Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

H βιταμίνη Β12 είναι βασικός παράγοντας στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την αναγέννηση των ιστών

Recommended Posts

b12-770x433-1.png

hellen10.png

Ζήσης Ψάλλας Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολύ γνωστό μικροθρεπτικό συστατικό που έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τον ουσιαστικό της ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην υποστήριξη της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διευκόλυνση της σύνθεσης DNA, αλλά και σε όλες τις ζωτικές διαδικασίες για τη συνολική υγεία.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Manuel Serrano από το IRB Barcelona αποκάλυψαν τώρα ότι η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την αναγέννηση των ιστών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια πειραματική διαδικασία γνωστή ως κυτταρικός επαναπρογραμματισμός που πιστεύεται ότι μιμείται τις πρώιμες φάσεις της επιδιόρθωσης των ιστών.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός σε ποντίκια καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12. Πράγματι, η εξάντληση της βιταμίνης Β12 γίνεται ένας περιοριστικός παράγοντας που καθυστερεί και βλάπτει ορισμένες πτυχές της διαδικασίας του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη την αφθονία της βιταμίνης Β12 στην κανονική διατροφή των ποντικών, οι ερευνητές παρατήρησαν έκπληκτοι ότι η απλή συμπλήρωση βιταμίνης Β12 ενίσχυσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του επαναπρογραμματισμού.

Οι ερευνητές επικύρωσαν τα ευρήματά τους σε ένα μοντέλο ελκώδους κολίτιδας, αποδεικνύοντας ότι τα εντερικά κύτταρα που ξεκινούν την αποκατάσταση υφίστανται μια διαδικασία παρόμοια με τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και επίσης επωφελούνται από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12. Οι ασθενείς με νόσο του εντέρου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει έναν κρίσιμο ρόλο της βιταμίνης Β12 στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την επιδιόρθωση των ιστών. Αυτά τα ευρήματα υπόσχονται την αναγεννητική ιατρική, με τη δυνατότητα να ωφελήσει τους ασθενείς μέσω μιας βελτιωμένης διατροφής», λέει ο Δρ. Manuel Serrano.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολικές απαιτήσεις του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού και διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β12 είναι ένας περιοριστικός παράγοντας για έναν συγκεκριμένο κλάδο του μεταβολισμού που εμπλέκεται σε μια αντίδραση γνωστή ως μεθυλίωση. Ακριβώς, το DNA των κυττάρων που ξεκινά τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση των ιστών απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα αυτής της αντίδρασης μεθυλίωσης και επομένως βιταμίνης Β12.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κατά τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση ιστών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές επιγενετικές αλλαγές, οδηγώντας σε σφάλματα στη λειτουργία πολλαπλών γονιδίων.

«Η συμπλήρωση με βιταμίνη Β12 διόρθωσε αυτή την ανισορροπία, με αποτέλεσμα βελτιωμένη πιστότητα γονιδιακής λειτουργίας και συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας επαναπρογραμματισμού», επιβεβαιώνει η Δρ. Marta Kovatcheva, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...