Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Tα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Recommended Posts

yperepexergasmena-782x440-1.jpg

hellen10.png

Η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφών (ΥΤ) μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου), σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Οι συγγραφείς αυτής της διεθνούς μελέτης, η οποία ανέλυσε δεδομένα διατροφής και τρόπου ζωής σε 450.111 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για περίπου 14 χρόνια, λένε ότι η παχυσαρκία που σχετίζεται με την κατανάλωση ΥΤ μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας που ευθύνεται. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.

Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ΥΤ και του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης μελέτης που εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ ΥΤ και 34 διαφορετικών καρκίνων στη μεγαλύτερη μελέτη πληθυσμού στην Ευρώπη, την European Prospective Investigation to Cancer and Nutrition (EPIC).

Καθώς προκύπτουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ΥΤ και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και το IARC θέλησαν να το διερευνήσουν περαιτέρω. Δεδομένου ότι πολλά ΥΤ έχουν ένα ανθυγιεινό διατροφικό προφίλ, η ομάδα προσπάθησε να διαπιστώσει εάν η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ΥΤ και του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου και του αδενοκαρκίνου του οισοφάγου (ένας καρκίνος του οισοφάγου) στη μελέτη EPIC θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αύξηση του σωματικού λίπους.

Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις έδειξαν ότι η κατανάλωση 10% περισσότερων ΥΤ σχετίζεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και 24% υψηλότερο κίνδυνο αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου στη μελέτη EPIC. Το αυξημένο σωματικό λίπος εξήγησε μόνο ένα μικρό ποσοστό της στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης ΥΤ και του κινδύνου αυτών των καρκίνων του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Η Fernanda Morales-Berstein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Τα ΥΤ έχουν συσχετιστεί με το υπερβολικό βάρος και το αυξημένο σωματικό λίπος σε αρκετές μελέτες παρατήρησης. Αυτό είναι λογικό, καθώς είναι γενικά νόστιμα, βολικά και φθηνά, ευνοώντας την κατανάλωση μεγάλων μερίδων και υπερβολικό αριθμός θερμίδων. Ωστόσο, ήταν ενδιαφέρον ότι στη μελέτη μας η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ΥΤ και του καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος δεν φαινόταν να εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον δείκτη μάζας σώματος και την αναλογία μέσης-ισχίου».


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...