Πήγαινε στο περιεχόμενο

SPARK

FLAC Moderator
  • Δημοσιεύσεις

    805
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Μέρες Νίκης

    1

Δραστηριότητα φήμης

  1. Like
    SPARK got a reaction from pageki68 in Stavento - Για 'Σένα (2024) [MP3+FLAC]   
    Artist: Stavento
    Title: Για 'Σένα
    Year: 2024
    Tracks: 16
    Audio Format: MP3/320 Kbps & Flac lossless


    Hidden Content https://terabytez.org/i3n01ulxpyf3
  2. Like
    SPARK got a reaction from karalekas in Πέτρος Ιακωβίδης - Καλησπέρα (Άρωμα Ελλάδας Edition) (2024) [MP3+FLAC]   
    Artist: Πέτρος Ιακωβίδης
    Title: Καλησπέρα (Άρωμα Ελλάδας Edition) 
    Year: 2024
    Tracks: 21
    Audio Format: MP3/320 Kbps & Flac lossless


    Hidden Content https://terabytez.org/y9gzs961g9ec
  3. Like
    SPARK got a reaction from fazz. in Πέτρος Ιακωβίδης - Καλησπέρα (Άρωμα Ελλάδας Edition) (2024) [MP3+FLAC]   
    Artist: Πέτρος Ιακωβίδης
    Title: Καλησπέρα (Άρωμα Ελλάδας Edition) 
    Year: 2024
    Tracks: 21
    Audio Format: MP3/320 Kbps & Flac lossless


    Hidden Content https://terabytez.org/y9gzs961g9ec
  4. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Πόσο νερό πρέπει να πίνετε ανάλογα με το βάρος και την ηλικία σας   
    Το νερό είναι πηγή ζωής και απαραίτητο καθημερινά για την καλή υγεία των ανθρώπων.
    Παρ' όλο που μπορεί πολλοί να μην το αξιολογούν, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν αρκετοί είναι ότι πιστεύουν πως μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό με άλλα ροφήματα, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν όσο νερό πραγματικά χρειάζονται. Βέβαια το πόσο νερό χρειάζεται ένας οργανισμός εξαρτάται από το σωματικό βάρος αλλά και την ηλικία του καθενός.
    Για να υπολογίσετε εύκολα πόσο νερό χρειάζεται να πίνετε ανάλογα με το βάρος σας θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ανάγκες αυξάνονται όσο αυξάνονται τα κιλά αλλά και η ηλικία ενός ατόμου καθώς επίσης και από την άσκηση που κάνει. Για παράδειγμα ένα κορίτσι 9 ετών δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με μια έγκυο γυναίκα ή με ένα άτομο που κάνει έχει έντονη σωματική δραστηριότητα.
    Για να δείτε πόσο νερό χρειάζεται να πίνετε οπωσδήποτε καθημερινά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ανάλογα με τα κιλά σας αλλά και την ηλικία σας στον παρακάτω πίνακα.
    36 κιλά – 1,1 λίτρα
    45 κιλά – 1,4 λίτρα
    54 κιλά – 1,7 λίτρα
    63 κιλά – 2 λίτρα
    72 κιλά – 2,3 λίτρα
    81 κιλά – 2,6 λίτρα
    90 κιλά – 2,9 λίτρα
    99 κιλά – 3,2 λίτρα
    108 κιλά – 3,5 λίτρα

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  5. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Καθήκοντα γιατρου αναλαμβάνει η Google   
    Οι περισσότεροι από εμάς, έστω και μια φορά, έχουμε προτιμήσει αντί να πάμε στον γιατρό, να "απευθυνθούμε" στην Google και να πληκτρολογήσουμε τοπρόβλημα υγείας που έχουμε και μέσω των αποτελεσμάτων αναζήτησης, να κάνουμε την αυτο-διάγνωση.
    Μέσα στις επόμενες μέρες η Google θα φέρει ένα νέο χαρακτηριστικό, το οποίο ονομάζει "symptom search" και έχει σχεδιαστεί για να δίνει καλύτερα αποτελέσματα στο Google app για iOS και Android.
    Όταν κάνεις μια αναζήτηση π.χ. «παιδί με πόνο στο γόνατο», τότε θα σου βγάλει μια λίστα με πιθανές παθήσεις.
    Πληκτρολογώντας συμπτώματα όπως «πονοκέφαλος», στα αποτελέσματα θα βγάλει μια γενική περιγραφή για το πρόβλημα, επιλογές αυτο-θεραπείας και προτάσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό ή όχι. Κάποια αποτελέσματα αναζήτησης θα εμφανίζονται ως κάρτες όπου μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες.
    Η Google αναφέρει ότι περίπου το 1% των αναζητήσεων αφορούν συμπτώματα ασθενειών, και για αυτό θέλει να γίνει πιο αποτελεσματική, δίνοντας πιο χρήσιμα αποτελέσματα. Δημιούργησε την λίστα συμπτωμάτων, χρησιμοποιώντας τα δικά της "web results" και στη συνέχεια έγινε η σύγκριση με ιατρικές πληροφορίες από γιατρούς. Επιπλέον, η Google είχε βοήθεια από ειδικούς του Harvard Medical School και της Mayo Clinic.
    Μελλοντικά, η Google θέλει να λανσάρει το χαρακτηριστικό και σε άλλες χώρες, προσθέτοντας νέες γλώσσες εκτός των Αγγλικών, αλλά και σε desktop browser.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  6. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Η ενασχόληση με τη μουσική συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους   
    Η ενασχόληση με τη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας σχετίζεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ που δημοσιεύεται στο περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry».
    Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 ενήλικες άνω των 40 ετών για να διερευνήσουν την επίδραση που έχει στην υγεία του εγκεφάλου το να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδάς σε μια χορωδία. Η ομάδα εξέτασε τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων και την έκθεση στη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, παράλληλα με τα αποτελέσματα των γνωστικών δοκιμών, για να διαπιστώσει αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια.
    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο, ιδίως με το πιάνο, συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία. Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος. Η έρευνα δείχνει ότι και το τραγούδι συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται και στους κοινωνικούς παράγοντες της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα.
    «Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία», επισημαίνει η Αν Κορμπέτ, καθηγήτρια Έρευνας για την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  7. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in ΣΦΕΕ: H εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback θα επιβαρύνει τα υπόλοιπα   
    Επιβάρυνση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ θα προκαλέσει στα υπόλοιπα φάρμακα η προστασία που παρέχεται στα πιο φθηνά σκευάσματα επισημαίνει ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας.
    Η επιστολή έχει ως εξής:
    «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο εξής θέμα:
    Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.
    Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.
    Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.
    Το σύνολο αυτών των «διευκολύνσεων» για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως «μη φθηνά».
    Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις.
    Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου».

