Πήγαινε στο περιεχόμενο

Deezer™

Members
  • Δημοσιεύσεις

    0
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη


Δραστηριότητα φήμης

  1. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Η Χειρουργική προσφέρει οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας   
    Η συμβολή της χειρουργικής στην αντιμετώπιση περιστατικών κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ανεκτίμητη. Η αξία της πλέον είναι ανεκτίμητη, λόγω της τεράστιας αύξησης περιστατικών της νόσου που ονομάζεται παχυσαρκία παγκοσμίως.

    «Η παχυσαρκία όπως πολλοί πιστεύουν δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου αισθητικού μοντέλου. Είναι πια αποδεδειγμένα μια σοβαρή νόσος η οποία θέτει σε ρίσκο την ευζωία του ατόμου, παγιδεύοντάς το σε έναν ατέρμονο κύκλο προβλημάτων και ταλαιπωρίας» τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής / Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.).
     Αντιμετωπίζεται οριστικά η παχυσαρκία;
    «Όταν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή εμφανίζει παχυσαρκία πρώτου και δευτέρου βαθμού, η αρχική προσέγγιση συνήθως είναι συντηρητική. Συγκεκριμένα, προτείνονται αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως είναι η διατροφή και η ένταξη της άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ελάττωση του σωματικού βάρους έως και 20%. Σε περιπτώσεις όμως που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ιδίως σε παχυσαρκία μεγαλύτερου βαθμού ή επί πολλών συν-νοσηροτήτων, τότε η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η χειρουργική», επισημαίνει ο ειδικός.
    Οι σύγχρονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
    Οι πλέον σύγχρονες επεμβάσεις που διενεργούνται για την οριστική και ασφαλή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι: 
    Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι/sleeve): Σε αυτή την επέμβαση αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Στόχος είναι ο περιορισμός της λήψης τροφής και η πρόκληση ανορεξίας μέσω ορμονικών μηχανισμών. Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Δημιουργείται ένας γαστρικός θύλακος μέσω του οποίου προωθείται η τροφή στο περιφερικό λεπτό έντερο. Στόχος της επέμβασης είναι ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου και κατ΄ επέκταση της απορρόφησης θερμίδων. Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB): Δημιουργείται ένας επιμήκης γαστρικός θύλακος ο οποίος συνδέεται περιφερικά με το λεπτό έντερο. Στόχος της επέμβασης είναι η πρόκληση ελάχιστης απορρόφησης θερμίδων. Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI: Πρόκειται για επεμβάσεις δυσαπορροφητικού τύπου. Στόχος εδώ είναι η μεγιστοποίηση της δυσαπορρόφησης θερμίδων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του αποκλεισμού μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου. Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η επανεγχείρηση της παχυσαρκίας. Οι συνηθέστεροι λόγοι μπορεί να είναι η κακή τεχνική στην πρώτη επέμβαση και η εμφάνιση επιπλοκών. Τι να περιμένω μετά από μία επέμβαση παχυσαρκίας;
    Μετά από μια σύγχρονη επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από εξειδικευμένο χειρουργό, «μπορείτε να κερδίσετε ξανά τη ζωή σας», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος αναφέροντας τα οφέλη μιας τέτοιας χειρουργικής πράξης:
    Θα πάρετε εξιτήριο μία με δύο ημέρες μετά το χειρουργείο. Θα έχετε χάσει το 80 με 90% του περιττού λίπους σε διάστημα έξι μηνών. Θα χρειαστεί να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας, ανάλογα με το είδος της επέμβασης στην οποία έχετε υποβληθεί. Συνιστάται να εντάξετε την ήπια άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Θα δείτε βελτίωση ή θα αντιμετωπίσετε πλήρως συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια, η υπέρταση κλπ. Μια επέμβαση παχυσαρκίας μπορεί να σας δώσει τα αποτελέσματα που προσδοκάτε, αλλά η διατήρησή τους απαιτεί και τη δική σας συμβολή. Έχοντας στο πλευρό σας εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την καθημερινότητά σας με ασφάλεια», καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  2. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Ημερίδα “Κυστική Ίνωση: Ατενίζοντας το μέλλον”   
    Οι νέες εξελίξεις, που αλλάζουν το πρόσωπο της Κυστικής Ίνωσης και την καθιστούν σταδιακά από θανατηφόρο νόσο σε διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια, θα παρουσιαστούν στην ενημερωτική Ημερίδα, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, με τίτλο “Κυστική Ίνωση: Ατενίζοντας το μέλλον”, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, στο INNOVATHENS στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (είσοδος κοινού: Πειραιώς 100, Γκάζι), από τις 9.30 έως τις 16.30. Η Ημερίδα τελεί υπό τις Αιγίδες των Δήμου Αθηναίων, Eurordis- Rare Diseases Europe και Cystic Fibrosis Europe. Στην έναρξη της εκδήλωσης έχει προσκληθεί για χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, Χρυσοχοΐδης Μιχάλης. 
    Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης, 20-25 Νοεμβρίου 2023, αλλά και της επετείου 40 χρόνων από την ίδρυση του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 στην Αθήνα και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους ασθενών στην Ελλάδα καταφέρνοντας να αλλάξει τον χάρτη της νόσου στη χώρα μας μέσα από την εθελοντική ομαδική προσφορά όλων των μελών του, σε συνεχή συνεργασία με την Πολιτεία, τους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.
    «Ολοκληρώνοντας μια μακρά πορεία 40 χρόνων επιτυχημένων δράσεων, στόχος μας συνεχίζει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Κυστική Ίνωση και των φροντιστών τους, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και την πρόληψη της. Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο διαδεδομένη κληρονομική νόσος με περισσότερους από 500.000 φορείς στην Ελλάδα – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4-5% του γενικού πληθυσμού– και περίπου 850 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή, με δωρεάν πρόσβαση στο κοινό» αναφέρει η Άννα Σπίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.
    Με αφορμή την επέτειο 40 χρόνων του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον εμπνευστή και Ιδρυτικό Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, τον πρώτο Παιδίατρο του Τμήματος Κ.Ι. Παίδων «H Αγία Σοφία», κ. Αδάμ Γεώργιο. Επίσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του πρώτου διαδραστικού παιδικού βιβλίου για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, με τίτλο “Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.”, μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης για τους μικρούς ασθενείς και τους φροντιστές τους. 
    Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι φορέων από το χώρο της υγείας, ενώ με ενδιαφέρουσες ομιλίες θα συμμετάσχουν ιατροί από τα εξειδικευμένα Κέντρα και ιατρεία Κυστικής Ίνωσης της χώρας, καθώς και επιστήμονες υγείας, που θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για:
    την αντιμετώπιση των ασθενών με Κυστική Ίνωση την επίδραση των καινοτόμων θεραπειών στο αναπνευστικό και στο πεπτικό σύστημα, αλλά και στις σπάνιες CFTR μεταλλάξεις τις αλλαγές στη συμπτωματική αντιμετώπιση της νόσου με τις καινοτόμες θεραπείες τη σχετιζόμενη με τον ασπέργιλλο πνευμονική νόσο σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση τα νεότερα αντιβιοτικά για τους ασθενείς με Κ.Ι. τις διαταραχές ύπνου στους ασθενείς  τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κυστικής Ίνωσης (CFRD) την επίδραση της νόσου στη γονιμότητα των ασθενών και στην κύηση  τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα και τη φροντίδα των μεταμοσχευμένων ασθενών με Κ.Ι. την αναπνευστική φυσικοθεραπεία & άσκηση το πρόγραμμα ομαδικής γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης τα επιτεύγματα και τους στόχους του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, που ολοκληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών και να εγγραφούν στην Ημερίδα στο https://cysticfibrosis.gr/hybrid-2023
    Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (tbc), Υπουργός Υγείας, Yann Le Cam, CEO Eurordis- Rare Diseases Europe, Philip Watt, President CF Europe, Καρποδίνη Θεανώ (tbc), Διοικήτρια Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Κανακά-Gantenbein Χριστίνα, Πρόεδρος Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου Ε.Κ.Π.Α., Ζωγραφόπουλος Δημήτρης, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) Υπουργείου Υγείας, Τσανάκας Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης, Επιστημονικά Υπεύθυνος ομάδας εργασίας Υπουργείου Υγείας για το πρόγραμμα Hospital at Home, Λουκίδης Στυλιανός, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παρασχάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αδάμ Γεώργιος, Συνταξιούχος Παιδίατρος Τμήματος Κ.Ι. Παίδων «Η Αγία Σοφία», Ιδρυτικό Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  3. Thanks
