Το ‘73 η δισκογραφική COLUMBIA διοργάνωσε ένα διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων σε συνεργασία με το περιοδικό ΦΑΝΤΑΖΙΟ. Βραβείο για τα 13 που θα προκρίνονταν στην τελική φάση θα ήταν συμμετοχή σ’ ένα LP που θα εξέδιδε η COLUMBIA και εμφάνιση στην τηλεόραση. Το LP πήρε τον τίτλο «Pop Festival ’73» και συμμετείχαν ονόματα που ανέδειξαν σημαντικούς καλλιτέχνες στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Στους ΣΚΟΡΠΙΟΣ έκανε την πρώτη παρουσία του ο γνωστός keyboard-ίστας Γιάννης Γιοκαρίνης. Το τραγούδι τους ήταν απ’ τα καλύτερα του δίσκου. Στους LIVE έπαιζε ο Κώστας Μπίγαλης που είχε γράψει μουσική και στίχους στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ απετέλεσαν τη μουσική αφετηρία του Μιχάλη Ρακιντζή. Απ’ τα καλύτερα τραγούδια του LP ήταν σίγουρα και το «Τι μπορείς να κάνεις στη ζωή σου» των ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και σε single.
Υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης ήταν ο Κώστας Γιαννίκος, ο γνωστός μελλοντικός μουσικός εταιριάρχης και τηλεοπτικός επιχειρηματίας.
Στους Nirvana, συμμετείχε ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ο μετέπειτα ηγέτης των Σπυριδούλα, παρέα με τον Δημήτρη Κατσαρό που πολύ αργότερα συμμετείχε στους …Ζιγκ Ζαγκ.
Στους Πεταλούδα, των οποίων το τραγούδι ήταν από τα πλέον αξιόλογα, προσέξτε την ιδιάζουσα φωνή του Χρήστου Κουλουμπή, ενός ικανότατου κιθαρίστα και τραγουδιστή, που είχε την τύχη πολλών άλλων ταλαντούχων δημιουργών. Αργότερα κυκλοφόρησε ένα σπάνιο 45άρι, ενώ συμμετείχε και στο «Σε άλλους κόσμους» του Ηρακλή.
Οι Sweetness, ήταν αμιγώς γυναικείο σχήμα, χίππικης τεχνοτροπίας με μπροστάρισσα την Ολυμπία Φιλίππου, συνεπικουρούμενη από τουλάχιστον μία από τις αδελφές της.
Στους Σκορπιός, συμμετείχε ακόμη ο Γιάννης Χατζησόγλου, αργότερα βασικό μέλος των 2002 GR.
Στους Θαρσείν Χρει, όχι όμως στον παρόντα δίσκο, συμμετείχε ο Δημήτρης Δημητράκας, με έντονη παρουσία στο χώρο (TVC, Schmeterling, Panx Romana κλπ, αλλά και στους αξιοδάκρυτους Ριφιφί). Το συγκρότημα παρέμεινε αδισκογράφητο, ώσπου αίφνης, πριν από καιρό, κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικής αισθητικής δίσκος (με διπλό εξώφυλλο, πολύχρωμο βινύλιο, πόστερ κλπ) με τις αυθεντικές τους ηχογραφήσεις, της τότε εποχής.
Ομοειδής περίπτωση και οι Κάστορες. Αν και το τραγούδι τους ήταν υψηλής ηχοστάθμης, για τα τότε δεδομένα, παρέμειναν και αυτοί αδισκογράφητοι μέχρι πέρσι, όπου στη συλλογή Swirling Echoes, συμπεριελήφθη ένα 7'' με τέσσερα τραγούδια τους.
Τέλος οι Βύρωνες ευτύχησαν να διαθέτουν τον Δήμη Παπαχρήστου, επίλεκτο μέλος του Εξαδάκτυλου και των Ακρίτας, αλλά και τον Τζίμη Βατικιώτη, εμπνευστή των εξαιρετικών Sultans of swing (SOS) - που παρά την πανθομολογούμενη δεινότητά τους ατύχησαν δισκογραφικά - που πέρασε και από τους Αγάπανθος.
Νιρβάνα - Ο δειλός Πεταλούδα - Τι μπορείς να κάνει στην ζωή σου Sweetness - Μέρες Liga - Φέρε μου τύχη Σκορπιός - Δέκα εντολές Πρωτόγονοι - Μανία καταδιώξεως Boomerang - Το αυτοκίνητο Live - Θα 'θελα να φωνάξω Ηλεκτρικός Αργοναύτης - Αόρατη θεά Κορυφαίοι - Απ' το πάραθυρο μου Θρασείν Χρει - Μέρα βροχερή Κορυφαίοι - Βρήκαμε τη λύση Βύρωνες - Άκου και εμένα