Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού;

Recommended Posts

782x440-1.jpg

hellen10.png

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ακόμη και σε μικρές ποσότητες προκαλεί πονοκέφαλο. Τυπικά, ένας «πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί» μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού κρασί.

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, εξέτασαν γιατί συμβαίνει αυτό -ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν πονοκεφάλους όταν πίνουν μικρές ποσότητες άλλων αλκοολούχων ποτών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια φλαβανόλη που βρίσκεται εκ φύσεως στα κόκκινα κρασιά μπορεί να επηρεάσει τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Ο ένοχος του πονοκεφάλου είναι η κερσετίνη ή κουερσετίνη, μια φλαβανόλη. Αυτή η φλαβανόλη υπάρχει εκ φύσεως σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών. Θεωρείται ένα υγιές αντιοξειδωτικό και διατίθεται ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος. Αλλά όταν μεταβολίζεται μαζί με το αλκοόλ, μπορεί να είναι προβληματικό.

«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας μετατρέπει την κερσετίνη σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης», δήλωσε ο χημικός κρασιού και αντίστοιχος συγγραφέας Andrew Waterhouse, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis. «Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ».

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να συσσωρεύουν την τοξίνη ακεταλδεΰδη. Η συσσώρευση οδηγεί σε έξαψη, πονοκέφαλο, ναυτία.

Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορεί να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία.

Το φάρμακο δισουλφιράμη που συνταγογραφείται στους αλκοολικούς για να τους εμποδίσει να πίνουν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. Ο Waterhouse είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο προκαλεί επίσης τη συσσώρευση της τοξίνης στο σώμα όταν κανονικά ένα ένζυμο στο σώμα θα τη διασπούσε. Περίπου το 40% του πληθυσμού της Ανατολικής Ασίας έχει επίσης ένα ένζυμο που δεν λειτουργεί πολύ καλά στην αποδόμηση της ακεταλδεΰδης, επιτρέποντας την τοξίνη να συσσωρευτεί στο σύστημά τους.

«Η κερσετίνη παράγεται από τα σταφύλια ως απόκριση στο ηλιακό φως», είπε ο Waterhouse. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα».

Τα επίπεδα κερσετίνης μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, των διεργασιών λεπτότητας και της παλαίωσης.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...