειρουργικής πράξης:

Θα πάρετε εξιτήριο μία με δύο ημέρες μετά το χειρουργείο. Θα έχετε χάσει το 80 με 90% του περιττού λίπους σε διάστημα έξι μηνών. Θα χρειαστεί να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας, ανάλογα με το είδος της επέμβασης στην οποία έχετε υποβληθεί. Συνιστάται να εντάξετε την ήπια άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Θα δείτε βελτίωση ή θα αντιμετωπίσετε πλήρως συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια, η υπέρταση κλπ.

Μια επέμβαση παχυσαρκίας μπορεί να σας δώσει τα αποτελέσματα που προσδοκάτε, αλλά η διατήρησή τους απαιτεί και τη δική σας συμβολή. Έχοντας στο πλευρό σας εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την καθημερινότητά σας με ασφάλεια», καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...