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  8. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Η Bayer Ελλάς συμμετέχει, για ακόμα μια χρονιά, στη διοργάνωση του Innovation Greece 5.0   
    Η Bayer Ελλάς για 5η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στη  διοργάνωση του συνεδρίου «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι  φορείς που τη στηρίζουν». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26  Ιανουαρίου και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του EKEΦΕ Δημόκριτος και χαρτογράφησε την καινοτομία στην Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε βασικά  ερωτήματα σχετικά με την καινοτομία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, ενώ  επικεντρώθηκε και στην καίρια σημασία της συνεργασίας για την υλοποίηση  πρωτοποριακών πρωτοβουλιών.
    Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν 20 πάνελ συζήτησης και παρουσιάσεων με τη συμμετοχή 149  ομιλητών, σε 17 ώρες συνεδριών. Περισσότεροι από 550 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν, πέρα από τις συζητήσεις σε πάνελ και 5 ώρες διαδραστικών  workshops, πάνω σε σημαντικά θέματα για το ξεκίνημα και την εδραίωση μιας καινοτόμου  επιχείρησης.
    Η Bayer συμμετείχε ενεργά και σε δύο πάνελ που αφορούσαν στους τομείς της Υγείας και  της Αγροδιατροφής. Συγκεκριμένα, είχε παρουσία στο πάνελ με θέμα: «Ευκαιρίες  ανάπτυξης για Ερευνητικές Ομάδες και Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Υγεία», με  εκπροσώπους των health clusters HBio & EIT Health και άλλων σχετικών εταιρειών, καθώς και στο πάνελ με θέμα: «Προάγοντας την Καινοτομία στην Αγροδιατροφή» μαζί με τη  «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», το EIT Food, αλλά και άλλες εταιρείες του χώρου. Στις  αντίστοιχες συζητήσεις που διεξήχθησαν, αναδείχθηκαν οι τρέχουσες τάσεις στην Υγεία και  την Αγροδιατροφή, επισημαίνοντας τη σημασία της ενεργού συμμετοχής όλων των  εμπλεκόμενων φορέων για την επιτάχυνση της καινοτομίας, ενώ έγινε και παρουσίαση  σημαντικών δράσεων, που προάγουν την Καινοτομία.
    Ο κ. Θανάσης Κότσανης, Medical Director της Bayer Ελλάς & Medical Director του  Cluster Southern Mediterranean & Black Sea, που συμμετείχε στο πάνελ “Ευκαιρίες Ανάπτυξης για Ερευνητικές Ομάδες και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Υγεία”, ανέφερε: “Οι  νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν σήμερα σειρά από προκλήσεις, όπως η χρηματοδότηση, το απαιτητικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα. Για να  μετατραπούν αυτές οι προκλήσεις σε ευκαιρίες, απαιτείται στρατηγική προσέγγιση, καλή  συνεργασία με τον δημόσιο τομέα και επένδυση σε καινοτόμες λύσεις. Η Bayer, ως  πρωτοπόρος στον τομέα, συντονίζει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της υγείας των  ανθρώπων αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη του χώρου της υγείας και σε αυτό το πλαίσιο  εστιάζει και στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη διαμόρφωση των  κατάλληλων συνθηκών που προάγουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Μέσα  από τα πρωτοποριακά προγράμματα, που έχει δημιουργήσει και υλοποιεί, όπως το  HealthCare Accelerator και το Level-up|G4A, υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συντελούν στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος της υγείας, προσφέροντας λύσεις που προάγουν την  πρόληψη, τη θεραπεία αλλά και την ατομική φροντίδα, ενώ παράλληλα, με τη χρήση των  σύγχρονων τεχνολογιών και της βιοτεχνολογίας, επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη  νέων φαρμάκων και θεραπευτικών προσεγγίσεων. Παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας  «Υγεία και Τροφή για Όλους» συμβάλλοντας στην ευημερία της ανθρωπότητας και του  πλανήτη.”
    Επιπλέον, στο πάνελ με θέμα: Προάγοντας την Καινοτομία στην Αγροδιατροφή ο κ.  Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead, Crop Science, Bayer  Ελλάς, τοποθετήθηκε στο θέμα αναφέροντας: “Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε συνεχή  εξέλιξη, με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη γεωργία και την ψηφιακή τεχνολογία να  διαμορφώνουν τις σύγχρονες τάσεις. Είναι πλέον επιβεβλημένο ο κλάδος της  Αγροδιατροφής να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις υιοθετώντας καινοτόμες λύσεις που  θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα της παραγωγής. Η  Bayer Ελλάς, με την εμπειρία και τις καινοτόμες τεχνολογίες της, δεσμεύεται να υποστηρίξει  τον τομέα με προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την αειφορία. Σε αυτό το πλαίσιο, προάγουμε μία ολιστική προσέγγιση στον πρωτογενή τομέα και τη χρήση σύγχρονων  τεχνολογιών για τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με νέα ψηφιακά εργαλεία και  καινοτόμες λύσεις φυτοπροστασίας. Παράλληλα, ενισχύουμε την καινοτόμο  επιχειρηματικότητα και επενδύουμε σε κοινούς στόχους, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες  βιώσιμης ανάπτυξης και ενθαρρύνοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Η «χρυσή  συμβουλή» μας είναι η επένδυση στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και την υιοθέτηση  βιώσιμων πρακτικών, αλλά και κυρίως στην ενεργή συμμετοχή σε πλατφόρμες συνεργασίας με φορείς, παραγωγούς και κοινότητες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που  ωφελεί όλους.”
    Το συνέδριο είναι μία δράση του Smart Attica ΕDIH, που συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το EKEΦΕ Δημόκριτος, την Bayer Ελλάς, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το  Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Μetavallon και το Uni.fund.
    Η κ. Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και  Υπεύθυνη του προγράμματος Level-up|G4A, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του  συνεδρίου, που παράλληλα ήταν και η συντονίστρια στο σύγχρονο πάνελ Γυναίκες και  Ηγεσία, του συνεδρίου τόνισε για τη συμμετοχή αυτή της Bayer: «Στην Bayer έχουμε  στρατηγική δέσμευση να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που  συνεισφέρουν στην ευημερία της κοινωνίας μας. Αναγνωρίζουμε την ουσιαστική αξία της  συνεργασίας και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η  ενεργός συμμετοχή της Bayer Ελλάς στο συνέδριο, αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της  στρατηγικής μας για την προώθηση της καινοτομίας, ειδικότερα στους τομείς της Υγείας και  της Αγροδιατροφής. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα,  δεσμευόμενοι παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και αναγνωρίζοντας τη σημασία της  καινοτομίας για την επίτευξή της. Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας σε αυτή την  προσπάθεια και κυρίως όλους τους συμμετέχοντες για την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή  απόψεων και την αποδοτική συνεργασία και προσδοκούμε να συνεχίσουμε να ενώνουμε τις  δυνάμεις μας ώστε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις για ένα βιώσιμο,  καινοτόμο, και επιτυχημένο αύριο».