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γεύματα του παιδιού   
    Η διατροφή του ανθρώπου είναι μια αλληλουχία γεγονότων, καταστάσεων και παραδόσεων, η οποία ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία και καταλήγει στην τρίτη ηλικία, με σκοπό να προάγει την υγεία και κατ΄ επέκταση την ποιότητα ζωής. Οι φυσιολογικές ιδιαιτερότητες στη διατροφή κατά ηλικία καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες, την επάρκεια των ρυθμιστικών μηχανισμών και τις δυνατότητες πρόσληψης τροφής. Σκοπός του άρθρου είναι να παρουσιάσει το πώς πρέπει να είναι η διατροφή στην παιδική – σχολική ηλικία.
    Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr
    Με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ηλικίας το διαιτολόγιο του βρέφους πρέπει να εξομοιώνεται με της υπόλοιπης οικογένειας. 
    Η πρόσληψη κατανέμεται σε πέντε γεύματα ημερησίως που παρασκευάζονται με προσοχή, ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής, και αλέθονται για να διευκολύνουν τη μάσηση. Ένας καλός τρόπος, για να πείσουμε το παιδί να μασάει, είναι να αλέθουμε όλα τα σκληρά τρόφιμα (π.χ. κρέας, καρότα), ενώ τα υπόλοιπα, αρχίζοντας από την πατάτα, να τα λιώνουμε με το πιρούνι έτσι ώστε να μην είναι απόλυτα ομοιογενή. 
    Τόσο το διαιτολόγιο όσο και οι συνθήκες διατροφής στην παιδική – σχολική ηλικία τείνουν να εξομοιώνονται με αυτά του ενήλικα, όπως προαναφέραμε. Το παιδί είναι πλέον σε θέση να ρυθμίζει υποκειμενικά την πρόσληψη τροφής και το πρόγραμμα των γευμάτων του. Όσο αυτό είναι δυνατό, είναι καλύτερα να προσαρμόζεται στο πρόγραμμα της οικογένειας, τουλάχιστον μερικώς. 
    Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μυοσκελετικού συστήματος και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών. Αυτό το γεγονός συνεπάγεται την αύξηση της προσλαμβανομένης τροφής. Το πεπτικό σύστημα των παιδιών είναι πλέον ώριμο λειτουργικά να δεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, αφού έχει εξασφαλίσει επαρκή χωρητικότητα και διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς επεξεργασίας και απομάκρυνσης των προϊόντων του μεταβολισμού.
    Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η «σωστή διατροφή είναι το ίδιο σημαντική με τη μόρφωση για τη σωστή ανάπτυξη του σώματος και του νου» και θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους καθημερινά μια σειρά από τέσσερα με πέντε θρεπτικά γεύματα ξεκινώντας από το πρωινό.
    Πρωινό: Πρέπει να αποτελείται από ένα φυσικό χυμό φρούτων και να συνοδεύεται από μια μερίδα δημητριακών πλήρους άλεσης, όπως κουάκερ, μούσλι, βρασμένο στάρι ή δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι.  Επίσης, ένα αβγό συνοδευόμενο από ψωμί ολικής άλεσης ή από τοστ με ψωμί ολικής άλεσης θα αποτελούσε θαυμάσια ιδέα.  Με οποιαδήποτε απ’ αυτές τις εναλλακτικές λύσεις εξασφαλίζουμε μια μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
    Πρόγευμα: Όταν δεν παίρνει κολατσιό από το σπίτι, θα πρέπει να μπορεί να βρει στην καντίνα του σχολείου του παστεριωμένο γάλα σε ατομική συσκευασία, σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης, έτοιμους φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη , φρυγανιές, κουλούρια ή σταφιδόψωμα από αλεύρι ολικής άλεσης.
    Τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν συνήθως στις σχολικές καντίνες παρέχουν πάρα πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που έχουν απογυμνωθεί από τα θρεπτικά τους συστατικά, περιέχουν δε πολύ λίπος και ζάχαρη, με αποτέλεσμα να στερείται ο οργανισμός τα στοιχειώδη συστατικά που χρειάζεται για τη σωστή του ανάπτυξη. 
    Γεύμα: Πρέπει να ακολουθεί το μεσογειακό πρότυπο και να περιέχει αρκετά λαχανικά, πάντα σαλάτα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή τυρί), καθώς και ψωμί ολικής άλεσης ή άλλους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι και τα όσπρια. 
    Απόγευμα: Από το διαιτολόγιο του παιδιού δεν πρέπει να παραλείπουμε μία μερίδα ασβεστίου, που μπορεί να μεταφράζεται σε γιαούρτι ή σε ένα ποτήρι γάλα.
    Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε τα συνηθισμένα σφάλματα που παρατηρούνται στη διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν ποσότητες τροφίμων που ξεπερνούν τις ανάγκες τους και οδηγούνται στην παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί φαινόμενο των δυτικών κοινωνιών και έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Τα περισσότερα παιδιά έχουν τιμή βάρους μεγαλύτερη από αυτή που αντιστοιχεί στην ηλικία τους σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης. Οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η πλούσια σε λίπη και ζάχαρη διατροφή και η ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση. Η παιδική παχυσαρκία όμως συνδέεται συχνά με χρόνιες παθήσεις, όπως υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, σάκχαρο κ.ά.  και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε ότι κατά την παιδική ηλικία αυξάνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων (υπερπλαστική παχυσαρκία), ενώ μετά την ενηλικίωση αυξάνεται μόνον το μέγεθος αυτών (υπερτροφική παχυσαρκία).  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα παχύσαρκο παιδί σχεδόν να καταδικάζεται να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικος. 
    Η υπερεκτίμηση των αναγκών του παιδιού, δηλαδή το γεγονός ότι η μητέρα νομίζει πως το παιδί πρέπει να φάει διπλάσια ποσότητα απ' ό, τι έχει ανάγκη αποτελεί το συνηθέστερο σφάλμα. Επίσης, το ότι χορηγούνται τροφές με πολλές θερμίδες, με πολλή ζάχαρη διαμορφώνει μια προτίμηση του παιδιού για τα γλυκά, που καταλήγει σε μια συνήθεια που δύσκολα αποβάλλεται. Βασικότερο όμως σφάλμα είναι η υποχώρηση των γονιών στις απαιτήσεις του παιδιού για την υπερκατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και προϊόντων πλούσια σε αλάτι, αμφιβόλου θρεπτικής αξίας (ποπ-κορν, γαριδάκια, κ.τ.λ.) που προβάλλονται με επιτυχία από τα Μ.Μ.Ε.
    Παρ’ όλ’ αυτά η παιδική ηλικία θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τους γονείς να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα παιδιά δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την ανεξαρτησία τους και πολλές ώρες της ημέρας βρίσκονται κάτω από την επιτήρησή τους. Καλό είναι λοιπόν οι γονείς να έχουν σωστές διαιτητικές συνήθειες και να επιλέγουν στο τραπέζι τους τρόφιμα από τη μεσογειακή πυραμίδα. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται με νέα τρόφιμα και σιγά - σιγά τα προσθέτει στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Γι’ αυτό το λόγο το παιδί δεν πρέπει να πιέζεται από τους γονείς όσον αφορά τη δοκιμή νέων τροφίμων, άλλα να το αφήνουν μόνο του να αποφασίσει πότε θα το κάνει. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα τροφής, δηλαδή το παιδί δε πρέπει να πιέζεται για να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που επιθυμεί. Χρήσιμο φαίνεται για τη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού να συμμετέχει και στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό των γευμάτων στο σπίτι, αφού αυτή η διαδικασία είναι διασκεδαστική για το παιδί και έτσι μαθαίνει τα τρόφιμα, τη χρησιμότητα τους και τη θρεπτική αξία τους. 
    Επιπλέον οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα και να μην περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση. Έχει βρεθεί, από πρόσφατες μελέτες, ότι τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση οδηγούνται στην παχυσαρκία. Αυτό οφείλεται από τη μια πλευρά στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και από την άλλη πλευρά στα διαφημιστικά μηνύματα που παρεμβάλλονται των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τα παιδιά επηρεάζονται από διαφημίσεις που προβάλλουν τροφές χωρίς θρεπτική αξία, πλούσιες σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, όπως αναψυκτικά, γαριδάκια, γλυκίσματα, δημητριακά πρωινού πλούσια σε ζάχαρη και κακάο κ.ά. Έτσι τα παιδιά ζητούν και επιλέγουν για σνακ κάποιο τρόφιμο από αυτήν την κατηγορία. Και σε αυτό το σημείο σημαντική είναι η συμβολή των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών να επιλέγουν τρόφιμα για κολατσιό, όπως φρούτα και φυσικούς χυμούς, καθώς και κάποια λαχανικά π.χ. καρότα. 
    Κλείνοντας το άρθρο πρέπει να τονίσουμε ότι η παιδική ηλικία είναι αυτή στην οποία μπαίνουν τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη και για την καλή υγεία. Αυτό αναμφισβήτητα ξεκινάει από τη διατροφή μας. Για το λόγο αυτό πρέπει σε αυτή η φάση η διατροφή να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένη. Επίσης, στην περίπτωση που οι γονείς βλέπουν το παιδί τους να παίρνει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προτιμά λιπαρές τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη, καλό είναι να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο – διαιτολόγο για συμβουλές και οδηγίες

