Jump to content
Sign in to follow this  
AETOS™

Αντί για θερμίδες σκεφτείτε το επίπεδο επεξεργασίας των τροφίμων

Recommended Posts

epexergasmena1-782x435.jpg

hellen10.png

Η επιστημονική συναίνεση βασίζεται σε μια σαφή σύσταση: Για να βελτιώσουμε την υγεία, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά τη διατροφή μας σε σχέση με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αντί να εστιάσετε σε θερμίδες ή μακροθρεπτικά συστατικά, σκεφτείτε ότι το φαγητό που τρώτε έχει τροποποιηθεί φυσικά και χημικά, λέει η Alexandra DiFeliceantonio, επίκουρη καθηγήτρια και νευροεπιστήμονας στο Fralin Biomedical Research Institute στο Virginia Tech και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου για την Έρευνα Συμπεριφορών Υγείας του ερευνητικού ινστιτούτου.

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει ένα αυξανόμενο μέρος της διατροφής καθώς οι κατασκευαστές εργάζονται για να παράγουν φθηνά, βολικά τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής. «Δεδομένου του πόσο διαδεδομένα είναι αυτά τα τρόφιμα -αποτελούν το 58% των θερμίδων που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες- υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο DiFeliceantonio.

«Αν προσπαθείς να κόψεις το ποτό, δεν πηγαίνεις στο μπαρ. Αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως», λέει ο DiFeliceantonio. Η διαφήμιση τροφίμων, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, η γραμμή ταμείου στο παντοπωλείο, ακόμη και τα μπισκότα που βλέπουμε στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ, κάνουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Η πρόκληση είναι να ορίσουμε ποια τρόφιμα έχουν τις περισσότερες δυνατότητες εθισμού και γιατί, και να καθορίσουμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε καλύτερα το σύγχρονο διατροφικό περιβάλλον».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται φυτικών ινών. Περιλαμβάνουν σημαντική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης, αλατιού και λίπους. Και οι διατροφικές τους ετικέτες περιλαμβάνουν μια μακρά λίστα με συχνά μη αναγνωρίσιμα συστατικά.

Όταν σκέφτονται τις επιλογές τροφίμων, οι άνθρωποι συχνά εστιάζουν στις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά. Αλλά για άτομα όλων των μεγεθών και επιπέδων δραστηριότητας, μια δίαιτα υψηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με διαβήτη, καρκίνο και θνησιμότητα από κάθε αιτία. «Τρώμε πράγματα που μας πληγώνουν», λέει ο DiFeliceantonio.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μοιράζονται τις εθιστικές ιδιότητες του καπνού και άλλων ουσιών, λέει η DiFeliceantonio. «Ορισμένοι τύποι τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλο των ανθρώπων με τρόπο που μπορεί να είναι παρόμοιος με τα ναρκωτικά. Έχουν κατασκευαστεί για να είναι νόστιμα». Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν έντονη λαχτάρα, λιγότερο έλεγχο της πρόσληψης, συμπτώματα στέρησης και συνεχή χρήση παρά τις αρνητικές συνέπειες.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...