Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Τα νανοπλαστικά μπορεί να συμβάλλουν στη νόσο Πάρκινσον

Recommended Posts

plastika-782x440-1.jpg

hellen10.png

Τα νανοπλαστικά αλληλεπιδρούν με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο, δημιουργώντας αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον και ορισμένους τύπους άνοιας.

Σε μια μελέτη υπό την ηγεσία ερευνητών του Πανεπιστημίου Duke που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου στο Science Advances, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα δημιουργούν ένα θεμέλιο για μια νέα περιοχή έρευνας, που τροφοδοτείται από την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανθρώπινη βιολογία.

«Η νόσος Πάρκινσον έχει χαρακτηριστεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική διαταραχή στον κόσμο», δήλωσε ο κύριος ερευνητής, Andrew West, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Βιολογίας του Καρκίνου στο Duke University School of Medicine. «Πολλές σειρές δεδομένων υποδηλώνουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στη νόσο Πάρκινσον, αλλά τέτοιοι παράγοντες ως επί το πλείστον δεν έχουν εντοπιστεί».

Τα πλαστικά έχει αποδειχθεί ότι σπάνε σε πολύ μικρά κομμάτια και συσσωρεύονται σε νερό και τρόφιμα, και βρίσκονται στο αίμα των περισσότερων ενηλίκων διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η εμφάνιση μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στο περιβάλλον μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα πρόκληση τοξινών σε σχέση με τον κίνδυνο και την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον», είπε ο West. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένης της προβλεπόμενης αύξησης των συγκεντρώσεων αυτών των ρύπων στα αποθέματα νερού και τροφίμων μας».

Ο West και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα νανοσωματίδια του πλαστικού πολυστυρενίου -που συνήθως βρίσκονται σε είδη μιας χρήσης όπως ποτήρια μιας χρήσης και μαχαιροπίρουνα- προκαλούν τη συσσώρευση της πρωτεΐνης που είναι γνωστή ως άλφα-συνουκλεΐνη. Ο West είπε ότι τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της μελέτης είναι οι στενοί δεσμοί που σχηματίζονται μεταξύ του πλαστικού και της πρωτεΐνης στην περιοχή του νευρώνα όπου συγκεντρώνονται αυτές οι συσσωρεύσεις, το λυσόσωμα.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι συσσωρεύσεις πλαστικών και πρωτεϊνών συνέβησαν σε τρία διαφορετικά μοντέλα που πραγματοποιήθηκαν στη μελέτη -σε δοκιμαστικούς σωλήνες, καλλιεργημένους νευρώνες και μοντέλα ποντικών της νόσου Πάρκινσον. Ο West είπε ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να συμβαίνουν τέτοιες αλληλεπιδράσεις στους ανθρώπους και εάν ο τύπος του πλαστικού μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

«Ενώ οι μικροπλαστικές και οι νανοπλαστικές προσμείξεις αξιολογούνται στενά για τον πιθανό αντίκτυπό τους στον καρκίνο και στις αυτοάνοσες ασθένειες, η εντυπωσιακή φύση των αλληλεπιδράσεων που θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε στα μοντέλα μας υποδηλώνει την ανάγκη αξιολόγησης των αυξανόμενων νανοπλαστικών ρύπων στον κίνδυνο και την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον και της άνοιας». είπε ο Γουέστ.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...