    Πηγή:  NeaDiatrofis
  4. Thanks
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Ο καφές αυξάνει τη διάρκεια της ζωής   
    Οι φαν του καφέ έχουν πλέον ένα πολύ καλό λόγο να χαρούν. Μετά από πολλές αναλύσεις που προβάλουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ στην υγεία, έρχεται μια έρευνα να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.
    Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της ζωής. Το αγαπημένο ρόφημα, σύμφωνα με μελέτη του Harvard School of Public Health, έχει θετική επίδραση στην υγεία μας. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, όσο περισσότερο καφέ πίνουμε, τόσο καλύτερο κάνουμε στον οργανισμό μας!
    Η έρευνα ήταν ουσιαστικά μια στατιστική μελέτη σε πάνω από 208.000 άτομα, σε διάρκεια 30 ετών. Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν αρκετά δεδομένα για τους συμμετέχοντες, όπως οι ιατρικές του εξετάσεις, οι διατροφικές τους συνήθειες αλλά και η σχέση τους με τον καφέ. Μετά από την σύνοψη των δεδομένων, το απρόσμενο αποτέλεσμα που προέκυψε ενθουσίασε τους επιστήμονες. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο μεγάλωνε η διάρκεια της ζωής τους.
    Πιο συγκεκριμένα:
    * 1 κούπα καφέ ισοδυναμεί στατιστικά με μειωμένα ποσοστά πρόωρων θανάτων κατά 6%
    * 2-3 κούπες καφέ ισοδυναμούν στατιστικά με μειωμένα ποσοστά πρόωρων θανάτων κατά 8%
    * 4-5 κούπες καφέ ισοδυναμούν στατιστικά με μειωμένα ποσοστά πρόωρων θανάτων κατά 15%
    Ωστόσο, αυτά τα ευχάριστα νέα έρχονται υπό κάποιες… προϋποθέσεις. Οταν η συνήθεια του καφέ συνδυάζεται με αυτήν του καπνίσματος, τότε σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα ποσοστά αυτομάτως ακυρώνονται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι τα προνόμια που φαίνεται να προσφέρει ο καφές, δεν σχετίζονται άμεσα με την καφεΐνη. Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι πίνουν ντεκαφεϊνέ, εμφάνισαν παρόμοια ποσοστά με τους υπόλοιπους.
    «Η έρευνα μας στηρίζεται στις παρατηρήσεις. Οπότε είναι δύσκολο να εγγυηθούμε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε είναι απολύτως αληθινά» δήλωσε η κ. Ming Ding, επικεφαλής της έρευνας, στους New York Times.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  5. Thanks
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Γρίπη: Οι τροφές που την "εξολοθρεύουν"   
    Πού να ήξεραν οι γιαγιάδες μας, όταν μας συμβούλευαν κάθε φορά που ήμασταν κρυωμένοι να τρώμε κοτόσουπες και να πίνουμε πορτοκαλάδες για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα, ότι με το πέρασμα των χρόνων οι επιστημονικές έρευνες θα τις δικαίωναν!
    Αποδείχτηκε τελικά ότι το ένστικτο και η εμπειρία τους τις οδηγούσε σωστά, αφού σήμερα πλήθος μελετών έχει αναδείξει συγκεκριμένα συστατικά που αναχαιτίζουν τους ιούς και μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στην αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Το Vita σάς τα παρουσιάζει με τη σειρά σπουδαιότητας του ρόλου τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
    Το top 10 των τροφών «εξολοθρευτών» της γρίπης
    1. Ακτινίδιο
    2. Πορτοκάλι
    3. Μοβ λάχανο
    4. Πιπεριά
    5. Θαλασσινά
    6. Μούρα – Βατόμουρα
    7. Ξηροί καρποί
    8. Σαρδέλες
    9. Μπρόκολο
    10. Σπανάκι
    Βιταμίνη C
    Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των άλλων συστημάτων του οργανισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.
    Πού θα τη βρειτε Στα ακτινίδια, στα μπρόκολα, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια, στα σταφύλια, στα φραγκοστάφυλα, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στα λεμόνια.
    Ψευδάργυρος
    Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού μας.
    Πού θα τον βρειτε Καλές πηγές αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά.
    Αντιοξειδωτικά
    Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, που είτε εισέρχονται στον οργανισμό μας είτε παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως οι πολυφαινόλες και οι προανθοκυανιδίνες κρίνονται σήμερα απαραίτητα για την καλή λειτουργία και άμυνά μας.
    Πού θα τα βρείτε
    • Σε λαχανικά: Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μοβ λάχανο, ντομάτα.
    • Σε φρούτα: Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι.
    • Στα έλαια: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.
    • Σε αλκοοολούχα ποτά: Κόκκινο κρασί, μπίρα.
    • Σε ξηρούς καρπούς: Καρύδια, αμύγδαλα.
    • Στο σουσάμι.
    • Στο ταχίνι.
    • Στο πράσινο τσάι.
    • Στη μαύρη σοκολάτα.
    • Στο χαλβά από ταχίνι.
    Βιταμίνη Ε
    Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε, επίσης, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις.
    Πού θα τη βρειτε Κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.
    Φυλλικό οξύ
    Εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε αυτό, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.
    Πού θα το βρειτε Κυρίως στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, στο σπανάκι, το μπρόκολο, τη μαγιά μπίρας, το συκώτι.
    Και το νερό προστατεύει
    Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό, επειδή είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται, όμως, ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο
    σώμα μας.
    Σελήνιο
    Ένα πολύ σημαντικό, αν και όχι τόσο γνωστό, συστατικό είναι το σελήνιο. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς (της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης). Η έλλειψή του μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αμυντικού μας συστήματος, που γίνεται ευάλωτο στους ιούς.
    Πού θα το βρείτε Στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής άλεσης.
    Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
    Τα πολυακόρεστα είναι καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, γιατί συντελούν μεταξύ άλλων και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας από μόνος του, αλλά πρέπει να τα πάρουμε μέσω της διατροφής μας.
    Πού θα τα βρείτε Στα φυτικά έλαια (π.χ. αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο), στους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα), στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό), στα θαλασσινά.
    Για να μη σας πιάσει η γρίπη στον ύπνο...
    Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες χάνουν για το επόμενο τριήμερο το 1/3 των κανονικών δυνάμεων του ανοσοποιητικού τους και γίνονται πιο ευάλωτοι σε ιώσεις.
    Το μενού «σύμμαχος» της υγείας
    • Τρώτε τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα.
    • Συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με 1 σαλάτα.
    • Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο).
    • Από κρέας προτιμάτε το άπαχο, π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι φιλέτο άπαχο και συκώτι.
    • Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα.
    • Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης.
    • Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια.
    • Προτιμάτε, αντί για βούτυρο, φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, τόσο για το φαγητό όσο και για το μαγείρεμα. • Πίνετε αρκετά υγρά, όχι μόνο νερό, αλλά και φρεσκοστυμ­μένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
    Πίνοντας 1 πο­τήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτο­καλιού έχετε υπερκαλύψει την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C που χρειάζεστε
    Οι «εχθροί» του ανοσοποιητικού
    Για να μην κάνει η γρίπη… γλέντι εις βάρος σας, πάρτε τα μέτρα σας και αντιμετωπίστε εγκαίρως τον «εχθρό». Το αλκοολ «Κάντε κράτει» στο ποτό για να μην αρρωστήσετε. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ιώσεις και άλλες λοιμώξεις για τις επόμενες 1-2 ημέρες. Αυτό αφορά όσους πίνουν πάνω από 3-4 ποτά συστηματικά, αλλά και εκείνους που πίνουν «μία στο τόσο» αλλά… «του δίνουν και καταλαβαίνει». Ειδικά αν υπάρχει στο περιβάλλον σας κάποιος που έχει γρίπη ή γενικά άρρωστος, και κάποια ίωση σας «περιτριγυρίζει», φροντίστε να μη ρίξετε τις άμυνες του ανοσοποιητικού σας με το πολύ αλκοόλ.
    Τα «κακά» λιπαρά Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος φαίνεται να εμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση και να αυξάνει κατά αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων και ιώσεων.
    Όι δίαιτες Σύμφωνα με το Συμβούλιο Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή πρόσληψη, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε καθημερινά, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ανοσολογική δραστη­ριότητα. Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων. Τα προγράμματα μείωσης βάρους που προβλέπουν δίαιτες με λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ανοσολογική λειτουργία. Γι’ αυτό, αποφεύγετε τις ανθυγιεινές «εξαντλητικές δίαιτες».
    Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί, επίσης, να μειώσει τη δυνατότητα του ανοσο­ποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν στεφανιαία καρδιακή νόσο, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με αλλαγές στην ανοσολογική λειτουργία.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  6. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Σαλάτες για αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγητό των εορτών   
    Αν φάγατε παραπάνω μέσα στις γιορτές λίγο πολύ τώρα θα κρατηθείτε σε πιο περιορισμένα μενού. Σήμερα Δευτέρα και οι περισσότεροι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους οπότε γιατί όχι και σε μια φροντισμένη διατροφή.
    Προτιμήστε ένα γεύμα μέσα στην ημέρα να είναι σαλάτες με λαχανικά εποχής που θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος και να αποτοξινωθείτε από τα περιττά ζωικά λιπαρά.
    Προτείνουμε σαλάτα με κουνουπίδι και μπρόκολο, κρεμμύδι με λαδολέμονο.
     Επίσης χορταστική και νόστιμη σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, κοτόπουλο και καρύδια για ενέργεια.
     Τέλος μια σαλάτα που έχει μαρούλι, σπανάκι, τοματίνια και ρόδι θα σας δώσει δύναμη και θα σας βοηθήσει να χορτάσετε χωρίς τύψεις.