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  9. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Η άσκηση ωφελεί, ακόμη και με νέφος   
    Τα οφέλη για την υγεία από το περπάτημα και το ποδήλατο μέσα στην πόλη υπεραντισταθμίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν στην πόλη ο αέρας δεν είναι καθαρός, πάλι έχει νόημα κανείς να περπατά ή να κάνει ποδήλατο, διότι τελικά θα βγει ωφελημένος.
    Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο στην πόλη, φοβούμενοι ότι έτσι θα επιβαρύνουν την υγεία τους. Όμως η νέα μελέτη καθησυχάζει ότι δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, συνεπώς δεν πρέπει να προβάλλουν τους φόβους τους ως δικαιολογία για να πάρουν το λεωφορείο και το αυτοκίνητό τους ή να αράξουν στο καναπέ τους.
    Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Μάρκο Ταΐνιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής «Preventive Medicine», ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες, συγκρίνοντας τα υπέρ και τα κατά της σωματικής άσκησης, σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως.
    Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο γίνεται αρνητικό (δηλαδή τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά) για κάποιον που ζει σε μια πόλη με μέση ατμοσφαιρική ρύπανση, μόνο αν κάνει ποδήλατο πάνω από επτά ώρες τη μέρα ή περπατά πάνω από 16 ώρες.
    Αν όμως η ρύπανση του αέρα είναι πολύ μεγάλη σε μια πόλη -κάτι που συμβαίνει σε λίγες πόλεις του κόσμου- τότε οι αρνητικές συνέπειες του περπατήματος ή του ποδηλάτου ξεπερνούν τα οφέλη μετά την μισή ώρα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε πάνω από το 1% των πόλεων του πλανήτη.
    «Ακόμη και στο Δελχί, την πόλη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, δεκαπλάσια σε σχέση με τη ρύπανση του αέρα στο Λονδίνο, οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν ποδήλατο πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα, για να υπεραντισταθμίσουν οι κίνδυνοι τα οφέλη», δήλωσε ο Ταΐνιο.
    Η μέση ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις της Γης είναι 22 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ανάμεσα στις πιο μολυσμένες πόλεις είναι, εκτός από το Δελχί, το Καράτσι του Πακιστάν και η Ντόχα του Κατάρ. Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, καρκίνο και άνοια.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  10. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Πώς το κρύο νερό ενεργοποιεί το μεταβολισμό   
    Αν πίνετε αρκετό νερό πριν απο κάθε γεύμα, γυμνάζεστε και τρέφεστε υγιεινά, το σίγουρο είναι ότι θα δείτε τη ζυγαριά σας να φθίνει και το βάρος σας, σταδιακά να απομειώνεται. Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνει μελέτη σύμφωνα με την οποία όσοι έκαναν δίαιτα και κατανάλωναν μισό λίτρο νερό (500ml) ημερησίως - πριν όμως απο τα κύρια γεύματά τους, είδαν τη ζυγαριά να «κατεβαίνει».
    Για του λόγου το αληθές να πούμε ότι το ποσοστό των ατόμων που ακολούθησε τον συγκεκριμένο κανόνα, έφτασε σύμφωνα πάντα με τη μελέτη στο 44%- σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων. Εν συγκρίσει πάντα με εκείνους που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος και δεν κατανάλωναν τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού πριν απο τα κύρια γεύματα.  
    Να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν καταναλώνουμε το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός μας, καθημερινά, σε συνδυασμό με άσκηση και ένα καθόλα υγιεινό διατροφικό «μενού», σαφώς και θα δούμε το βάρος μας να μειώνεται σταδιακά.
     Ένα «χρυσό» διατροφικό «τρίπτυχο» θα λέγαμε για όλους όσοι προσπαθούν να δουν τα κιλά τους να «χάνονται» καθότι ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι συνήθως.  
    Σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε, αν κι εφόσον μπορούμε, το νερό κρύο. Κι αυτό γιατί ο οργανισμός μας πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), προκειμένου να το θερμάνει. Εκτός αυτού σε δυο επιμέρους μελέτες γίνεται λόγος ότι η καταναλώση μισού λίτρου νερού, βοηθά έτσι ώστε να ενισχυθεί ο μεταβολισμός σε ποσοστό 24 με 30% με τη διαφορά όμως ότι αυτό θα έχει προσωρινό αποτέλεσμα. Αντίθετα η κατανάλωση της ιδανικής ποσότητας νερού, πριν απο τα κύρια γεύματα, θα μας δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  11. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Καρκίνος Ωοθηκών: Σημαντική αύξηση επιβίωσης με τις νεότερες θεραπείες   
    Η θεραπεία τoυ καρκίνου ωοθηκών στα αρχικά στάδια είναι χειρουργική με ολική υστερεκτομή μετά εξαρτημάτων, διερεύνηση όλης της κοιλίας, επιπλεκτομή, λεμφαδενεκτομή και κυτταρολογική εξέταση ασκιτικού υγρού. Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά το χειρουργείο ενδείκνυται η επικουρική θεραπεία με συνδυασμό πακλιταξέλης και καρβοπλατίνης.
