Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Οι ερευνητές εξηγούν πώς τα πετροχημικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Recommended Posts

petroxhmika-782x440-1.jpg

hellen10.png

Ο James Shultz, ερευνητής του Κέντρου Καρκίνου Sylvester Comprehensive Cancer School της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Miller και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν ένα σχόλιο τονίζοντας ότι τα πετροχημικά συμβάλλουν σημαντικά στους κινδύνους καρκίνου, με αποτέλεσμα ένα βαθιά αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Το άρθρο στο JAMA Oncology εξηγεί πώς η οδός για την πετροχημική επεξεργασία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους σε κάθε στάδιο.

«Υπάρχει ένα μονοπάτι πετροχημικής επεξεργασίας», δήλωσε ο Shultz, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Μαϊάμι. «Τα ορυκτά καύσιμα εξάγονται, διυλίζονται, επεξεργάζονται, μεταφέρονται, χρησιμοποιούνται και τελικά απορρίπτονται, και κάθε βήμα αυτής της πορείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία».

Οι ερευνητές ανέφεραν το “Cancer Alley” της Λουιζιάνας, έναν διάδρομο κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή, από το Baton Rouge στη Νέα Ορλεάνη, με περισσότερες από 200 πετροχημικές εγκαταστάσεις -και ποσοστά καρκίνου έως και 50 φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο- ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Λόγω πολιτικών και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις, η επικίνδυνη πετροχημική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης, του fracking, της εξόρυξης, της διύλισης και της επεξεργασίας ορυκτών καυσίμων, βρίσκεται συχνά εντός ή κοντά σε κοινότητες. Κοινότητες όπως το Cancer Alley όπου οι κάτοικοι έχουν βιώσει μακρά ιστορία θεσμικού και συστημικού ρατσισμού με αποτέλεσμα χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση και περιορισμένη πολιτική εξουσία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι εκθέσεις δεν περιορίζονται σε αυτές τις περιοχές, επειδή τα πετροχημικά μεταφέρονται συνεχώς μέσω αγωγών, φορτηγών, τρένων και πλοίων. «Το στοιχείο μεταφοράς θέτει ουσιαστικά όλους στις ΗΠΑ σε πιθανό κίνδυνο», δήλωσε ο Shultz.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι εκτός από αυτές τις επιβλαβείς εκθέσεις μιας κοινότητας, η πετροχημική επεξεργασία απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή για την ανθρώπινη υγεία -την κλιματική αλλαγή. Κάθε βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει δραστηριότητες έντασης εκπομπών, απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου και επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, με σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες ελέγχου του καρκίνου.

«Οι άνθρωποι που ζουν με καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που δημιουργούν οι κλιματικές καταστροφές, όπως η υπερβολική ζέστη, οι πυρκαγιές, οι τυφώνες και οι πλημμύρες», δήλωσε η Nogueira. «Τα πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα αυξάνουν την πιθανότητα οι ασθενείς να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους και να διαταραχθεί η υγειονομική περίθαλψή τους, με μετρήσιμες συνέπειες για τους ασθενείς που βασίζονται σε δυνητικά σωτήρια φροντίδα για τον καρκίνο».

Παραδόξως, το σύστημα υγείας των ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός καταναλωτής πετροχημικών προϊόντων, κυρίως πλαστικών μιας χρήσης, και ευθύνεται για το 8,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Η υγειονομική περίθαλψη χρησιμοποιεί πολλά πλαστικά μιας χρήσης και υλικά μιας χρήσης, τα οποία κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως η πετροχημική οδός συχνά τελειώνει με εμάς», είπε ο Shultz. «Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές, αλλά η πρόσφατη στροφή προς τα πλαστικά μιας χρήσης στην υγειονομική περίθαλψη σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της ογκολογίας καταλήγουν να συμβάλλουν στα ίδια τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν».


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...