     

    Πηγή:  NeaDiatrofis
  7. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Τι εμποδίζει την απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση μετά τις γιορτές   
    Ένα σημαντικό στοιχείο για να χάσει μία γυναίκα εύκολα τα κιλά των εορτών βάρος είναι η καλή φυσική αποτοξίνωση.
    Η δυνατότητα δηλαδή του οργανισμού να αποβάλλει τις τοξίνες – τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που μπορεί να συσσωρεύονται, μειώνοντας τις ενοχλητικές κατακρατήσεις σε υγρά και όχι μόνο.
    Ένα τρόφιμο που μπορεί να επιβαρύνει και να εμποδίσει αυτή την πολύτιμη λειτουργία είναι το αλάτι. Περιορίζοντας το αλάτι, μειώνουμε τις κατακρατήσεις και διευκολύνουμε την απώλεια των κιλών.
    Ένα εύκολος, γευστικός και υγιεινός τρόπος για να το πετύχουμε είναι τα μπαχαρικά.
    Προσθέτοντάς τα στο φαγητό αντί για αλάτι, κρατάμε τη γεύση και προσφέρουμε και στον οργανισμό τη δυνατότητα να κάνει τη φυσική του αποτοξίνωση καλύτερα. Παράλληλα, τα πιο καυτερά μπαχαρικά όπως το τσίλι, το πιπέρι κ.α. ενισχύουν κατά ένα μικρό ποσοστό τη θερμογέννεση, δηλαδή την παραγωγή θερμότητας από τον οργανισμό, καίγοντας έτσι παραπάνω θερμίδες.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  8. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Το κουκουνάρι, ο ξηρός καρπός των εορτών και όχι μόνο   
    Πρόκειται για ένα συστατικό στενά συνδεδεμένο με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, καθώς συνηθίζεται να προστίθεται τόσο στη γέμιση της παραδοσιακής γαλοπούλας, όσο και σε διάφορες σαλάτες και άλλες γιορτινές συνταγές. Βέβαια, το κουκουνάρι, εκτός από το... άρωμα Χριστουγέννων που φέρνει στο τραπέζι μας, έχει να προσφέρει και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.
    Τα κουκουνάρια περιέχουν αρχικά, φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχεται σε αυτά, αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.
    Επιπλέον, το κουκουνάρι αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Κ, καθώς και σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τέλος, στα κουκουνάρια περιέχονται αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και μικρές ποσότητες φυτοστερολών, οι οποίες έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.
    Όσον αφορά στο θερμιδικό περιεχόμενο του κουκουναριού, μια κουταλιά της σούπας, αποδίδει περίπου 60 θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και ενεργειακής πυκνότητας, το οποίο θα ήταν καλό να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, δεδομένου μάλιστα, ότι τόσο το μέγεθος του καρπού του όσο και η ιδιαίτερη γεύση του, μπορούν εύκολα να μας παρασύρουν.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  9. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Μαϊντανός και χαμομήλι για άμεση ανακούφιση των αιμορραΐδων   
    Η αιμορροϊδοπάθεια προκαλείται όταν διογκώνεται μόνιμα κάποιο από τα αγγεία του σφιγκτήρα του πρωκτού. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί ενήλικοι θα παρουσιάσουν συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
    Η χρόνια δυσκοιλιότητα και η καθιστική ζωή είναι οι βασικές αιτίες που τις προκαλούν, ενώ στην επιδείνωσή τους συμβάλλουν η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η οικογενής προδιάθεση, η χρόνια διάρροια, χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ή τομές κατά τον τοκετό.
    Χαμομήλι
    Yπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τους πόνους των αιμορροΐδων: το μπάνιο με χαμομήλι.
    Pίξτε μία μικρή χούφτα λουλούδια χαμομηλιού σε 1 λίτρο νερό. Bάλτε τα να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια αφήστε τα για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο νερό με το οποίο έχετε γεμίσει την μπανιέρα σας και κάντε ένα καταπραϋντικό και αναλγητικό μπάνιο.
    Μαϊντανός
    Για να καταπραΰνετε τις αιμορροΐδες, μπορείτε να βράσετε για 10 λεπτά ένα μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε 1 ποτήρι γάλα. Στη συνέχεια, τυλίξτε το μαϊντανό μέσα σε μια γάζα και κάντε με αυτήν ένα τοπικό κατάπλασμα.
    Tο ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν για κατάπλασμα βάλετε ωμό μαϊντανό, τον οποίο θα έχετε πολτοποιήσει στο μπλέντερ.