    Ωστόσο, εάν η νόσος δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθεί πλήρως από την αρχή, πλέον είναι δυνατή η εισαγωγική χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα και η χειρουργική αντιμετώπιση σε δεύτερο χρόνο με παρόμοια αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης όπως έχει φανεί από μελέτες (CHORUS trial, EORTC 55971). Συνεπώς, ασθενείς σταδίου III-IV που δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν μέγιστη κυτταρομείωση κατά το πρωτογενές χειρουργείο υποβάλλονται σε τρεις κύκλους εισαγωγικής χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα και εν συνεχεία σε ενδιάμεση κυτταρομείωση (interval debulking).
    Πλέον, μία σύγχρονη τεχνική που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι η τεχνική HIPEC (Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy – διεγχειρητική υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία) για την αποστείρωση της κοιλιάς από περιτοναϊκές εμφυτεύσεις μη ορατές με γυμνό μάτι. Κατά την τεχνική αυτή χορηγείται χημειοθεραπευτικό φάρμακο στην κοιλιά σε υψηλές θερμοκρασίες (42-43 βαθμοί Κελσίου) για διάρκεια 30-90 λεπτών αφού προηγουμένως έχει αφαιρεθεί όλη η μακροσκοπικά ορατή νόσος.
    Η τεχνική αυτή διενεργείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς και σε εξειδικευμένα κέντρα. Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, η HIPEC έχει ένδειξη σε ασθενείς που έχουν λάβει εισαγωγική χημειοθεραπεία και υποβάλλονται σε ενδιάμεση κυτταρομείωση (IDS) ενώ διερευνάται και ο ρόλος της στη δεύτερη χειρουργική επέμβαση κατά την πρώτη υποτροπή. Νέες θεραπευτικές εξελίξεις αποτελεί η θεραπεία με αναστολείς των PARP πρωτεϊνών που έχουν μέγιστο όφελος στους ασθενείς με μεταλλάξεις στα BRCA γονίδια και με έλλειψη στο σύστημα επιδιόρθωσης βλαβών του DΝA, τον ομόλογο ανασυνδυασμό (homologous recombination, HR).
    Είναι πλέον γνωστό πως μία στις δύο γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών παρουσιάζουν ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού ενώ μία στις τέσσερεις γυναίκες θα φέρει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2 είτε κληρονομική είτε επίκτητη. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης γραμμής χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα ενδείκνυται η χορήγηση θεραπείας συντήρησης με τους PARP αναστολείς Niraparib και Olaparib σε ασθενείς με προχωρημένο (σταδίου FIGO III και IV) υψηλού βαθμού κακοήθειας επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών.
    Με βάση την μελέτη PAOLA-1, η θεραπεία συντήρησης με Olaparib σε συνδυασμό με αντιαγγειογενετική θεραπεία με bevacizumab έχει έγκριση ως θεραπεία συντήρησης μετά την πρώτη γραμμής θεραπείας σε ασθενείς με ανεπάρκεια του ομόλογου ανασυνδυασμού (Homologous Recombination Deficiency) είτε ως αποτέλεσμα μετάλλαξης BRCA1/2 είτε ως αποτέλεσμα γενωμικής αστάθειας. Σε ασθενείς που φέρουν BRCA1/2 μετάλλαξη η θεραπεία συντήρησης με Olaparib έχει έγκριση ως μονοθεραπεία μετά το πέρας της πρώτης γραμμής θεραπείας με βάση την πλατίνα με βάση τη μελέτη SOLO-1.
    Η θεραπεία συντήρησης με Niraparib έχει έγκριση σε όλες τις ασθενείς σταδίου FIGO III/IV ανεξαρτήτως ανεπάρκειας του ομόλογου ανασυνδυασμού με βάση τη μελέτη PRIMA που έδειξε όφελος στο συνολικό πληθυσμό. Τέλος, μία νέα εξέλιξη στον καρκίνο ωοθηκών αποτελεί ένα νέο φάρμακο το mirvetuximab soravtansine, που αποτελεί ένα σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου (ADC) που στοχεύει έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.
    Το φάρμακο αυτό στοχεύει τον υποδοχέα του φολικού οξέος α (Folate receptor alpha, FRα) που αξιολογείται με ειδικό τεστ εγκεκριμένο από τον FDA. Με βάση τη μελέτη Study 0417 το mirvetuximab soravtansine έλαβε επιταχυνόμενη έγκριση σε ασθενείς με πλατινοανθεκτική υποτροπή της νόσου και θετική έκφραση του υποδοχέα FRα.
    Το ποσοστό ανταπόκρισης στους ασθενείς αυτούς ήταν 31.7% ενώ η μέση διάρκεια ανταπόκρισης ήταν 6.9 μήνες. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαίωσε και η μελέτη MIRASOL που έδειξε όφελος τόσο ως προς το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου όσο και ως προς τη συνολική επιβίωση στους ασθενείς αυτούς έναντι της χημειοθεραπείας.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  12. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Οι κοινωνικοί στόχοι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2024   
    Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και δείπνο πραγματοποίησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο St George Lecabettus. Εκεί, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΕ, Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Γ. Κοχιαδάκη και των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας, οι προσκεκλημένοι από την Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση και την Καρδιολογική Κοινότητα είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν για το νέο έτος και να αλληλοεπιδράσουν σε ένα όμορφο και εγκάρδιο κλίμα.
    Στο σύντομο χαιρετισμό που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, προέβη συνοπτικά σε μια καταγραφή των στόχων και πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν το 2023 και αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του 2024.
    Συγκεκριμένα, ανέφερε τα σύγχρονα και επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικούς και ειδικευομένους στο Αμφιθέατρο της ΕΚΕ, τα οποία θα διευρυνθούν το 2024, τα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο της ΕΚΕ, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο ανάδειξε την Καμπάνια για τον Αιφνίδιο Καρδιακό Θάνατο, που θα συνεχιστεί και το 2024 σε συνεργασία με την Πολιτεία, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να γνωρίζει ΚΑΡΠΑ σε συνδυασμό με επέκταση του δικτύου εξωτερικών απινιδωτών σε όλη τη χώρα.
    Ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία των επιστημονικών συναντήσεων και εκτός Αττικής-Θεσσαλονίκης, με την πραγματοποίηση των Περιφερειακών Καρδιολογικών Συνεδρίων που έχουν τον διττό στόχο, αφενός να εκπαιδεύσουν και να μεταφέρουν επίκαιρη γνώση στους ιατρούς της περιφέρειας, αφετέρου να ενημερώσουν το κοινό για τους παράγοντες κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και την υγεία της καρδιάς, κάτι που θα συνεχιστεί εκτεταμένα και το 2024.
    Εκτός του Προέδρου κ. Κοχιαδάκη παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κ. Τούτουζας, ο τέως Πρόεδρος κ. Κανακάκης, ο ταμίας κ. Ν. Καυκάς, τα μέλη του Δ.Σ. κα Α. Μαυρογιάννη, κ. Κ. Παπαδόπουλος, Ν. Πατσουράκος, Α. Στεφανίδης και ο εκπρόσωπος των ειδικευομένων κ. Γ. Καχριμανίδης.
    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Γ. Σιάσος, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Καθηγητής κ. Μπούμπας, ο Καθηγητής κ. Κ. Τσιούφης, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, πρώην Πρόεδρος ΕΚΕ, οι Καθηγητές κ.κ., Φιλιππάτος, Μπ. Βλαχόπουλος, ο Αν. Καθηγητής, Α. Τρίκας και ο κ. Δ. Τούσουλης, οι πρώην πρόεδροι της ΕΚΕ, κ.κ. Παπαστεριάδης, Καλλικάζαρος και Φούσας και Διευθυντές Καρδιολογικών Κλινικών Νοσοκομείων της Αττικής.
    Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, καθώς παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σενετάκης, οι βουλευτές κ.κ. Λιβανός, Γκολιδάκης και Γιόγιακας και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Ασκητής.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  13. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Ορισμένες περίεργες οπτικές διαταραχές προαναγγέλλουν τη νόσο Αλτσχάιμερ   
    Μια μελέτη βρήκε ότι περίπου στο 10% των πασχόντων με Αλτσχάιμερ εμφανίζονται περίεργες οπτικές διαταραχές, και όταν αυτό συμβαίνει, σηματοδοτεί σχεδόν πάντα την επικείμενη άφιξη της νόσου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology.
    Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οπίσθια φλοιώδης ατροφία και περιλαμβάνει την ξαφνική δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με την όραση -για παράδειγμα, στη γραφή, στην κρίση αν ένα αντικείμενο κινείται ή είναι ακίνητο ή στο εύκολο μάζεμα ενός αντικειμένου που έπεσε. Καθημερινές εργασίες όπως αυτές, γίνονται δύσκολες παρά το γεγονός ότι η οφθαλμολογική εξέταση ενός ατόμου είναι φυσιολογική.
    «Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την οπίσθια ατροφία, ώστε να μπορεί να επισημαίνεται ως παράγοντας κινδύνου από τους κλινικούς γιατρούς», δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης Marianne Chapleau, από το τμήμα νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
    «Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον οπτομέτρη τους όταν αρχίζουν να εμφανίζουν οφθαλμολογικά συμπτώματα και μπορεί να παραπέμπονται σε οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί επίσης να μην αναγνωρίζει την οπίσθια ατροφία ως παράγοντα κινδύνου. Χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία στις κλινικές ρυθμίσεις για να εντοπίζουμε αυτούς τους ασθενείς νωρίς και να τους παρέχουμε θεραπεία».
    Για να καθορίσει σε ποιο βαθμό μπορεί η οπίσθια φλοιώδης ατροφία να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για την άνοια, η ομάδα της Chapleau ανέλυσε δεδομένα για περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε 36 τοποθεσίες σε 16 χώρες. Η οπίσθια φλοιώδης ατροφία έτεινε να εμφανίζεται σε αρκετά νεαρή ηλικία – 59 ετών, κατά μέσο όρο.
