Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Η καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Μαριλίτα Μόσχου μας ξεναγεί στο τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας

Recommended Posts

noulis.jpg

hellen10.png

Το Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας της οπτικής οδού ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί τουλάχιστον 3 δεκαετίες στο ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς» με υπεύθυνη τα τελευταία χρόνια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μαριλίτα Μ. Μόσχου

Ποιες εξετάσεις διεξάγονται στο Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας;

Στο Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας της οπτικής οδού διεξάγονται από την κα Μ. Μόσχου και τους συνεργάτες της ειδικευόμενους Οφθαλμολογίας κ Κ. Νανόπουλο και κ.Νικόλαο Μωραΐτη, καθώς και τον Οφθαλμίατρο Γεώργιο Δίμτσα όλα τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ηλεκτροφυσιολογίας και περιλαμβάνουν τις κάτωθι εξετάσεις :

Το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (ΗΑΓ) , τα προκλητά οπτικά δυναμικά ινιακού λοβού (ΠΔΙΛ), το ηλεκτροοφθαλμογράφημα (ΗΟΓ), το πολυεστιακό ΗΑΓ (πΗΑΓ) και τα πολυεστιακά ΔΙΛ (πΔΙΛ), και άλλες ειδικές εξετάσεις που προορίζονται για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι ανωτέρω εξετάσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές , ανώδυνες, απαιτούν μικρή ή καμία συνεργασία από τον εξεταζόμενο και η κάθε μια από αυτές δεν ξεπερνά τη μισή ώρα.

IMG_0494-330x440.jpg

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη του οφθαλμού συνιστά μία αντικειμενική μέθοδο εξέτασης, καθώς η αξιολόγηση των οφθαλμικών βλαβών επιτυγχάνεται ανεξαρτήτως της συνεργασίας του ασθενούς, και μπορούν να αποκαλυφθούν ακόμα και υποκλινικές ή προυπάρχουσες  βλάβες που δεν είχαν ανιχνευθεί. 

Εκτός από τη διάγνωση μιας οφθαλμικής νόσου, η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη χρησιμοποιείται επίσης αφενός για την παρακολούθηση της εξέλιξής της, αφετέρου δε  της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης θεραπείας, συχνά δε αποτελεί μονόδρομο όταν οι λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις αδυνατούν να θέσουν διάγνωση.

Συγκεκριμένα στο τμήμα διερευνώνται:

η ανεξήγητη μείωση όρασης ,  οι παθήσεις αμφιβληστροειδούς που δε δύνανται να διαγνωσθούν με διαφορετικό μέσο,  παθήσεις της ωχράς κηλίδας που συχνά η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα λειτουργικές βλάβες του οπτικού νεύρου ,  τοξικές βλάβες από αλκοόλ/λήψη φαρμάκων/κάπνισμα ,  σοβαρά νευρολογικά νοσήματα όπως νόσος Alzheimer ή Parkinson. Συγγενή ή επίκτητα γενετικά νοσήματα

Εξάλλου γίνεται συστηματικός έλεγχος του βαθμού της τοξικότητας μετά από χρόνια λήψη συστηματικής αγωγής για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η αλωπεκεία.

IMG_0469-330x440.jpg

Τι ακριβώς είναι το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα; Τι ανιχνεύει η συγκεκριμένη εξέταση και πότε χρησιμοποιείται;

Το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (ΗΑΓ) διεξάγεται με εναλλαγή από το σκοτάδι στο φως, και απεικονίζει τα ηλεκτρικά δυναμικά του αμφιβληστροειδούς ως απάντηση σε ένα φωτεινό ερέθισμα. Ανιχνεύει αντικειμενικά την αμφιβληστροειδική δυσλειτουργία, ακόμα και επί απουσίας κάποιας ανωμαλίας στην εξέταση του βυθού. 

Χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη στην αξιολόγηση ποικίλων αμφιβληστροειδικών και χοριοειδικών διαταραχών μεταξύ των οποίων η συγγενής αμαύρωση του Leber, συγγενής στάσιμη νυκταλωπία, συγγενής αχρωματοψία, δυστροφίες κωνίων-ραβδίων, απλασία αμφιβληστροειδούς, πλήρης αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, απόφραξη της οφθαλμικής αρτηρίας, αμφιβληστροειδοπάθειες: μελαχρωστική, σχετιζόμενη με καρκίνο ή μελάνωμα, τοξική, ηπατική, ενδοφθάλμιο λέμφωμα, διάχυτες φλεγμονές του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς, και αμφιβληστροειδικές  τραυματικές βλάβες.

Είναι επίσης χρήσιμο στον προεγχειρητικό έλεγχο επί παρουσίας διαθλαστικών αδιαφανών μέσων (προχωρημένος καταρράκτης, θόλωση κερατοειδούς χιτώνα). 

%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%

Τι είναι τα προκλητά οπτικά δυναμικά ινιακού λοβού; Ποιους ασθενείς εξυπηρετούν;

Τα ΠΟΔΙΛ αντικατοπτρίζουν αντικειμενικά την λειτουργική ακεραιότητα όλου του μονοπατιού της οπτικής οδού, από τους φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή μέχρι τον οπτικό φλοιό στον εγκέφαλο.


Πηγή:  Zougla

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...