    Πηγή:  Onmed

  10. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Πιείτε αυτά τα ροφήματα εάν φάγατε περισσότερο τις γιορτές   
    Τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθείτε στα γεμάτα με φαγητό τραπέζια που περιμένουμε πώς και πώς. Αν το παρακάνατε, λοιπόν, μην το μετανιώνετε. Βάλτε ένα φρένο στις ατασθαλίες, πείτε από μέσα σας «ότι έφαγα, έφαγα» και πιείτε άφθονα υγρά για να αποτοξινωθείτε.
    Οι παρακάτω χυμοί είναι  ευχάριστοι στην γεύση και ιδανικοί για να τους πιείτε αν θέλετε να φύγει από πάνω σας το φούσκωμα των γιορτών.
    Πράσινο τσάι
    Το τσάι μέντας ή πιπερόριζας αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και σε βοηθάει να ηρεμήσεις. Αυτές είναι άλλωστε η αιτία για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ταυτόχρονα, το πράσινο τσάι, εφόσον το επιλέξεις, βελτιώνει το μεταβολισμό σου ενώ το τσάι μέντας είναι καλό για την πέψη.
    Χυμός ανανά
    Ο ανανάς περιέχει πολλές βιταμίνες και ένζυμα, όπως η βρωμελίνη που περιέχει φυσικά αντιφλεγμονώδη βελτιώνοντας την λειτουργία της πέψης. Ταυτόχρονα, ο ανανάς περιέχει θιαμίνη (ένας τύπος βιταμίνης Β) που τονώνει το μεταβολισμό και βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια κι όχι σε λίπος!
    Σπιτική λεμονάδα (ή καλύτερα χυμός με λεμόνι)
    Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, τότε ο χυμός με λεμόνι είναι μία καλή επιλογή. Συγκεκριμένα, τα λεμόνια είναι σπουδαία πηγή κιτρικού οξέος, καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Πίνοντας νερό με φρέσκο χυμό λεμονιού (κρύο ή χλιαρό), το σώμα απαλλάσσεται από τις τοξίνες και η πέψη ευνοείται. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι!
    Χυμός Καρότο
    Πέραν των βιταμινών C και A, o χυμός καρότου περιέχει καροτίνη που με την αντιοξειδωτική της δράση, επιδιορθώνει τα κουρασμένα κύτταρα. Ταυτόχρονα, ο χυμός καρότου είναι διουρητικός και μειώνει το φούσκωμα από την κατακράτηση υγρών. Το καλύτερο: ο χυμός από καρότο είναι φτωχός, φτωχότατος σε θερμίδες.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  11. Thanks
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Θυμός: Τι να κάνεις όταν έχεις πολλά νεύρα   
    «Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε διαρκή ένταση και έναν ανυποχώρητο εκνευρισμό. Κάποιες φορές άρχιζε να με κυριεύει με το που άνοιγα τα μάτια μου το πρωί. Ξεκινούσε σαν ήπια κακή διάθεση και κατά τη διάρκεια της μέρας έπαιρνε διάφορες μορφές : ανυπομονησία, απογοήτευση, θυμός, οργή. Συχνά έπιανα τον εαυτό μου εξοργισμένο σε τέτοιο σημείο που μου έρχοταν να σκάσω σα βόμβα. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προκαλέσει κανείς τον θυμό μου. Aπλά έπρεπε να κάνει κάτι το οποίο έκρινα απαράδεκτο ή να μην κάνει κάτι το οποίο έκρινα ότι θα έπρεπε να κάνει. Φώναζα σε υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων, υπαλλήλους σούπερμάρκετ, τραπεζών, ασφαλιστές, πωλητές ή οποιονδήποτε άλλο θεωρούσα ότι χρειαζόταν ένα μάθημα. Ήμουν ειρωνική στους συναδέλφους στη δουλειά κι εξαιρετικά σαρκαστική απέναντι στον άντρα μου. Φυσικά η ειρωνία και ο σαρκασμός ήταν στρατηγικές των καλών ημερών γιατί τις κακές, κατέφευγα στην κατά μέτωπο επίθεση. Ένιωθα τόσο κουρασμένη σωματικά και ψυχικά και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Κάποιες φορές, όταν ο θυμός μου με είχε εξαντλήσει απόλυτα, κατέρρεα και ξεσπούσα σε κλάματα. Γιατί ήμουν τόσο θυμωμένη; Πραγματικά δεν είχα ιδέα…»
    Εάν αισθάνεσαι ότι ο θυμός έχει κυριεύσει τη ζωή σου, θα έχεις ήδη αρχίσει να αισθάνεσαι το κόστος που συνεπάγεται αυτό. Ο χρόνιος θυμός επηρεάζει σχεδόν όλα τα πεδία της ζωής μας: τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καριέρα, την υγεία, την ενέργεια και την ψυχολογική μας ισορροπία. Ίσως να έχεις κατα καιρούς προσπαθήσει να ελέγξεις το θυμό, να τον «διαχειριστείς» ή και να τον «εκφράζεις» έτσι ώστε να μη σε πνίγει. Το θέμα είναι ότι συνήθως, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι πραγματικά βοηθητικό με το θυμό. Ειδικά όσον αφορά στην στρατηγική «ξεθυμαίνω» , οι περισσότερες έρευνες πλέον δείχνουν ότι οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν, καταλήγουν όλο και περισσότερο θυμωμένοι. Όταν ο θυμός εκφράζεται προκαλεί παρόμοιες αντίδρασεις στους άλλους που δέχονται το θυμό μας. Η αρνητική ενέργεια δημιουργεί περισσότερη αρνητική ενέργεια. Συμπεριφορές όπως οι φωνές ή η λεκτική επιθετικότητα δεν μειώνει τα συναισθήματα θυμού. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι προβάρουμε διαρκώς την ίδια συμπεριφορά. Άρα το να χτυπάω ένα μαξιλάρι καθώς σκέφτομαι κάποιον που μ’εκνευρίζει είναι μια πρόβα για το πώς θα χτυπούσα αυτό το άτομο.
    Επίσης όσον κι αν ακούγεται παράδοξο, είναι αδύνατο να ελέγξουμε το θυμό μας. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι όταν προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε τον ψυχολογικό και συναισθηματικό πόνο καταλήγουμε να τον εντείνουμε. Ένας παραλληλισμός θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην σκεφτούμε έναν ροζ ελέφαντα! Μην σκέφτεσαι έναν ροζ ελέφαντα! Όσο πιο πολύ προσπαθείς να μην το σκέφτεσαι τόσο θα γυρίζει πίσω στο μυαλό σου.
    Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση στο πρόβλημα του θυμού;
    Το να καταφέρουμε να ζήσουμε μια ζωή η οποία δεν κυριαρχείται από θυμό, είναι μια σταδιακή διαδικασία.Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ο θυμός μας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου “ACT on Life Not on Anger: The New Acceptance and Commitment Therapy Guide to Problem Anger”, υπάρχουν 5 βασικοί παράγοντες στη διεργασία του θυμού,
    Τα προ-θυμού αισθήματα
    Αυτά μπορεί να είναι σωματικές αισθήσεις και συναισθήματα που προηγούνται του θυμού. Συνήθως τα συναισθήματα αυτά είναι επώδυνα και θέλουμε να τ’αποφύγουμε. Η ντροπή και η ενοχή είναι δύο παραδείγματα- και τα δύο πλήττουν την αυτοεκτίμηση μας.Ο θυμός είναι ένας κλασσικός τρόπος για ν’αποφύγουμε αυτά τα συναισθήματα : αντί να είμαστε εμείς οι κακοί, μεταθέτουμε το φταίξιμο σε κάποιον άλλο. Άλλα συναισθήματα που προυπάρχουν του θυμού είναι η απελπισία και το άγχος. Οι σωματικές αισθήσεις περιλαμβάνουν σφιγμένους μύες, κοιλιά ή ώμους. Αισθήματα ζέστης ,βάρους, πονοκέφαλος είναι κάποια άλλα τυπικά σωματικά συμπτώματα.
    Πυροδοτικές σκέψεις
    Είναι οι σκέψεις που πυροδοτούν το θυμό και περιλαμβάνουν επώδυνες αναμνήσεις και εικόνες όπως παλιές απογοητεύσεις,αποτυχίες,απώλειες οι οποίες γίνονται τόσο ενοχλητικές που θέλουμε να τις αποφύγουμε πάση θυσία. Οι πυροδοτικές σκέψεις τείνουν επίσης να είναι κρίσεις και επικρίσεις για τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι σχεδόν να νιώσουμε θυμό εάν το μυαλό μας δε σκεφτεί κάποιου είδους κρίση. Συνήθως, οι σκέψεις αυτές μας καθιστούν το θύμα και ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Εδώ χρησιμοποιούμε και χαρακτηρισμούς για τους άλλους όπως ηλίθιοι, τεμπέληδες, τρελοί, εγωιστές, ανίκανοι κ.α.
    Το συναίσθημα του θυμού
    Το καθεαυτό συναίσθημα του θυμού μπορεί να εμφανιστεί σαν σταδιακή ή ξαφνική διέγερση. Αυτή η διέγερση συνήθως περιλαμβάνει αποκρίσεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος όπως ταχυπαλμία, γρήγορη αναπνοή, πόδια ή χέρια που τρέμουν, σφιγμένους μύες και αίσθημα ζέστης ή έξαψης.
    Η παρόρμηση για δράση
    Από τη στιγμή που αρχίσουμε να βιώνουμε το συναίσθημα του θυμού, γεννιέται και ένας τέταρτος παράγοντας: η παρόρμηση να κάνουμε κάτι. Συχνά νιώθουμε πως αυτή η παρόρμηση είναι το ίδιο πράγμα με τις πυροδοτικές σκέψεις και το συναίσθημα του θυμού, όμως έαν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε πως είναι ξεχωριστά στάδια της διαδικασίας. Όσο αυξάνεται ο θυμός, παράγει όλο και μεγαλύτερη ενέργεια και υπάρχει μια εσωτερική πίεση να αποδεσμεύσουμε αυτό το θυμό. Με άλλα λόγια, θέλουμε να κάνουμε κάτι τώρα και αρχίζουμε να κοιτάμε πίσω σε συμπεριφορές που είχαμε υιοθετήσει στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις.
    Η θυμωμένη συμπεριφορά
    Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουμε κάνει κάτι. Έχουμε νιώσει εσωτερικές αλλαγές αλλά εξωτερικά δεν έχει συμβεί τίποτα. Η πίεση όμως συσσωρεύεται και φυσικά καταλήγει στο ποιο κατστροφικό κομμάτι αυτής της διεργασίας, που είναι κάποια επιθετική συμπεριφορά. Αυτή ίσως να είναι το να φωνάξουμε, να βρίσουμε, να σπάσουμε κάτι, να κατηγορήσουμε κάποιον. Κάποιες άλλες φορές η θυμωμένη συμπεριφορά είναι λιγότερο έντονη: μια ματιά αποστροφής, ένα περιφρονητικό επιφώνημα , σαρκασμός, συναισθηματική απόσυρση κ.α.
    Κατανόηση του θυμού μέσα από αντικειμενική παρατήρηση
    Για να γίνεις ένας πραγματικά αντικειμενικός παρατηρητής, θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με το εδώ και τώρα, την παρούσα στιγμή. Πρώτα απ’ολα, αποφάσισε ότι όντως θέλεις να κατανοήσεις την καρδιά της πάλης σου και να βιώσεις οτιδήποτε συμβαίνει όταν θυμώνεις. Μπορείς να πάρεις αυτή την απόφαση τώρα και να δεσμευτείς να την κρατήσεις.
    Δεύτερον, άκουσε το σώμα σου. Παρακολούθησε την αναπνοή σου, τον παλμό της καρδιάς σου, τη στάση του σώματος σου. Ποιές είναι οι σημαντικές αισθήσεις στο σώμα σου;
    Τρίτον, παρατήρησε την ομιλία του μυαλού σου-τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα σου. Κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου θυμού, ρώτα τον εαυτό σου:
    Τι άλλο συναίσθημα νιώθω πέρα από θυμό;
    Π.χ. ντροπή, απογοήτευση, θλίψη.
    Τι κρίσεις και επικρίσεις κάνω;
    Π.χ σκέφτομαι πως για να μου συμπεριφέρεται έτσι, δε με σέβεται
    Ή πώς δεν θα κάνω την δουλειά μου γιατί είναι τεμπέληδες
    Τι θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή;
    Απλώς άκουσε και παρατήρησε την εμπειρία σου χωρίς να την κρίνεις. Είναι πιθανό πώς εάν δεσμευτείς σε αυτή την παρατήρηση, θα μπορέσεις σύντομα να καταλάβεις τις ρίζες του θυμού σου.
    Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc
    Σύμβουλος Ψυχολόγος (www.happymind.gr )

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  12. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό βοηθά τους διαβητικούς   
    Ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό μπορεί να βοθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
    Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που εξέτασε σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στους διαβητικούς. Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ίρις Σάι του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, στη Νεγκέβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», έκαναν επί δύο χρόνια μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου). Όλοι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.
    Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το τακτικό βραδινό κρασί, ιδίως το κόκκινο, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, βελτιώνει το μεταβολικό «προφίλ» ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του και μειώνοντας την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη του (πράγμα που μειωνει τον κίνδυνο για την καρδιά).
    Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  13. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Αν έχετε καλή μνήμη κινδυνεύετε περισσότερο από άνοια   
    Οι άνθρωποι που θυμούνται τα πάντα με πολλές λεπτομέρειες έχουν πιο μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα άνοιας αργότερα στη ζωή τους λένε οι επιστήμονες.
    Νέα έρευνα από το Rotman Research Institute, στο Τορόντο του Καναδά, μελέτησε τις μνήμες 66 νέων υγιών ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο περιγράφοντας πόσο καλά θυμούνταν αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες.
    Στη συνέχεια οι ειδικοί τους έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Η έρευνα εστίασε στη σύνδεση ανάμεσα, στο ιππόκαμπο, που είναι η περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη, και άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
    Όσοι θυμόντουσαν το παρελθόν τους με πολλές λεπτομέρειες εμφάνιζαν μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στον ιππόκαμπο και περιοχές που σχετίζονται με οπτικές λειτουργίες. Όσοι θυμόντουσαν το παρελθόν τους γενικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες παρουσίαζαν μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στον ιππόκαμπο και περιοχές που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λογική. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα παραπάνω έχουν να κάνουν και με το πώς το γήρας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.
    Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς μεγαλώνουμε και κυρίως όταν επέρχεται η άνοια το πρώτο με το οποίο δυσκολευόμαστε είναι το να ανακαλούμε λεπτομέρειες. Έτσι, θεωρούν ότι όσοι έχουν συνηθίσει να έχουν μνήμες πλούσιες σε λεπτομέρειες θα επηρεαστούν περισσότερο από την εγκεφαλική έκπτωση που επέρχεται όσο θα γερνάνε. Όσοι όμως θυμούνται γενικά τα γεγονότα μπορεί να διατηρούν καλύτερη τη μνήμη τους και καθώς θα γερνάνε.