    Οι ασθενείς με οπίσθια φλοιώδη ατροφία απέτυχαν να αντιγράψουν με ακρίβεια απλά διαγράμματα, δυσκολεύονταν να εκτιμήσουν τη θέση ενός αντικειμένου ή να αντιληφθούν οπτικά περισσότερα από ένα αντικείμενα ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι μαθηματικές και αναγνωστικές δεξιότητες άρχισαν επίσης να φθίνουν.
    Στο 94% των περιπτώσεων, τα άτομα που παρουσίασαν ατροφία, συνέχισαν να αναπτύσσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το υπόλοιπο 6% ανέπτυξαν άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια με σωμάτια Lewy ή η μετωποκροταφική άνοια.
    Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η οπίσθια φλοιώδης ατροφία αποτελεί πολύ πιο αξιόπιστο δείκτη πρόγνωσης από συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης: Μόνο το 70% των ατόμων με μειωμένη μνήμη αναπτύσσουν άνοια, είπαν.
    Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα γνωστικό πρόβλημα όταν προσβάλλονται για πρώτη φορά από ατροφία, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, γίνονται εμφανή ήπια έως μέτρια ελλείμματα στη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, τη συμπεριφορά και την ομιλία και τη γλώσσα.
    Ο Renaud La Joie, από το Τμήμα Νευρολογίας και το Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης του πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πιστεύει ότι επειδή η οπίσθια φλοιώδης ατροφία εμφανίζεται συνήθως χρόνια πριν από την άνοια, θα μπορούσε να υποδεικνύει ασθενείς που θα βοηθηθούν από τα πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
    Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα στοχεύουν την tau, μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.
    «Οι ασθενείς με ατροφία έχουν αυξημένη παθολογία tau στα οπίσθια τμήματα του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία οπτικοχωρικών πληροφοριών, σε σύγκριση με εκείνους που παρουσιάζουν άλλες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί να τους καθιστά καταλληλότερους για θεραπείες κατά της tau», εξήγησε.
    «Είναι ζωτικής σημασίας οι γιατροί να μάθουν να αναγνωρίζουν το σύνδρομο, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τη σωστή διάγνωση, συμβουλευτική και φροντίδα. Από επιστημονικής άποψης, πρέπει πραγματικά να κατανοήσουμε γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ στοχεύει ειδικά τις οπτικές και όχι τις μνημονικές περιοχές του εγκεφάλου. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το 60% των ασθενών ήταν γυναίκες», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Gil Rabinovici, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  14. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Οι δότες οργάνων έχουν διπλασιαστεί σε μία 3ετία στην Ελλάδα   
    Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία. Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς.
    Εκατοντάδες ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μέσα στο Εθνικό Δίκτυο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, εργάστηκαν άοκνα για να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές επιχειρήσεις του συστήματος υγείας μας, που είναι η δωρεά οργάνων από αποβιώσαντα δότη. Άξια αναφοράς είναι η προσφορά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας, από όπου ξεκινάει η δωρεά, ενώ ανάμεσά τους διακρίνονται οι ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν» (16 δότες), του ΠΓΝ Πατρών (8 δότες), που ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» (7 δότες), ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΓΝΝΘ «Σωτηρία», ΠΓΝ Ιωαννίνων (από 6 δότες), ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» (5 δότες). Οι παραπάνω δότες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση 138 μεταμοσχεύσεων νεφρού στα ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΠΓΝ Πατρών και ΠΓΝ Ιωαννίνων, 40 μεταμοσχεύσεων ήπατος στα ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και ΓΝΑ «Λαϊκό» και 14 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
    Ειδικά οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, ως νεοσύστατο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, που ξεκίνησε το 2020, δείχνουν μια ικανοποιητική δυναμική με πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Παράλληλα, ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού σημειώθηκε το 2023. 101 ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, προχώρησαν σε δωρεά νεφρού χωρίς προβλήματα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ισχυρών ανθρώπινων δεσμών, που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, αλλά και τη μεγάλη ασφάλεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης για τον δότη.
