Jump to content
Sign in to follow this  
AEGEAN™

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο ΟΛΘ

Recommended Posts

96185bd470544c3c850cc3bfc4a613c2.jpg

hellen10.jpg

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, το μεγάλο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να υλοποιήσει το καινοτόμο σχεδιασμό του για την αναβάθμισή του: ταυτόχρονη εξυπηρέτηση μεγάλων πλοίων συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου, 11 γερανογέφυρες, blockchain, ψηφιακά ραντεβού για τα φορτηγά και "έξυπνα" εμπορευματοκιβώτια είναι μερικά από αυτά. 

Έργα σε εξέλιξη

Η πρόσφατη παραλαβή δύο νέων  γερανογέφυρών τύπου STS, στο λιμάνι λειτουργούν έξι γερανογέφυρες -εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε στάδιο αναβάθμισης- δίνει νέες δυνατότητες. Πλοία τύπου "New Panamax", με δυνατότητα μεταφοράς 10.000 έως και 14.000 TEUs, θα μπορούν να εξυπηρετούν απευθείας, από τις αρχές Ιουλίου, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χάρη στις δύο νέες γερανογέφυρες τύπου STS ("Ship-To-Shore", από το πλοίο στην ακτή), οι οποίες αυξάνουν την ταχύτητα εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων κατά 40%. Με τις δύο νέες γερανογέφυρες, ύψους επένδυσης 15,7 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση νέων γραμμών στη Θεσσαλονίκη και την εξυπηρέτηση πλοίων "mainliners", που συνδέουν την Ασία με τη Θεσσαλονίκη και την ενδοχώρα των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης της 6ης προβλήτας (κάτι που αναμένεται να γίνει το 2024), το λιμάνι θα μπορεί να υποδέχεται και τα λεγόμενα "motherships" (μεγάλα πλοία κορμού, με δυνατότητα μεταφοράς άνω των 14.000 TEUs) εκτός από τα "feeders" (πλοία τροφοδοσίας, μεσαίου μεγέθους

Το 2024 αναμένεται να είναι χρονιά ορόσημο για τον ΟΛΘ, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για το βύθισμα στην προβλήτα 6  που θα είναι πλέον 17,7 μέτρα μετά την επέκτασή της. Έτσι η δυνατότητα εξυπηρέτησης αναβαθμίζεται και θα μπορεί ταυτόχρονα  φορτώνεται και ξεφορτώνεται ένα Ultra Large Container Vessel και δύο πλοία τροφοδοσίας, με μέγιστο συνολικό μήκος 1.080 μέτρων.

Στην προβλήτα θα υπάρχουν επίσης το 2030, με βάση τον σχεδιασμό, συνολικά 11 γερανογέφυρες τύπου STS, μία ανά 100 μέτρα, ενώ νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων, και η κατασκευή πρόσθετου εμβαδού στην "πλατεία” του ΣΕΜΠΟ, με πλάτος 306,5 μέτρων.

Στην προβλήτα 6 του ΟΛΘ το μέλλον προβλέπει ταυτόχρονα τρία πλοία. Το ένα από τα τρία containers, με μήκος περίπου 400 μέτρων, ανήκει στην κατηγορία των Ultra Large Container Vessels (ULCV), για τα οποία οι παραγγελίες των ναυτιλιακών παγκοσμίως πληθαίνουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα ναυπηγεία της Ασίας. Μεταφέρει πάνω από 21.000 TEUs,, ενώ τα άλλα δύο πλοία είναι "feeders" (πλοία τροφοδοσίας, μεσαίου μεγέθους), τύπου "New Panamax", με μήκος γύρω στα 350 μέτρα έκαστο, καθένα από τα οποία μεταφέρει πάνω από 12.000 TEUs. Συνολικά το μήκος των πλοίων ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο, ενώ η κίνηση εργαζομένων οχημάτων δίπλα τους δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά εικόνα του ΟΛΘ. Πλέον ένα σημαντικό κομμάτι τροφοδοσίας των Βαλκανίων και της Ευρώπης, έχει ως ευρωπαϊκή αφετηρία την Θεσσαλονίκη. 

Blockchain, ψηφιακά ραντεβού για τα φορτηγά και "έξυπνα" εμπορευματοκιβώτια

Άλματα στην ψηφιοποίησή συγκεκριμένα στο blockchain και σε τεχνολογίες όπως τα συστήματα TOS (Λειτουργικά Συστήματα Τερματικών Σταθμών), TAS (Συστήματα Προγραμματισμένης Διέλευσης για Φορτηγά), EDI Solutions (διασύνδεσης με συστήματα των εταιριών-συνεργατών) και Intermodal e-services (διατροπικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών) καταγράφονται από τα τέλη του 2021 και συνεχίζουν. 

Ο ΟΛΘ έγινε μέρος της ψηφιακής πλατφόρμας εφοδιαστικής "TradeLens", που υποστηρίζεται από πέντε εκ των έξι μεγαλύτερων εταιρειών θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως.  Σε σύντομο διάστημα ετοιμάζονται να τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα ψηφιακά συστήματα, περιορίζοντας δραστικά τις καθυστερήσεις στη διακίνηση και αυξάνοντας σημαντικά τις ταχύτητες.  Το καλοκαίρι η είσοδος των φορτηγών στο λιμάνι θα γίνεται με ψηφιακό ραντεβού ( ΤΑS). Eκτιμάται ότι θα περιορίσει στο ένα τρίτο τον χρόνο αναμονής για τα βαρέα οχήματα που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, μειώνοντας δραστικά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από το "σημειωτόν" των φορτηγών και το άναμμα-σβήσιμο των κινητήρων τους.


hellen11.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...