    Πηγή:  Vita

  14. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Κίνδυνο εμφράγματος, άγχος και κατάθλιψη αντιμετωπίζουν οι Έλληνες   
    Ένας στους τρεις Έλληνες χαρακτηρίζει μέτρια έως κακή την κατάσταση της υγείας του, ενώ περίπου δύο στους δέκα δηλώνουν ότι υποφέρουν από άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα.
    Μάλιστα στην Ελλάδα εκτιμάται αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι το 2030 κατά 18,6% και 15,4% αντίστοιχα, με σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.
    Αυτά τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, παρουσίασε η επιστημονική υπεύθυνη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, σε συνέντευξη τύπου. Σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η κα Τουλούμη οργάνωσε και υλοποίησε την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.
    Η εν λόγω μελέτη στοχεύει στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και στην αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Στόχος, επίσης, ήταν να γίνει διερεύνηση των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων, που επηρεάζουν την υγεία και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
    Η μελέτη διενεργήθηκε την περίοδο 2014-2015 με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων, απ' όλη την Ελλάδα. Σε κάθε συμμετέχοντα πραγματοποιήθηκε ατομική συνέντευξη, έγιναν μετρήσεις βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης και βραχίονα, αρτηριακής πίεσης και σπιρομέτρηση ενώ, κατόπιν συγκατάθεσης, ελήφθη δείγμα αίματος για μέτρηση χοληστερόλης, γλυκόζης και, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης για διαβήτη).
    Ειδικότερα τα ποσοστά των ατόμων με συμπτώματα άγχους (24%) ή κατάθλιψης (16%) είναι ανησυχητικά υψηλά και ενδεικτικά μεγάλης και συνεχούς διαχρονικής αύξησης. Επιβεβαιώνεται, και στη μελέτη αυτή, η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία.Παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών (μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%). Σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας, με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.
    Ελλιπής προσυμπτωματικός έλεγχος
    Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν καλύτερη σχέση με τις προληπτικές εξετάσεις από τους άνδρες, καθώς μαστογραφία έχει κάνει κάποια στιγμή το 68% των γυναικών, ενώ, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 8 στις 10 γυναίκες έχουν κάνει Pap-test. Για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου, μόλις το 20% του πληθυσμού άνω των 50 ετών έχει κάνει κολονοσκόπηση.
    «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι επικρατεί σύγχυση στον πληθυσμό, και ίσως και στους επαγγελματίες υγείας, σχετικά με τις αρχές του προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς μία από τις βασικές αιτίες, που οι συμμετέχοντες δεν έκαναν τις σχετικές εξετάσεις, ήταν η έλλειψη συμπτωμάτων» επεσήμανε η κ. Τουλούμη.
    Καρδιαγγειακά νοσήματα
    Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως έμφραγμα της καρδιάς και εγκεφαλικό επεισόδιο) ευθύνονται για περίπου το 40% των θανάτων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα μέσου κινδύνου, με μεγαλύτερη συχνότητα από την Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία. Η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΜΕΝΟ η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου ήταν 4,6% και των εγκεφαλικών 1,9%. Η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ' ότι στις γυναίκες (3,1%).
    Παράγοντες Κινδύνου
    Τα καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε γονιδιακούς (κληρονομικούς) παράγοντες, αλλά και σε τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως υπέρταση, διαβήτης, χοληστερίνη, κάπνισμα και παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΜΕΝΟ, ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι, και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.
    Επιπλέον το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο). Από τους διαβητικούς, 14% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% έπαιρνε θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία. Το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  15. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Οι τροφές που εξολοθρεύουν τη γρίπη   
    Πού να ήξεραν οι γιαγιάδες μας, όταν μας συμβούλευαν κάθε φορά που ήμασταν κρυωμένοι να τρώμε κοτόσουπες και να πίνουμε πορτοκαλάδες για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα, ότι με το πέρασμα των χρόνων οι επιστημονικές έρευνες θα τις δικαίωναν!
    Αποδείχτηκε τελικά ότι το ένστικτο και η εμπειρία τους τις οδηγούσε σωστά, αφού σήμερα πλήθος μελετών έχει αναδείξει συγκεκριμένα συστατικά που αναχαιτίζουν τους ιούς και μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στην αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Το Vita σάς τα παρουσιάζει με τη σειρά σπουδαιότητας του ρόλου τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
    Το top 10 των τροφών «εξολοθρευτών» της γρίπης
    1. Ακτινίδιο
    2. Πορτοκάλι
    3. Μοβ λάχανο
    4. Πιπεριά
    5. Θαλασσινά
    6. Μούρα – Βατόμουρα
    7. Ξηροί καρποί
    8. Σαρδέλες
    9. Μπρόκολο
    10. Σπανάκι
    Βιταμίνη C
    Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των άλλων συστημάτων του οργανισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.
    Πού θα τη βρειτε Στα ακτινίδια, στα μπρόκολα, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια, στα σταφύλια, στα φραγκοστάφυλα, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στα λεμόνια.
    Ψευδάργυρος
    Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού μας.
    Πού θα τον βρειτε Καλές πηγές αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά.
    Αντιοξειδωτικά
    Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, που είτε εισέρχονται στον οργανισμό μας είτε παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως οι πολυφαινόλες και οι προανθοκυανιδίνες κρίνονται σήμερα απαραίτητα για την καλή λειτουργία και άμυνά μας.
    Πού θα τα βρείτε
    • Σε λαχανικά: Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μοβ λάχανο, ντομάτα.
    • Σε φρούτα: Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι.
    • Στα έλαια: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.
    • Σε αλκοοολούχα ποτά: Κόκκινο κρασί, μπίρα.
    • Σε ξηρούς καρπούς: Καρύδια, αμύγδαλα.
    • Στο σουσάμι.
    • Στο ταχίνι.
    • Στο πράσινο τσάι.
    • Στη μαύρη σοκολάτα.
    • Στο χαλβά από ταχίνι.
    Βιταμίνη Ε
    Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε, επίσης, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις.
    Πού θα τη βρειτε Κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.
    Φυλλικό οξύ
    Εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε αυτό, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.
    Πού θα το βρειτε Κυρίως στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, στο σπανάκι, το μπρόκολο, τη μαγιά μπίρας, το συκώτι.
    Και το νερό προστατεύει
    Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό, επειδή είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται, όμως, ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο
    σώμα μας.
    Σελήνιο
    Ένα πολύ σημαντικό, αν και όχι τόσο γνωστό, συστατικό είναι το σελήνιο. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς (της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης). Η έλλειψή του μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αμυντικού μας συστήματος, που γίνεται ευάλωτο στους ιούς.
    Πού θα το βρείτε Στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής άλεσης.
    Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
    Τα πολυακόρεστα είναι καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, γιατί συντελούν μεταξύ άλλων και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας από μόνος του, αλλά πρέπει να τα πάρουμε μέσω της διατροφής μας.
    Πού θα τα βρείτε Στα φυτικά έλαια (π.χ. αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο), στους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα), στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό), στα θαλασσινά.
    Για να μη σας πιάσει η γρίπη στον ύπνο...
    Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες χάνουν για το επόμενο τριήμερο το 1/3 των κανονικών δυνάμεων του ανοσοποιητικού τους και γίνονται πιο ευάλωτοι σε ιώσεις.
    Το μενού «σύμμαχος» της υγείας
    • Τρώτε τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα.
    • Συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με 1 σαλάτα.
    • Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο).
    • Από κρέας προτιμάτε το άπαχο, π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι φιλέτο άπαχο και συκώτι.
    • Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα.
    • Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης.
    • Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια.
    • Προτιμάτε, αντί για βούτυρο, φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, τόσο για το φαγητό όσο και για το μαγείρεμα. • Πίνετε αρκετά υγρά, όχι μόνο νερό, αλλά και φρεσκοστυμ­μένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
    Πίνοντας 1 πο­τήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτο­καλιού έχετε υπερκαλύψει την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C που χρειάζεστε
    Οι «εχθροί» του ανοσοποιητικού
    Για να μην κάνει η γρίπη… γλέντι εις βάρος σας, πάρτε τα μέτρα σας και αντιμετωπίστε εγκαίρως τον «εχθρό». Το αλκοολ «Κάντε κράτει» στο ποτό για να μην αρρωστήσετε. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ιώσεις και άλλες λοιμώξεις για τις επόμενες 1-2 ημέρες. Αυτό αφορά όσους πίνουν πάνω από 3-4 ποτά συστηματικά, αλλά και εκείνους που πίνουν «μία στο τόσο» αλλά… «του δίνουν και καταλαβαίνει». Ειδικά αν υπάρχει στο περιβάλλον σας κάποιος που έχει γρίπη ή γενικά άρρωστος, και κάποια ίωση σας «περιτριγυρίζει», φροντίστε να μη ρίξετε τις άμυνες του ανοσοποιητικού σας με το πολύ αλκοόλ.
    Τα «κακά» λιπαρά Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος φαίνεται να εμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση και να αυξάνει κατά αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων και ιώσεων.
    Όι δίαιτες Σύμφωνα με το Συμβούλιο Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή πρόσληψη, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε καθημερινά, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ανοσολογική δραστη­ριότητα. Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων. Τα προγράμματα μείωσης βάρους που προβλέπουν δίαιτες με λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ανοσολογική λειτουργία. Γι’ αυτό, αποφεύγετε τις ανθυγιεινές «εξαντλητικές δίαιτες».
    Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί, επίσης, να μειώσει τη δυνατότητα του ανοσο­ποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν στεφανιαία καρδιακή νόσο, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με αλλαγές στην ανοσολογική λειτουργία.