    Η πλειονότητα των επεμβάσεων αυτών πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων νεφρού του ΓΝΑ «Λαϊκό» (73 μεταμοσχεύσεις), ενώ ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και στις άλλες εγχώριες Μονάδες Μεταμοσχεύσεων νεφρού. Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) από μη συγγενή δότη, η ανοδική πορεία που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, συνεχίζεται σταθερά, προσφέροντας όλο και περισσότερες ελπίδες σωτηρίας στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα.
    Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 141 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (Α.Α.Κ.) σε ασθενείς στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Πέραν του ευτυχούς γεγονότος της εύρεσης συμβατού δότη για τους ασθενείς αυτούς, είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα 30% των μοσχευμάτων προέρχονται από Έλληνες εθελοντές δότες. Επιπρόσθετα, Έλληνες εθελοντές δότες πρόσφεραν ζωή και σε πάνω από 80 συμβατούς ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. Επισφραγίζεται έτσι επάξια η συμμετοχή της χώρας μας στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών και στο διεθνές σύστημα συνεργασίας για την ανταλλαγή Α.Α.Κ., αναδεικνύοντας τον μεγάλο βαθμό της έμπρακτης ευαισθητοποίησης του ελληνικού πληθυσμού όπως και το πολύτιμο εθνικό έργο των Κέντρων Δοτών.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  15. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in «Υπερτροφή» το κάρδαμο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη   
    Μια νέα μελέτη από την Texas A&M AgriLife Research αποκάλυψε μια σειρά από οφέλη για την υγεία και τη διατροφή από την κατανάλωση κάρδαμου, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης όρεξης, της απώλειας λίπους και της μείωσης της φλεγμονής, καθιστώντας το μπαχαρικό «υπερτροφή».
    Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Luis Cisneros-Zevallos, καθηγητής φυτοκομίας και επιστήμης τροφίμων, είπε η έρευνα της Texas A&M AgriLife Research δείχνει ότι το κάρδαμο θα μπορούσε να είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ότι η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του άπαχου σωματικού βάρους και στη μείωση του λίπους.
    «Το ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή Cisneros-Zevallos ανακαλύπτει τη θεμελιώδη βάση του τρόπου με τον οποίο οι διάφορες καλλιέργειες κηπευτικών επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Amit Dhingra, επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Οπωροκηπευτικών. «Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται άμεσα με το επίκεντρο της βιωσιμότητας, της ευεξίας και της επισιτιστικής ασφάλειας του τμήματός μας».
    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.
    Το κάρδαμο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό σε πολλά μέρη του κόσμου και τα ευρήματα της μελέτης θα διευρύνουν τη δημοτικότητά του. Το μπαχαρικό έχει μια ζεστή φυτική γεύση και ένα άρωμα που συνδυάζει ευκάλυπτο, μέντα και πιπέρι.
    «Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό ελάχιστα γνωστό στις ΗΠΑ αλλά πολύ διαδεδομένο σε άλλα μέρη του κόσμου», είπε ο Cisneros-Zevallos. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι αυτό το μικρό μπαχαρικό μπορεί να κάψει θερμίδες και να διατηρήσει το σωματικό βάρος ενώ αυξάνει την όρεξη και την κατανάλωση φαγητού».
    Οι μελέτες διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας δείγματα ζώντων ζώων και εφαρμόστηκαν διάφορες δόσεις σπόρων κάρδαμου σε μια κανονική διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάρδαμο αυξάνει την όρεξη αλλά επίσης αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και τη μείωση της μάζας του λίπους, είπε ο Cisneros-Zevallos.
    Η μελέτη παρείχε επίσης εκτιμώμενες δοσολογίες για τον άνθρωπο -τουλάχιστον 77 χιλιοστόγραμμα βιοδραστικού κάρδαμου για έναν ενήλικα περίπου 60 κιλών. Ανέφερε ότι αυτή η ευεργετική δόση μπορεί να ληφθεί με την κατανάλωση τουλάχιστον 8 έως 10 λοβών κάρδαμου κάθε μέρα.
    Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το κάρδαμο ρυθμίζει τα νευρικά κυκλώματα που ρυθμίζουν τη λιπόλυση του λιπώδους ιστού και τον οξειδωτικό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων στο ήπαρ και τους σκελετικούς μύες.
    Ο Cisneros-Zevallos είπε ότι άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνά του δείχνει ότι το κάρδαμο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  16. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in Κάντε το τεστ του 1' και δείτε αν σας λείπει ύπνος!   
    Αν δεν κοιμάστε αρκετά ή αν η ποιότητα του ύπνου σας είναι χαμηλή και δεν αναζωογονήστε αρκετά όταν κοιμάστε, τότε δημιουργείτε έξτρα προβλήματα στην υγεία σας και ίσως να μην το καταλαβαίνετε.
    Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να είναι:
     
