Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Φωταγωγήθηκαν η Βουλή των Ελλήνων και ο Λευκός Πύργος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Recommended Posts

ekdilosi-HPV-2-782x440-1.jpg

hellen10.png

Με το μήνυμα «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας – Ενημερώσου, Εμβολιάσου, Εξετάσου!» φωταγωγήθηκε η πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ο Λευκός Πύργος «ντύθηκε» με το αντιπροσωπευτικό χρώμα της Παγκόσμιας Δράσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία  Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνική HPV Εταιρεία), στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Η πρωτοβουλία αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης, του εμβολιασμού, και των τακτικών εξετάσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Σύνταγμα, με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την προώθηση στοχευμένων πολιτικών και σχεδίων δράσης γύρω από το ζήτημα,  παρουσία του Υπουργού Υγείας κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις νέες γυναίκες 15 έως 44 ετών, επομένως η περαιτέρω ενημέρωση οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόληψη. Ως Υπουργείο έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης έως το 2030 για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». 

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Βασίλης Οικονόμου, ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Τσίμαρης και ο κ. Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπρόσωπος της Συμβουλευτικής Επιτροπής  της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Στην εκδήλωση, ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, υπενθύμισε ότι την 17η Νοεμβρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εγκαινίασε την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα την Παγκόσμια Στρατηγική, η νόσος αυτή θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας εάν επιτευχθούν, μέχρι το 2030, οι εξής στόχοι:

Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), Το 70% των γυναικών να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας (HPV testing) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών, Το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (Εurope’s Beating Cancer Plan), το οποίο, αποδεχόμενο την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., προωθεί ως κύριες δράσεις, μέχρι το 2030, τις εξής:

HPV-εμβολιασμό τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ για τα κορίτσια και σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών, Εφαρμογή Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου με νέες κατευθυντήριες οδηγίες για καρκίνο τραχήλου μήτρας (HPV testing από ηλικία 30 ετών και κάθε 5-10 έτη), με στόχο την κάλυψη του 90% του επιλέξιμου πληθυσμού, Εξασφάλιση ογκολογικών κέντρων για σωστή θεραπεία του 90% των ασθενών με καρκίνο.

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα,

ο HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά με χαμηλή μέχρι στιγμής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού-στόχου, δεν έχει ληφθεί μέριμνα τήρησης από τον παιδίατρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του Μητρώου Εμβολιασμών και του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένο, οικονομικά εξασφαλισμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, χωρίς ημερομηνία λήξης – αντ’ αυτού ψηφίστηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη, μια Δράση Δημόσιας Υγείας με περιορισμένη διάρκεια και χρηματοδότηση -, υπάρχει έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Ως εκ τούτου, για να καταστεί δυνατή και στην Ελλάδα η επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και στην χώρα μας, απαιτείται όπως προβεί η Ελληνική Πολιτεία σε κατάλληλες και επιβεβλημένες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν τους εξής στόχους για το έτος 2030:

Εμβολιασμό κατά του HPV τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών, Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, με HPV testing ως πρωταρχική εξέταση και συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους, Εξασφάλιση ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας, Εκπλήρωση της υποχρέωσης της Πολιτείας για ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού σχετικά με τον HPV-εμβολιασμό και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο για καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Σήμερα, κατά την 3η επέτειο της έναρξης εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής 90/70/90 του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, η Bente Mikkelsen, Διευθύντρια του Π.Ο.Υ. για το Τμήμα Μη Μεταδοτικών Ασθενειών, δηλώνει: «Τώρα είναι η ώρα να δραστηριοποιηθούμε. Υπάρχει ισχυρή εντολή. Η ανάληψη δράσεων σε αυτό το πεδίο θα ανταποκριθεί σε ένα αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα για επίτευξη σαφών στόχων και σκοπών, βασισμένων σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις. Η πολιτική βούληση είναι έτοιμη. Η επιστήμη είναι έτοιμη. Και η κοινωνία των πολιτών είναι έτοιμη. Μαζί, μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόνο εκατομμυρίων γυναικών και των οικογενειών τους και να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο μέλλον για τα σημερινά παιδιά».


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...