    Πηγή:  Vita

  16. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Ο θύλακας οξέος ευθύνεται για την καούρα και τη δυσπεψία   
    Ο θύλακας οξέος ( Acid Pocket) , είναι ένα μεταγευματικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργείται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μια περιοχή με υψηλή οξύτητα, που επικαλύπτει της τροφές 15 λεπτά  περίπου λεπτά μετά την κατάποσή τους και διαρκεί μέχρι και  90 λεπτά. Αυτή η επικάλυψη που περιέχει υδροχλωρικό οξύ που έχει παραχθεί από τον στόμαχο, παλινδρομεί στον οισοφάγο, λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος  και προκαλεί συμπτώματα, όπως καύσο ( καούρα) , πόνο και όξινες αναγωγές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει  βλάβες στον βλεννογόνο του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα ή μεταπλασία (οισοφάγος Barrett).
    Η ανακάλυψη του Acid Pocket, το οποίο δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με ΓΟΠΝ, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους, προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες  που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά  αυτό το όξινο άνω στρώμα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών (11-45%), λαμβάνοντας μόνο  αντιόξινα φάρμακα,   δεν είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους.
    Επιπρόσθετα, τα αλγινικά (Gaviscon), επεσήμανε ο κος Συμβουλάκης θα πρέπει να θεωρούνται σκευάσματα   πρώτης εκλογής  για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας, καθώς  επικαλύπτουν  το Acid Pocket, προκαλώντας μια προστατευτική γέλη που δεν επιτρέπει την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο και άρα  ο πάσχων δεν έχει καούρα, δυσπεψία ή πόνο.
    Τα αλγινικά ( Gaviscon),  συνέχισε ο γιατρός, θα πρέπει  να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους με τα αντιεκκριτικά, αλλά και ως μονοθεραπεία σε περιπτώσεις που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία, αλλά μόνον συμπτωματική ανακούφιση.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.
    Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της  ΓΟΠ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον 55 ευρώ/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.4

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  17. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Ένα μυστικό για να μειώνετε τις θερμίδες στα "αγαπημένα" σας ζυμαρικά   
    Αποφεύγετε τα ζυμαρικά –τα οποία φυσικά λατρεύετε– επειδή ανησυχείτε μήπως πάρετε κιλά ή επειδή προσπαθείτε να αδυνατίσετε.
    Μια μακαρονάδα είναι όμως ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.
    Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας υδατανθράκων. Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, έτσι και αυτοί που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
    Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί. Για το λόγο αυτό, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι υδατάνθρακες.
    Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά (επεξεργασμένα) προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
    Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!
    Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο και το καταναλώνετε μετά από μερικές ώρες αφού το ζεστάνετε.
    Η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτήν την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τη γλυκόζη που υπάρχει σε αυτούς.
    Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα της γλυκόζης και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  18. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Μύθος ή αλήθεια: Το πορτοκάλι "ανεβάζει" την πίεση   
    Πρόκειται για ένα ερώτημα που τίθεται συχνά σε γιατρούς και διαιτολόγους, από υπερτασικούς ασθενείς και όχι μόνο.
    Στην πραγματικότητα, αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους που αφορούν στη σχέση της διατροφής με την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν διαπιστώνουν πως έχουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποκλείουν το πορτοκάλι από το διαιτολόγιό τους.
    Αν και η προέλευση της εν λόγω θεωρίας δεν είναι γνωστή, ενδεχομένως να συνδέεται με τη συνήθη πρακτική χορήγησης χυμού πορτοκαλιού αμέσως μετά την αιμοδοσία. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως ο χυμός πορτοκαλιού δε δίνεται με σκοπό την αύξηση της πίεσης του αιμοδότη, αλλά στοχεύει κυρίως στην αναπλήρωση υγρών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης κάποιου άλλου χυμού ή ακόμη και νερού.
    Από την άλλη, το πορτοκάλι, εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, είναι πλούσιο και σε κάλιο, συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης. Ειδικότερα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικές πηγές καλίου –στις οποίες περιλαμβάνονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά- μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
    Συνεπώς, η κατανάλωση πορτοκαλιού όχι μόνο δεν απαγορεύεται σε άτομα με υπέρταση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ενθαρρύνεται, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη καλίου. Βέβαια, εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις ασθενών με νεφρικές νόσους, όπου απαιτείται προσοχή, καθώς η πρόσληψη καλίου θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  19. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Μάθετε τα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη   
    Η HDL χοληστερόλη είναι ευρύτερα γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, καθώς βασικός της ρόλος είναι η συλλογή χοληστερόλης από τα κύτταρα και τους ιστούς και η επιστροφή της στο ήπαρ προκειμένου να αποβληθεί μέσω της χολής, γεγονός που αποτρέπει την εναπόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η HDL χοληστερόλη ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση προστατεύοντας περαιτέρω την υγεία των αγγείων.
    Επομένως, σε αντίθεση με την περίπτωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, στόχος είναι η διατήρηση της HDL χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση κι έχουν συσχετισθεί από πολλές μελέτες με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
    Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:
    Ελαιόλαδο: Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης, ειδικότερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα μονοακόρεστα λιπαρά βελτιώνουν και την αντιφλεγμονώδη ικανότητα της HDL χοληστερόλης.
    Λιπαρά ψάρια: Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην ήπια αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης.
    Βρώμη: Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να δράσουν βοηθητικά στην αύξηση των επιπέδων HDL χοληστερόλης.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  20. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως έχετε πρόβλημα στις αρτηρίες σας   
    Οι φραγμένες αρτηρίες εμποδίζουν τη ροή του αίματος και κουράζουν την καρδιά, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή η στεφανιαία καρδιακή νόσος. Δείτε τέσσερα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα απόφραξης στις αρτηρίες σας:
    Στυτική δυσλειτουργία
    Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα “προειδοποίησης” για τη στεφανιαία νόσο. Όταν το να επιτευχθεί η στύση είναι δύσκολο ή αδύνατο, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο που εμφανίζεται πολύ πριν επέλθει μια καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας και της διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, χρονικό διάστημα που είναι αρκετό για να λάβετε τα μέτρα σας.
    Απώλεια μαλλιών – φαλάκρα
    Σε μια νέα έρευνα επάνω σε 37.000 άνδρες, αποδείχτηκε ότι η εκτεταμένη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού είναι δείκτης αυξημένου κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε μια άλλη έρευνα σε πάνω από 7.000 άτομα (4.000 γυναίκες και 3.000 άντρες) διαπιστώθηκε ότι η μέτρια έως σοβαρή φαλάκρα διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και στα δύο φύλα.
    Το σχήμα στον λοβό του αυτιού
    Ένας από τους πιο παράξενους δείκτες καρδιακής νόσου είναι η πτυχή στον λοβό του αυτιού (συγκεκριμένα, μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που εκτείνεται διαγώνια από το ακουστικό κανάλι στο κατώτερο άκρο του λοβού του αυτιού). Η πτυχή του αυτιού μπορεί να προκύψει από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών στην καρδιά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως μια πτυχή στο αυτί δεν είναι παρά μόνο μια γενική ένδειξη γήρανσης, ερευνητές έδειξαν μέσω μιας εξελιγμένης μεθόδου αξονικής τομογραφίας για τη μέτρηση της στεφανιαίας νόσου, ότι η πτυχή του αυτιού “προβλέπει” τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αφότου οι συγγραφείς της έρευνας συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το κάπνισμα.
    Πόνος στην γάμπα όταν περπατάτε
    Η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες των ποδιών, ιδιαίτερα στους καπνιστές, προτού καν διαγνωστεί σε αυτούς στεφανιαία νόσος. Αυτό το σύμπτωμα απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση χωρίς καθυστέρηση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τους παλμούς στα πόδια σας και θα εκτελέσει απλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των ποδιών και της ροής του αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας στα πόδια.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  21. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία   
    Δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία στο "Λαϊκό" νοσοκομείο καθώς έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του, αλλά και άλλων δημόσιων Νοσοκομείων, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που κάνει λόγο για πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία.
    «Σήμερα στο νοσοκομείο "Λαϊκό", παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Επίσης ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία "Ανδρέας Συγγρός", από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς δεν έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια, για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους» , αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.
    Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι αυτό ήταν ανακριβές καθώς «διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο».
    Ο ΙΣΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών , όπως αναφέρει. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
    Ο ΙΣΑ παρακολουθεί, όπως επισημαίνει με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