    -Μειωμένη απόδοση και αυτοσυγκέντρωση
     
    -Εξασθένηση μνήμης
     
    -Αυξημένα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
     
    -Κακή ποιότητα ζωής
     
    -Εργατικά ατυχήματα
     
    -Μειωμένη οδηγική ικανότητα
     
    Με το ακόλουθο τεστ, μπορείτε να μάθετε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, αν σας λείπει ύπνος!
     
    Είναι ένα οπτικό τεστ που σχεδίασε ο Richard Wiseman, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire και συγγραφέας του βιβλίου "Night School: Wake Up to the Power of Sleep".
     
    Το τεστ βασίζεται στην ικανότητά σας να εντοπίσετε τις στιγμιαίες αλλαγές που θα γίνουν σε μία εικόνα που θα δείτε στο βίντεο. Αν δεν προσέξετε καμία αλλαγή, τότε σίγουρα ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ύπνο.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  17. Thanks
    SPARK reacted to AETOS™ in Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών του ήπατος   
    Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε ζωικά μοντέλα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolism, η αερόβια άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της πιο κοινής ηπατικής νόσου παγκοσμίως: επηρεάζει σχεδόν το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού.
    Η μελέτη ανοίγει δρόμους για τον εντοπισμό αυτής της διαδικασίας στους ασθενείς και ως εκ τούτου τον σχεδιασμό νέων στρατηγικών για την πρόληψη της εξέλιξής της. Υπογράφεται από την καθηγήτρια María Isabel Heràndez-Alvarez, από τη Σχολή Βιοϊολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, σε συνεργασία με τον Rodrigo Tronco, από το Πανεπιστήμιο της Χιλής.
    «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι η αερόβια άσκηση, δηλαδή η μέτρια σωματική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου, βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών επειδή μειώνει το μέγεθος των σταγονιδίων λιπιδίων και επομένως τη σοβαρότητα της νόσου», είπαν οι συγγραφείς.
    «Ως εκ τούτου, οι ενεργειακές απαιτήσεις που προκαλούνται από την άσκηση καθορίζουν τις ρυθμισμένες αλλαγές στις φυσικές και λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των σταγονιδίων λίπους και των μιτοχονδρίων -των κυτταρικών οργανιδίων που παρέχουν ενέργεια για το μεταβολισμό».
    Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να λάβει χώρα σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό μιτοχονδρίων που είναι γνωστά ως περισταγονιδιακών  μιτοχονδρίων (PDM: peridroplet mitochondria). «Υπάρχει υψηλότερη οξείδωση των λιπιδίων σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό των μιτοχονδρίων, μια διαδικασία που βοηθά στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου».
    «Η αλληλεπίδραση μεταξύ των σταγονιδίων λιπιδίων (LD) και των μιτοχονδρίων είναι λειτουργικά σημαντική για την ομοιόσταση του μεταβολισμού του λίπους. Η άσκηση βελτιώνει τη λιπώδη νόσο του ήπατος, αλλά μέχρι σήμερα, ήταν άγνωστο εάν η ασθένεια είχε άμεσο αντίκτυπο στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ηπατικών LD και των μιτοχονδρίων», σημειώνει η María Isabel Hernàndez-Alvarez, μεταδιδακτορική ερευνήτρια.
    Η μελέτη τονίζει ότι η μιτοφουσίνη 2 (Mfn-2) -μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων- παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τροποποιεί την επικοινωνία μεταξύ των σταγονιδίων λιπιδίων και του συγκεκριμένου πληθυσμού των μιτοχονδρίων.
    «Βρήκαμε μια μείωση στην περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα στις ηπατικές μιτοχονδριακές μεμβράνες ζώων που είχαν κάνει φυσική δραστηριότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι η ρευστότητα της μεμβράνης αυξάνεται στα μιτοχόνδρια», σημειώνει η ερευνήτρια.
    «Στην περίπτωση των ποντικών χωρίς το γονίδιο Mfn-2, που εκτέθηκαν σε φυσική δραστηριότητα, δεν παρατηρήσαμε αλλαγές στον κορεσμό και στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρωτεΐνη Mfn-2 συμμετέχει στη ρύθμιση της σύνθεση των λιπαρών οξέων των μιτοχονδριακών μεμβρανών ως απόκριση στην άσκηση».

    Πηγή:  NeaDiatrofis

  18. Like
    SPARK reacted to AETOS™ in "Σβήστε" τις ρυτίδες με κόκκινο κρασί!   
    Οι πολυφαινόλες, που προστατεύουν το δέρμα από την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τα εγκαύματα, είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα του σταφυλιού. Δηλαδή της πρώτης ύλης που παρασκευάζεται το κρασί!
    Υλικά
    - 1/2 φλιτζάνι του καφέ κόκκινο κρασί
    - 1/2 φλιτζάνι του καφέ κακάο
    - 1 ασπράδι αυγό
    - 21 γρ. αποξηραμένο τσάι
    Οδηγίες
    Πάρτε το ασπράδι του αυγού και χτυπήστε το πολύ καλά μέχρι να γίνει μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα πολύ καλά. Στη συνέχεια ενώστε τα δύο μείγματα και ανακατέψτε απαλά με ένα κουτάλι. Η μάσκα σας είναι έτοιμη.
    Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο και τον λαιμό σας αφήνοντας τη να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τη με χλιαρό νερό κι έπειτα κρύο. Πρόκειται για μια μάσκα με πολύ καλά αποτελέσματα που μπορείτε να κάνετε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

    Πηγή:  NeaDiatrofis

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...