    Πηγή:  news247

  22. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Σίδηρος: Πρόσθεσέ τον στην καθημερινή διατροφή σου   
    Ένα από τα πιο σημαντικά που θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν, για να έχουμε πιο ενισχυμένο ανοσοποιητικό και έναν γερό οργανισμό, είναι ο σίδηρος και η απορρόφησή του. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα βρείτε μερικές πληροφορίες για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.
    1. Η μορφή του σιδήρου που υπάρχει στις ζωικές τροφές είναι πιο καλά απορροφήσιμη από αυτή που βρίσκεται στις φυτικής προέλευσης τροφές (μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα).
    2. Διεγερτικά όπως τσάι, καφές, αλκοόλ, ζάχαρη είναι όλα ανταγωνιστές των θρεπτικών συστατικών.
    3. Τα φυτικά οξέα παρεμποδίζουν την απορρόφησή του. Τρόφιμα όπως τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικά οξέα. Γι’αυτό θα είναι καλό όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές να τις συνδυάζετε με τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου (βλέπε παρακάτω).
    4. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξικός. Όταν υπάρχει πολύς σίδηρος μειώνονται τα επίπεδα του χαλκού, ο οποίος χρειάζεται για τη χρησιμοποίηση του σιδήρου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, για την αποφυγή αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης C, αλλά και ψευδαργύρου και φωσφόρου.
    5. Η παρουσία του ασβεστίου μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου των τροφίμων. Αν έχετε λοιπόν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, φροντίστε να τρώτε σε διαφορετικά γεύματα το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
    6. Εάν λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, καλό θα ήταν να το λαμβάνετε με αδειανό στομάχι, μαζί με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να καταναλώσετε το πρωινό σας.
    7. Ο σίδηρος είναι ανταγωνιστικός με τον ψευδάργυρο και γι’αυτό πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Παίρνοντας συμπληρώματα σιδήρου, κάτι που συστήνεται στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ψευδαργύρου, ο οποίος είναι επίσης απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
    8. Την απορρόφησή του ενισχύουν τροφές που περιέχουν βιτ Ε και C, φυλλικό οξύ, φώσφορο και ψευδάργυρο.
    9. Ο σίδηρος βρίσκεται στις παρακάτω τροφές:
    • Τρόφιμα ολικής άλεσης
    • Ξηροί καρποί
    • Ξηρά φρούτα
    • Πράσινα λαχανικά
    • Όσπρια
    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Μαϊντανός
    • Δαμάσκηνα
    Επομένως πολύ καλοί συνδυασμοί για την απορρόφηση του σιδήρου είναι :
    Σαλάτες με ξηρούς καρπούς, φρούτα (όπως πορτοκάλι και αβοκάντο) και σουσάμι
    Στις σαλάτες να βάζετε λεμόνι
    Στα όσπρια να βάζετε πολύ λεμόνι
    Φακόρυζο, ρεβυθόρυζο
    Το κρέας και το ψάρι να το τρώτε με σαλάτες όπως (ντοματοσαλάτα που θα έχετε και πιπεριά, σαλάτα λάχανο-καρότο, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μαϊντανό, ντομάτα και πιπεριές, σαλάτα με σπαράγγια, σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι) και ψωμί ολικής άλεσης
    Φρούτα με ξηρούς καρπούς (ειδικά φράουλες, αβοκάντο και πορτοκάλια)
    Αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς
    Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως (εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σουσάμι)
    Σαλάτες με τυρί ή αβγό και ψωμί ολικής άλεσης

    Πηγή:  iator

  23. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Συστάσεις για την προστασία από την αφρικανική σκόνη   
    Το υπουργείο Υγείας κάνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα.
    Σύμφωνα με τις συστάσεις οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
    Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του φαρμάκου τους και άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
    Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  24. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Αϋπνίες: Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά   
    Πόσες φορές έχετε ξαγρυπνήσει μετρώντας προβατάκια ενώ ο σύντροφός σας δίπλα σας κοιμόταν του καλού καιρού;
    Αν το σενάριο αυτό σας φαίνεται οικείο, δεν είστε η μόνη. Η αϋπνία είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες, υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβαίνει αυτό, μεταξύ των οποίων είναι οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, η σωματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, καθώς και τα προβλήματα υγείας των γυναικών τα οποία είναι επιρρεπή στην αϋπνία ως παρενέργεια. Τέτοιες προβλήματα περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την ινομυαλγία, κ.α.
    Ακόμη και η μητρότητα μπορεί να δημιουργήσει αϋπνία. Η Michelle Drerup, ψυχολόγος και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Cleveland Clinic, δήλωσε στο CNN ότι πολλές από τις ασθενείς της έχουν «μαμαδίστικα αυτιά» γεγονός που δεν τις αφήνει να κάνουν έναν ξεκούραστο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή θέλουν να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο παιδί τους, αν συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια γυναίκα που υποφέρει από αϋπνίες;
        Αποφύγετε φαγητά όπως σοκολάτα, κόκκινο κρέας και καφέ πριν τον ύπνο.
        Κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να σας χαλαρώσει.
        Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ηρεμεί και χαλαρώνει.
        Διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε μια ταινία που θα σας νανουρίσει.
        Διατηρήστε μια συνέπεια στο πρόγραμμά σας.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  25. Like
    Deezer™ reacted to AETOS™ in Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην Ακράτεια;   
    Ακράτεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων μικρής ή και μεγάλης ποσότητας. Πιο συχνά εμφανίζουν ακράτεια οι γυναίκες, τρεις στις δέκα γυναίκες την παρουσιάζουν.
    Η ακράτεια δεν πρέπει να είναι συνδεμένη με την τρίτη ηλικία. Αντίθετα, εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα μέσης ηλικίας. Είναι μια κατάσταση αρκετά άβολη, που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ζωή του ατόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική και ηθική καταπόνηση του ασθενούς.
    Είδη ακράτειας:
    Ακράτεια υπερχείλισης, όπου η κύστη δε λειτουργεί σωστά, λόγω κάποιας παθολογίας του σφικτήρα. Ακράτεια μυϊκής υπερέντασης, όπου υπάρχει μικρή απώλεια ούρων μετά από φτέρνισμα, βήχα, ή γέλιου. Λειτουργική ακράτεια, όταν το άτομο δεν προλαβαίνει να πάει τουαλέτα. Αντανακλαστική ακράτεια, λόγω προβλημάτων των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη κύστη. Φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση πυελικού εδάφους.
    Η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα είδη της ακράτειας αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και στην ακράτεια υπερχείλισης. Η φυσικοθεραπεία έρχεται να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις με τις ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι μια πολυσύνθετη δομή, οι μύες της οποίας στηρίζουν τα όργανα της πυέλου. Μέσω της φυσικοθεραπείας θα ενισχύσουμε τους μύες της πυέλου που είναι υπεύθυνοι για την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
    Ασκήσεις Kegel:
    Είναι πλέον γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους- βοηθούν στο πυελικό έδαφος και στην ακράτεια του ουροποιητικού συστήματος.
    Η ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και ακράτεια μυϊκής υπερχείλισης μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ασκήσεις Κegel όπου σταθεροποιούνται και ενδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους.
    Η ακράτεια οφείλεται σε χαλάρωση μυών της ουρήθρας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του μηχανισμού ούρησης. Μέσω της ενδυνάμωσης των μυών επομένως, επανεκπαιδεύουμε τους μύες της πυελικής ζώνης.
    Από τη θεωρία στην πράξη: Πως μπορώ να ενδυναμώσω τους μύες της πυέλου;
    Οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι λίγο δύσκολες στην αρχή για να τις καταλάβουμε, αλλά με τις κατάλληλες συμβουλές μπορεί ο ασθενής εύκολα να τις εφαρμόσει.
    Πάντα πριν την εφαρμογή των ασκήσεων ο ασθενής θα πρέπει να έχει αδειάσει την κύστη του και να έχει πάρει τη κατάλληλη στάση για την άσκηση, όπου είναι ξαπλωτή με τα πόδια ανοιχτά και λυγισμένα.
    Στις ασκήσεις Kegel αυτό στο οποίο πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι να είμαστε επικεντρωμένοι στη πύελό μας και να παράγουμε συσπάσεις μέσα στον κόλπο (για τη γυναίκα) και στον προστάτη (για τον άντρα). Επίσης, έχει βρεθεί ότι όταν είμαστε σε βαθύ κάθισμα κατά την επαναφορά μας αυτοί οι μύες λειτουργούν, οπότε καλό θα είναι στην καθημερινότητα του ασθενούς πέρα από τις ασκήσεις σε ξαπλωτή θέση να κάνει και μερικές επαναλήψεις σε βαθύ κάθισμα. Ακόμη κι όταν ο ασθενής προσπαθεί να διακόψει την ούρηση κατά τη διάρκειά της για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να ενδυναμώσει τους σφικτήρες μύες της περιοχής.
    Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Καλό είναι επομένως, να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή σας για ένα σωστό ασκησιολόγιο και να συνεργάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Πηγή:  mednutrition

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...